Лікарські засобиСтатті

Біль у горлі: прості істини

11/09/2017

Здавалося б, що після теплого літечка, сонячних і морських ванн, досхочу свіжих овочів і фруктів із купою натуральних вітамінів, про застуду можна забути, принаймні, до морозів. Аж на тобі, знову дере у горлі…

Чому болить горло восени?

У перші місяці осені, при різких перепадах температур, поширеність застудних недуг особливо висока. Відтак, нежить, кашель і неприємні відчуття у горлі нам практично гарантовані. Щодо останнього, то біль у горлі може бути наслідком вірусної або бактеріальної інфекції верхніх дихальних шляхів чи розвиватися як самостійне захворювання.

Найчастіше біль у горлі супроводжує такі захворювання:

– фарингіт — запалення задньої стінки глотки. При регулярних повторних епізодах захворювання класифікують як хронічний фарингіт;

– ангіна — інфекційне захворювання, що характеризується запаленням піднебінних мигдалин та зумовлене коками, вірусами, спірохетами і грибками. Проте найчастіше його провокують гемолітичний стрептокок, а найрідше — стафілокок;

– гострий ларингіт — недуга, яка дуже часто є одним із симптомів грипу та зрідка розвивається як самостійне захворювання.

Прикро, що здебільшого відвідувачі аптек ці симптоми ігнорують, сподіваючись, що все мине само собою. Однак, боротися із запущеною хворобою набагато довше і важче, аніж це можна зробити на її ранній стадії.

Профілактика і місцеве лікування

Добрий старий метод профілактики болю у горлі — полоскання — актуальний і сьогодні. А от щодо лікування, то хворе горло потребує препарати місцевої дії (таблетки для розсмоктування, льодяники). Саме їм притаманні усі необхідні властивості для швидкого та ефективного усунення неприємних симптомів. Комбіновані антисептики, впливаючи безпосередньо на місце ураження, практично не всмоктуються у кров, а тому майже ніколи не викликають серйозних побічних ефектів.

Так, таблетки для розсмоктування, які містять антисептики локальної дії 2,4-дихлорбензиловий спирт та амілметакрезол, перешкоджають росту і розмноженню широкого спектру грампозитивних і грамнегативних бактерій у порожнині рота і горла. Крім того, вони чинять протигрибкову дію. Левоментол, який входить до складу препаратів, стимулює холодові рецептори слизової оболонки. Якщо ці компоненти поєднані в одній таблетці, то вони доповнюють дію один одного і мають потрійний ефект — полегшують біль у горлі, зменшують запалення, усувають інфекції та перешкоджають фіксації і розмноженню мікроорганізмів на слизовій оболонці рота і горла.

У асортименті аптек є такі препарати. Кожен може обрати відповідно до своїх вподобань — зі смаком шавлії, вишні або й зовсім без цукру. Таблетки для розсмоктування рекомендують дорослим та дітям від 6 років.

Інформація для спеціалістів у галузі охорони здоров’я. Повна інформація про препарати міститься в інструкціях для медичного застосування.
Р.п. МОЗ України № UA/7673/01/01, № UA/10762/01/01, № UA/10972/01/01, № UA/7674/01/01.

“Фармацевт Практик” #9′ 2017

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ