ПсихологіяСтатті

Алкозалежність: короткий лікнеп

11/04/2017

Проходять віки, перекроюється політична мапа планети, змінюється суспільно-політичний устрій держав, технічний прогрес створює нову реальність, фармацевтика робить гігантські кроки вперед, а проблема алкоголізму продовжує бути болючою і — іноді здається – вічною та безнадійною. Саме так і трапляється з тими проблемами, в яких задіяна не лише фізіологія, але й соціальна складова, а також така тонка сфера, як людська психологія

Сьогодні ми не будемо говорити про перші тривожні ознаки схильності до зловживання алкоголем або про те, наскільки реальним є шлях до культурного вживання спиртних напоїв. Розглянемо варіант, за якого вже немає жодних сумнівів: близька людина хвора на алкоголізм. Чи є шанси врятуватися з прірви залежності, коли здається, що зворотного шляху вже немає?

Головне, що потрібно знати про алкоголізм

  1. Подолати алкозалежність — можливо.
  2. Не замикайтесь у собі, не відгороджуйтесь від оточуючих, не соромтесь проблеми. Алкоголізм — це хвороба, з нею можна і треба боротися.
  3. Лікування хвороби потрібно довірити спеціалістам. Існують спеціалізовані заклади, де це робиться достатньо успішно.
  4. Лікування алкоголізму — це довготривалий процес. Початковий етап займає не менше 6 міс.
  5. Після лікування головне — «не зірватися». Достатньо однієї чарки, щоб хвороба миттєво відновилася на тій стадії, коли почалося лікування.
  6. Алкозалежність — це хвороба, яка не виліковується повністю. Це пожиттєвий діагноз, і говорити можна лише про стадію ремісії.
  7. Все життя хворому доведеться повністю утримуватись від алкоголю — навіть від настоянок на спирту.
  8. Після лікування необхідний довготривалий (роками) соціальний супровід (психологи, групи самодопомоги).
  9. Побороти алкоголізм можливо лише тоді, коли людина повністю змінить своє життя — інші друзі, інші цінності, інше ставлення до життя.
  10. Для одужання вкрай важливо, щоб повністю перелаштувалися і змінили свою поведінку рідні та близькі хворої людини. Їх називають співзалежними, і їм так само необхідно пройти повноцінну психологічну реабілітацію.
  11. Вам потрібна допомога. Є ті люди, групи, організації, які можуть і вміють допомагати алкозалежним та їх родичам. І безкоштовно також.

Подолання проблеми починається з її визнання, отримання необхідної інформації, пошуку групи підтримки і готовності прийняти допомогу.

1. Швидке реагування в критичній ситуації

  • У разі важких станів (інтоксикація, запій, біла гарячка) негайно викликайте «швидку допомогу». Лікарі «швидкої» доправлять до стаціонару або нададуть першу медичну допомогу вдома (крапельниці тощо). На практиці, на жаль, бувають випадки відмови від такої допомоги.
  • У разі алкогольного делірію (біла гарячка) можливий лише стаціонар — цей стан становить реальну загрозу життю людини.
  • Якщо людина знаходиться в неадекватному стані (неконтрольовані дії, агресивність, погрози, фізичне насилля, спроби суїциду), негайно викликайте поліцію або місцевий патруль, а лише потім — «швидку допомогу».

2. Планове вирішення проблеми

Ефективне вирішення проблеми передбачає єдність таких компонентів: попередня детоксикація, комплексна фізична і соціально-психологічна реабілітація хворого, а також одночасна психологічна реабілітація співзалежних родичів алкоголіка.

Як організувати детоксикацію (варіанти):

  • Відвідати дільничного терапевта (сімейного лікаря) в місцевій лікарні. На ваше прохання він має дати направлення до стаціонарного терапевтичного відділення.
  • Звернутися до психоневрологічної лікарні, щоб потрапити до спеціалізованого відділення.
  • Пройти курс детоксикації приватним чином у лікаря чи в спеціалізованому центрі.

Соціально-психологічна реабілітація

Цей етап починається після детоксикації. Довгострокову реабілітацію можна пройти в спеціалізованій клініці чи центрі допомоги. Деякі центри мають досвід залучення до лікування тих, хто ще не готовий визнати себе алкоголіком. Практика показує, що найкраще витримати весь рекомендований термін — не менше півроку. За цей час із хворим працюватимуть різні спеціалісти — лікарі, психологи, реабілітологи. Допомога включатиме також ресоціалізацію хворого, його підготовку до нового здорового життя. Такі заклади здебільшого платні, але можна пошукати також і безкоштовний релігійний центр. У будь-якому випадку спочатку треба ознайомитись з відгуками тих, хто вже пройшов лікування в конкретному закладі.

subscribe

Допомога психолога

Зловживання алкоголем тісно пов’язане з наявністю у людини неподоланих психологічних проблем. Алкоголіку потрібне не лише лікування, але й допомога у вирішенні внутрішніх негараздів. Рятівними можуть стати довгострокова (до декількох років) робота з психологом, постійно діюча психотерапевтична група чи група взаємодопомоги.

Група Анонімних Алкоголіків

Анонімні алкоголіки (АА) — це дієва, ефективна і популярна в усьому світі група підтримки і самодопомоги. Групи АА успішно діють більш як у 180 країнах світу. Мільйони людей, одужуючи за програмою «12 кроків», не просто долають потяг до спиртного, але й повертаються до повноцінного життя в суспільстві. Це співтовариство чоловіків та жінок, які діляться один з одним своїми історіями, проблемами, зривами і перемогами з метою втриматися від повернення до недуги і одночасно допомогти тим, хто лише став на шлях одужання. Єдиною вимогою для членства є бажання кинути пити. Анонімність і конфіденційність — основа діяльності АА. Членство в групі безкоштовне і не пов’язане з будь-якою релігією.

Довідка

Анонімні алкоголіки — це співтовариство чоловіків та жінок, які діляться один з одним своїм досвідом, силою та надією з метою вирішити їх спільну проблему та допомогти іншим одужати від алкоголізму.

Єдиною вимогою для членства є бажання кинути пити. Членство в клубі АА не передбачає вступних або обов’язкових внесків; співтовариство утримується завдяки власним добровільним пожертвуванням.

АА не пов’язане з будь-якою сектою, релігією, політикою, організацією чи установою; не бажає брати участь у будь-яких суперечках, не підтримує та не виступає проти будь-яких справ.

Основна мета — залишатися тверезими та допомагати іншим алкоголікам досягти тверезості

Родичі алкоголіків — теж хворі?

Психологічна реабілітація потрібна не лише хворому на алкоголізм, але і його близьким, яких називають співзалежними. Їм допомагають сімейні групи Al-Anon. Al-Anon — це товариство родичів і друзів алкоголіків, які діляться один з одним своїм досвідом. Вони об’єднані ідеєю, що алкоголізм — це сімейна хвороба, а зміна ставлення до алкоголіка з боку близьких може сприяти одужанню. Докладніше про співзалежність — у наступній статті.

Марія Кириленко
Києво-Святошинський центр соціально-психологічної реабілітації населення
www.boyarka.cspr.info

“Фармацевт Практик” #3′ 2017

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ