Лікарські засобиСтатті

«Червоний прапорець» для болю в горлі

27/02/2017

Таблетки для розсмоктування місцевої дії — аргументований вибір при захворюваннях горла

При застуді і не тільки

Зазвичай у відвідувачів аптек біль у горлі насамперед асоціюється із застудою або недугами верхніх дихальних шляхів. І справді, здебільшого провину за неприємні відчуття і дискомфорт у горлі цілком можна покласти на інфекційні захворювання носоглотки, які найчастіше мають вірусну етіологію. Першими ознаками вірусу є почервоніння та набрякання слизової оболонки горла.

Бактеріальні інфекції горла менш поширені. Передовсім це ангіна, зумовлена β-гемолітичним стрептококом групи А, а також скарлатина і дифтерія. Іноді виникає ангіна, спричинена мікоплазмами, хламідіями, гонококами, туберкульозною паличкою чи збудником сифілісу — блідою спірохетою. Симптомом бактерійного ураження може бути ріжучий біль у горлі, який при ковтанні сильно віддає у вуха, хоча цей симптом не є специфічним.

Ще одним, на щастя, рідкісним, хоча й серйозним захворюванням, що проявляється болем у горлі, є епіглотит — запалення надгортанника і навколишніх тканин, яке загрожує порушенням прохідності дихальних шляхів. Часто епіглотит виникає внаслідок інфікування бактерією Haemophilus influenzae типу В та частіше спостерігається у дітей 2–4 років.

Біль у горлі здатний спровокувати пошкодження слизової оболонки порожнини рота дріжджоподібними або пліснявими грибами. Про мікоз глотки свідчить легко відокремлювані від слизової оболонки плівки сирнистого вигляду, появу яких може зумовити лікування антибіотиками, цитостатиками і кортикостероїдами. Поза тим, мікози розвиваються на фоні цукрового діабету, захворювань крові і травного тракту або внаслідок авітамінозу.

Причиною болю у горлі, що поєднується з кашлем і відчуттям дертя, буває стікання виділень з носоглотки при синуситі чи аденоїдиті, що характерніше для дітей.

І, нарешті, алергія на плісняву, пилок, шерсть домашніх тварин та інші подразники може також виражатися болем у горлі.

«Приборкати» біль у горлі

Антисептичні препарати місцевої дії, зокрема, льодяники для розсмоктування — ефективні та безпечні засоби для лікування болю в горлі різної етіології. Ефективність лікування залежить від складу препарату. Так, наявність у засобі 2,4-дихлорбензилового спирту і амілметакрезолу зумовлює активність проти широкого спектру грампозитивних та грамнегативних бактерій. Ці антисептики виявляють не тільки бактерицидний ефект, але й чинять бактеріостатичну дію за рахунок зневоднення бактеріальної клітини, а також проявляють протигрибковий вплив. Вони полегшують біль у горлі, зменшуючи кількість бактерій. Присутність серед компонентів препарату левоментолу доповнює анальгезуючий ефект через стимуляцію холодових рецепторів слизової оболонки.

Льодяники для розсмоктування ефективні при місцевому лікуванні інфекційно-запальних захворювань порожнини рота, глотки та гортані, таких як стоматит, гінгівіт, тонзиліт, фарингіт, ларингіт. Важливо, що при вчасному застосуванні антисептичних лікарських засобів локальної дії при захворюваннях горла потреба в антибіотику зменшується або й зовсім зникає. Працівникам першого столу варто ознайомити з цією інформацією відвідувачів аптеки, які звертаються з проблемою болю в горлі.

Nasik_NeoAngin

Інформація для спеціалістів у галузі охорони здоров’я. Повна інформація про препарати міститься в інструкціях для медичного застосування.

Р.П. № UA/9132/01/01, Інструкція для медичного застосування препарату Назік, спрей назальний

№ UA/7673/01/01, Інструкція для медичного застосування препарату Нео-ангін без цукру, льодяники

№ UA/7674/01/01, Інструкція для медичного застосування препарату Нео-ангін, льодяники 

№ UA/10762/01/01, Інструкція для медичного застосування препарату Нео-ангін вишня, таблетки для розсмоктування

№ UA/10972/01/01, Інструкція для медичного застосування препарату Нео-ангін шавлія, таблетки для розсмоктування

“Фармацевт Практик” #1′ 2017

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ