Аптеки: обмін досвідомСтатті

Аптека мережі «Азовфарм» у Львові: фармацевтична прем’єра

23/05/2016

У Львові відкрилася перша аптека мережі «Азовфарм» ТОВ «Екоіллічпродукт» із Маріуполя

Перша дія: головна роль — клієнт

Інформація про нову аптеку на вулиці Городоцькій у районі Привокзальної площі швидко поширилася містом і приміськими селами. Це й зрозуміло, бо, як виявилося, ціни на ліки та іншу аптечну продукцію тут нижчі, аніж у інших львівських аптечних брендів із репутацією дешевих. Гасло нової аптеки «Здоров’я у кожну родину» ощадливі галичани сприйняли як своє власне.

Якби не бачила сама, ніколи б не повірила, що якась аптечна акція може зібрати таку неймовірну кількість охочих взяти у ній участь. Одного весняного дня близько двохсот львів’ян, молодих і не дуже, вщент заповнили торговий зал і тротуар перед аптекою «Азовфарм» № 5. Кожен з них сподівався стати щасливим володарем головного призу в розіграші з нагоди 8 березня — сертифіката на 500 грн або ж іншого потрібного для здоров’я й приємного подарунка — набору лікувальної косметики.

У розіграші брали участь клієнти, які мали чек на суму 200 грн. Відповідно, чим більше чеків, тим вищий шанс отримати подарунок. Сертифікат на 500 грн виграла мешканка одного із сіл поблизу Львова.

Друга дія: конкуренти захвилювалися

Дебют маріупольських фармацевтів виявився по-театральному ефектним не лише для відвідувачів, але й для найближчих аптек-конкурентів. Ризикнути відкрити аптечний заклад новому оператору на досі незнайомому й територіально віддаленому (де Львів, а де Маріуполь!) ринку та ще й розташувати його між аптекою з низькими цінами і ще дешевшою аптекою — справді одночасно зухвалий і сміливий старт.

Галина Джелалі "Азовфарм"

Галина Джелалі

Однак дійсно низький ціновий рівень — аж ніяк не демпінг з нагоди відкриття, а цілеспрямована стабільна цінова політика соціально орієнтованого найпотужнішого фармацевтичного підприємства Маріуполя. Саме тому, наголошує завідувач аптеки «Азовфарм» № 5 Галина Джелалі, голова правління групи підприємств Юрій Тарнавський не побоявся стати поряд із аптекою мережі «Знахар», яка тривало утримувалася на позиціях найдешевшої у Львові.

— Ми справді вплинули на перерозподіл клієнтів аптек у Привокзальному мікрорайоні міста, — запевняє Галина Сергіївна. — Наприклад, здобули 2 тис. постійних відвідувачів — саме стільки людей є власниками карток лояльності «Азовфарм», і це тільки за перші три місяці роботи. Окрім того, до нас постійно заходять представники сусідніх аптечних мереж і моніторять наші асортиментні пропозиції і ціни. Тому у високому конкурентному середовищі Львова наразі ми почуваємося достатньо впевнено.

Окрім доступних цін, до своїх конкурентних переваг зараховуємо й кваліфікований персонал. Певна річ, обличчям кожного аптечного закладу є аптекарі-першостільники. Як зустріли відвідувача, чи доброзичливо з ним спілкувалися, чи фахово зарадили його проблемі, чи зробили все, аби людина якнайшвидше одужала, а за потреби знову звернулася до свого фармацевта, якому довіряє? Якраз тому працівників я особисто добирала довго й прискіпливо. Зважала на професіоналізм, стаж і досвід роботи, рекомендації з попереднього місця роботи. На співбесіді проявлялися основні особистісні характеристики людини.

Отож, на сьогодні серед спеціалістів аптеки «Азовфарм» три провізора і один фармацевт. Причому, можна сказати, що вони представляють майже всю Україну, оскільки родом з Маріуполя, Дніпропетровська, Києва і Львова. Попри те, вони прекрасно знаходять спільну мову (в прямому і переносному сенсі) і зовсім не конфліктують ні між собою, ні з відвідувачами. Мабуть, тому люди до них приходять просто за консультаціями. А нам не шкода, нехай приходять, навіть якщо купувати нічого не будуть.

Натомість спеціаліст, який працює у нашій компанії, отримує гідну (і «білу») заробітну плату, премії і заохочення за високі показники, оплачувані лікарняні і відпустки, словом, має повний соціальний пакет.

Третя дія: якісно, безпечно і більш ніж доступно

За словами Галини Джелалі, нова львівська аптека «Азовфарм» нічим не відрізняється від інших структурних підрозділів мережі, які знаходяться в Приазов’ї. Асортимент лікарських засобів становить близько 5 тис. найменувань. А ще аптека пропонує широкий вибір лікувальної косметики провідних світових фірм та кращих Azovfarm_Lviv -2вітчизняних виробників, біологічно активні добавки, дитяче харчування, вироби медичного призначення, зокрема, тонометри і глюкометри. Постійним попитом користується послуга «Ліки під замовлення».

Дистриб’ютори, а це лише знані національні компанії, гарантують якість і безпеку ЛЗ і виробів медичного призначення, які поставляють в аптеку.

Поза тим, контроль за якістю лікарських засобів у мережі «Азовфарм» здійснюється фахово, безперервно і на всіх етапах — транспортування, зберігання і реалізація продукції. Якість і безпека ліків — візитна картка аптечної мережі, її репутація як надійного партнера клієнтів.

Для заохочення відвідувачів і формування позитивного іміджу в аптеці діє програма лояльності, а також різні акційні пропозиції. Так, здійснивши покупку на 100 грн, клієнт заповнює анкету і отримує картку лояльності, на яку при кожній наступній покупці нараховуються бонусні бали: 100 грн = 100 бонусів = 3 грн. Їх можна використати при наступній покупці впродовж півроку.

Регулярно проводяться акції ТОП-10, відповідно до яких 10‒12 препаратів (як правило, найбільш ходові для хронічних хворих старшого віку або для лікування сезонних застудних недуг) відпускаються за закупівельною ціною.

У мережі «Азовфарм» діє соціальний проект на препарати для лікування онкологічних захворювань. Ліки під замовлення вартістю понад 1 тис. грн відпускаються за закупівельною ціною.

За лаштунками

Підприємство «Екоіллічпродукт» є потужним виробником продуктів харчування у Маріуполі. Воно об’єднує молокозавод, м’ясокомбінат, дільницю із розливу питної води і мережу аптек «Азовфарм». Незважаючи на всі труднощі, пов’язані із військовим конфліктом на Донбасі, виробництво не зупинялося ні на один день.

Нині аптечна мережа «Азовфарм» — найбільша у Донецькому регіоні. В її структурі 30 аптек, у тому числі одна із виготовленням ЛЗ, і 16 аптечних пунктів, які розташовані у Маріуполі, в приміських районах і селищах Донецької області, а також в Умані. Планується відкриття нових аптечних структурних підрозділів у містах Торецьк, Бердянськ та Запоріжжя. На думку голови правління Юрія Тарнавського, підтримку і довіру населення аптечна мережа отримала завдяки доступній ціні, високій якості і широкому асортименту ліків. Окрім роздрібної реалізації лікарських засобів, «Азовфарм» активно пропагує здоровий спосіб життя і в аптеках, і в засобах масової інформації, благодійно підтримує дитячі інтернати, будинки для перестарілих, а також українських воїнів у зоні АТО.

Azovfarm_Lviv -1Провізор Галина Джелалі, випускниця Донецького національного медичного університету ім. М. Горького, 6 років працювала на посаді завідувача аптеки мережі «Азовфарм» у селищі Ялта Донецької області. Коли їй несподівано запропонували поїхати на Західну Україну, до Львова (а це від Маріуполя аж 1330 км), підготувати відкриття аптеки і залишитися там на керівній посаді, розмірковувала місяць. Ясна річ, для компанії такий крок був виправданим і цілком зрозумілим: очолити нову аптеку повинен висококласний фахівець із досвідом керівної роботи, своя людина, якій можна довіряти, яка знає і поділяє цінності і принципи роботи, корпоративні стандарти підприємства. А от вона, російськомовна «східнячка» у «бандерівській» столиці та ще й під час війни…

— Жодного разу мені ніхто не дорікнув за російську мову, — правильною українською мовить Галина Джелалі, яка за півроку практично вільно почала розмовляти львівською говіркою. — Мені у Львові дуже сподобалося. Місто європейське і надзвичайно гарне, особливо вражає архітектура. Люди добрі, приязні, чесні та справедливі.

Втім, Галина Сергіївна переїхала до Львова зовсім не на все готове. Було лише приміщення, тож їй довелося займатися ремонтом, закупівлею меблів, добором персоналу, формуванням асортименту, веденням документації.

Інтер’єр та екстер’єр аптеки, кольорова гамма відповідають корпоративним стандартам мережі, проте при оформленні торгового залу додалося європейського шарму.

— Я вже перевезла до Львова свого синочка, влаштувала його у дитячий садок, тож ми тут надовго, а може, і назавжди, — каже Галина Джелалі.

Під завісу

Наразі аптека «Азовфарм» у Львові перша, але не остання. У планах — подальше відкриття нових об’єктів мережі як на заході України, так і південному сході. Розвиток компанії «Азовфарм» продиктований довірою клієнтів. А це — головне надбання усього колективу фахівців.

Лариса Дедишина

“Фармацевт Практик” #5′ 2016

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ