Аптеки: обмін досвідомСтатті

Чернігівськи аптеки “Світ здоров’я”: репутація конвертується в довіру

21/09/2018

Держава зобов’язана створити рівні умови для всіх операторів роздрібного фармацевтичного ринку

Розвиватися чи виживати?

Лариса Пономаренко

Лариса Пономаренко

— Перша аптека під торговою маркою «Світ здоров’я» відкрилася у Чернігові наприкінці літа 2009 р., — розповідає Лариса Пономаренко, директор з роздрібної торгівлі. — На сьогодні в структурі фармацевтичного підприємства діє 11 аптек і 3 аптечних пункти у Чернігові та Чернігівській області. Позиціонуємо себе як компанію, яка не стоїть на місці та не вдовольняється досягнутим, тому розвиток — наше ключове завдання. Щороку намагаємося відкривати нові аптеки, вкладаючи у них не лише фінансові й матеріальні ресурси, але й душу.

Мережа аптек «Світ здоров’я» створена чернігівцями і працює також для чернігівців з абсолютною відповідальністю і розумінням того, що ми прийшли сюди не тимчасово, заробити грошей і зникнути у невідомому напрямку. Це наша мала батьківщина, тут жити нам і нашим дітям, тому добре ім’я та репутація аптек і аптекарів для нас є найбільшою цінністю. А це, своєю чергою, з часом конвертується в довіру партнерів та відвідувачів аптек. Прозорість і чесність — найбільш вигідна інвестиція у фармацію, принаймні такої думки дотримуються засновники підприємства, провізори вищої категорії, які багато років пропрацювали у КП «Фармація».

Невеликим місцевим мережам аптек вижити у сучасних умовах практично неможливо. Національні оператори, які агресивно заходять на регіональні ринки, шляхом недобросовісної конкуренції і демпінгу буквально їх знищують. Є такі аптеки, де роздрібна ціна за упаковку ліків нижча за закупівельну. Це зовсім не та конкуренція, що сприяє розвитку всіх учасників ринку.

Несправедливо і образливо, коли пацієнт приходить в нашу аптеку за консультацією, а отримавши її, купує препарат в іншій мережі, бо там хоч і дешевше, але «аптекарі нічого пояснити не можуть».

За словами Лариси Пономаренко, держава зобов’язана створити рівні умови для всіх учасників роздрібного фармацевтичного ринку. Йдеться і про демпінгування, і про відкриття аптек «двері в двері». Чому в Польщі можуть дотримуватися пішохідної доступності (не менше 500 м між аптечними закладами) і норм навантаження на одну аптеку — 3 тис. осіб, а в Україні ні? Ми ж начебто хочемо в Європу…

Коли ліки — доступні

Одними з перших у Чернігові мережа «Світ здоров’я» приєдналася до урядової програми «Доступні ліки». На відміну від інших аптек вона не вичікувала і не прогнозувала, що з того вийде, вчасно чи ні держава відшкодує кошти. Уклали угоди з лікарнями, і тепер в аптечних закладах мережі значно побільшало хронічних хворих з рецептами від лікарів. Також мережа забезпечує інсулінами хворих на цукровий діабет, беручи участь в програмі з відшкодування їхньої вартості у пілотному проекті щодо запровадження державного регулювання цін на препарати інсуліну.

Цікаво, зазначає Лариса Пономаренко, що в нашому краї навіть у давнину влада дбала про здоров’я людей. Роком відкриття першої аптеки у Чернігові вважається 1782. У 1800 р. земська управа видала розпорядження про відкриття в Новгород-Сіверському державної аптеки. Вона розташовувалася на другому поверсі будинку, а на першому були складські приміщення, де з 1902 р. почав працювати єдиний в повіті аптечний склад. Керував закладом аптекар — німець за походженням.

Кошти на аптечні потреби і медикаменти видавала місцева земська управа, щороку асигнуючи карбованці сріблом. У 1908 р. управа постановила оплатити вартість відпущених ліків з губернської земської аптеки земським дільницям Новгород-Сіверського повіту за заготовчими цінами і оплатити вартість відпущених ліків за вимогами. До кінця 1909 р. медикаменти з земської аптеки відпускалися безкоштовно.

А, до прикладу, у селі Карпилівка, що на Срібнянщині, вперше аптеку відкрив фельдшер Сребродольський у 1868 р. Відтоді лікування хворих у селі стало безкоштовним, бо гроші виділяла земська управа.

До революції існувала приватна аптека і в м. Короп, власником якої був Г.С. Фельтштейн. З розповідей старожилів відомо, що він був людиною доброзичливою, коли треба, відпускав ліки в борг, а то й безкоштовно. Жив при аптеці і відчиняв її у будь-який час вдень і вночі. Аптека розміщувалася у двох кімнатах, мала торговий зал і виробниче приміщення, а також підвал і лідник. Г. Фельтштейн продовжував працювати тут й після націоналізації аж до початку Другої світової війни.

Невеликим місцевим мережам аптек вижити у сучасних умовах практично неможливо. Національні оператори, які агресивно заходять на регіональні ринки, шляхом недобросовісної конкуренції і демпінгу буквально їх знищують

Максимально доступними зробити ліки для всіх категорій населення намагається й аптечна мережа «Світ здоров’я». Так, в аптеках у спальних районах Чернігова діють знижки для пенсіонерів. Щороку до Дня захисту дітей впродовж трьох днів діють знижки на дитячі товари. До Дня людей похилого віку встановлюємо 3–5% знижки для відвідувачів цього вікового сегмента.

Асортимент аптек — усі основні лікарські засоби (близько 8 тис. найменувань), вироби медичного призначення, лікувальна косметика, дитяча продукція. Дві аптеки мережі розташовані на території медичних закладів, тому тут перелік лікарських засобів найбільш повний, сформований з урахуванням потреб пацієнтів, які перебувають як на амбулаторному, так і на стаціонарному лікуванні, тобто багато ін’єкційних засобів. Втім, і самі медичні працівники — часті гості у цих аптеках. Заходять поспілкуватися, проконсультуватися, дізнатися про нові препарати. Персонал в мережі здебільшого молодий, охоче йде на контакт з колегами-лікарями і обговорює важливі моменти.

Комп’ютер не панацея

Щонайменше відмов — це один з головних принципів роботи мережі «Світ здоров’я». Повагою серед мешканців Чернігова вона користується ще й тому, що миттєво реагує на потреби людей. Тобто, якщо комусь ліки необхідний вже і зараз, люди звертаються до аптек з цією назвою. І байдуже, вихідний день чи святковий, торговий відділ оперативно реагує на ситуацію. До прикладу, за півдня змогли знайти і доставити рідкісний препарат, якого на залишках було тільки 10 упаковок на всю Україну. Хворий отримав ліки вчасно!

subscribe

— Попри те, що мережа комп’ютеризована і замовлення здійснюються через комп’ютер, у нестандартних ситуаціях допомагають не нові технології, а просто добрі людські контакти, — переконана Лариса Пономаренко. — Іноді простий телефонний дзвінок може врятувати чиєсь життя, якщо з іншого боку слухавку візьме така сама небайдужа людина. Тому ми вдячні за співпрацю і розуміння нашим партнерам-дистриб’юторам, з якими працюємо вже багато років.

«Аптекарь яко добрый гражданин, верно хранящий присяжную должность, повинен быть искусен, истен, совестен, благоразумен, трезв, прилежен, во всякое время присутственен и исполняющий знание свое всеобщему благу соответственно. Аптекарь повинен иметь крайнее старание, чтобы лекарства, им составляемые, были вещами и видом точно по предписанию врача, дабы тем отвращена была всякая погрешность, подвергающая больного здоровье и жизнь опасности, а врача доброе имя бесславию». Це витяг з Аптекарського статуту 1789 р., де вперше були визначені вимоги до працівників аптек.

Щонайменше відмов — це один з головних принципів роботи мережі «Світ здоров’я»… Якщо комусь ліки необхідний вже і зараз, люди звертаються до аптек з цією назвою. І байдуже, вихідний день чи святковий, торговий відділ оперативно реагує на ситуацію. До прикладу, за півдня змогли знайти і доставити рідкісний препарат, якого на залишках було тільки 10 упаковок на всю Україну

Такими ми й хочемо бачити своїх працівників першого столу. Про фармацевтичну етику і деонтологію, корпоративні стандарти обслуговування пацієнтів, особливості фармацевтичної опіки традиційно ведемо мову на щомісячних навчаннях, які проводимо для персоналу нашої мережі. Обговорюємо протоколи лікування тих чи інших захворювань, якісь нестандартні ситуації, що виникали останнім часом.

— Кожен працівник аптеки відчуває, а тому цінує бережне й уважне ставлення до себе з боку власників мережі, — розповідає Лариса Пономаренко. — Ми маємо комфортні умови праці, гідну зарплату, премії за хороші показники в роботі, повний соціальний пакет. Разом із засновниками не тільки працюємо, а й відпочиваємо, їздимо Україною. Були у Кам’янці-Подільському, Переяславі-Хмельницькому, Білій Церкві, Вінниці, сплавлялися Десною. Надихаємося, щоб допомагати своїм пацієнтам і ліками, і добрим словом, яке також лікує.

Текст: Лариса Дедишина
Фото: Ігор Садовий

“Фармацевт Практик” #9′ 2018

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ