Лікарські засобиСтатті

Без мігрені життя яскравіше!

24/10/2017

На щастя, минули часи, коли мігрень мали за маленьку жіночу примху, один із нехитрих способів привернення до себе чоловічої уваги. Втім, не варто обурюватися, що така думка була поширеною серед представників сильної статі, адже вони потерпають від мігрені у 3–4 рази рідше, тому навряд чи здатні нас зрозуміти. Однак мігрень — підступна хвороба, і чим більше ми про неї знаємо, тим ефективніше зможемо боротися

Хто винен? Гени!

За статистикою, лише 25% пацієнтів з мігренню приходять на прийом до невропатолога. Річ у тому, що жінки чомусь вважають цю недугу несерйозною та мовчки і подовгу страждають від болю, адже напад мігрені може тривати до 3 діб!

Мігрень є найбільш частою та важкою формою первинного болю голови. За даними ВООЗ, вона посідає друге місце серед захворювань у жінок віком від 15 до 44 років, які найчастіше зумовлюють втрату працездатності [1].

Встановлено, що схильність до мігрені передається спадково. Більшість дослідників вважають, що цьому захворюванню властивий домінантний тип успадкування, причому за материнською лінією [2]. А у чоловіків з мігренню в 4 випадках із 5 від неї страждали матері [3].

Зазвичай перші ознаки захворювання проявляються у період статевого дозрівання. У жінок дуже часто напади мігрені пов’язані з менструальним циклом, а загалом вона частіше виникає у жінок 20–30 років [4].

Також відомо, що мігрень частіше турбує людей, схильних до тривожно-депресивних станів, емоційно нестабільних, психологічно нестійких, із слабкою опірністю стресам. Водночас поміж тих, хто хворіє на мігрень, чимало амбітних та цілеспрямованих особистостей. Очевидно, певною мірою мігрень є платою за активну життєву позицію.

Так, це мігрень

«Порекомендуйте щось від головного болю» — з таким проханням до працівників першого столу впродовж дня звертаються десятки відвідувачів. Як визначити, що у людини саме мігрень?

Головний біль при мігрені має низку чітких характеристик:

  • однобічна локалізація;
  • висока інтенсивність аж до втрати працездатності;
  • пульсуючий характер;
  • наявність нудоти і блювання;
  • погіршення стану при фізичному навантаженні чи навіть під час ходьби;
  • звуко- та світлобоязнь, які дратують хворого, тож приступ легше перебути у темному і тихому приміщенні.

Напад мігрені може тривати від 4 до 72 год. Але чи варто терпіти біль та «випадати» з активного життя на три доби, якщо є засоби, які борються з мігренню швидко та ефективно?

Триптани: дієві та надійні

Усунути больові відчуття при нападі мігрені за допомогою анальгетиків –– не найкращий вибір, оскільки невдовзі біль повертається та погіршує стан хворого.

Натомість Європейська федерація з вивчення головного болю рекомендує застосовувати триптани як препарати першої лінії терапії при виражених та помірних симптомах мігрені. Ця група лікарських засобів розроблена спеціально для усунення нападів мігрені та вже знайшла своїх прихильників у цілому світі. Так, порівняно з НПВП/анальгетиками/ерготаміном найбільшу ефективність при лікуванні мігрені продемонстрували саме триптани [5]. Вони ефективні у будь-якій фазі нападу, проте найкращий результат можна отримати, застосовуючи триптани при перших ознаках ймовірного нападу.

Ефективність триптанів забезпечує специфічний механізм дії, який ґрунтується на трьох основних властивостях: здатності з’єднуватися з рецепторами судинної сітки та звужувати мозкові судини; блокувати виникнення болю на рівні рецепторів трійчастого нерва, що забезпечує іннервацію голови і обличчя; впливати на інші симптоми мігрені — нудоту, блювання, звуко- і світлобоязнь.

З метою невідкладної терапії різних фаз головного болю при встановленій лікарем мігрені з аурою або без неї спеціалісти рекомендують ризатриптан як представника нового покоління триптанів. Його також застосовують, якщо анальгетики чи інші НПЗП не дали очікуваного результату, оскільки доведено, що ризатриптан ефективніший за ерготамін/кофеїн [6].

Різоптан — лікарський засіб, що містить ризатриптан, швидко та ефективно позбавить від нападу мігрені. У його активі — доведена біоеквівалентність оригінальному ризатриптану та одна з найдоступніших цін в Україні [7]. Після перорального прийому ризатриптан швидко і повністю абсорбується. Пікова концентрація в плазмі крові досягається приблизно через 1–1,5 год.

Ризатриптан швидко позбавляє головного болю, адже його дія починається через 30 хв на відміну від інших триптанів, які починають діяти лише через 45–60 хв [8].

У разі прийому під час їжі абсорбція ризатриптану затримується приблизно на 1 год. Навіть при застосуванні препарату в максимальній дозі в плазмі крові не відбувається його накопичення.

…Маючи під рукою Різоптан, кожна жінка знайде кращий спосіб зацікавити чоловіка, аніж набридлива мігрень!

Список літератури знаходиться в редакції

Р. П. МОЗ України: №UA/15160/01/01, Наказ МОЗ України від 18.05.2016 №453.

Повна інформація знаходиться в інструкціях для медичного застосування препаратів. Інформація для медичних і фармацевтичних працівників, для розміщення в спеціалізованих виданнях для медичних установ та лікарів, і для розповсюдження на семінарах, конференціях, симпозіумах з медичної тематики.

“Фармацевт Практик” #10′ 2017

 

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ