Лікарські засобиСтатті

Чому біль програє у конкуренції з НОБІ ГЕЛЕМ?

10/09/2017

Місцеві нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) ефективно усувають суглобовий і м’язовий біль. Навіть сильний

Аптечна математика

Статистичні дані доводять, що до понад 50% аптекарів-першостільників відвідувачі (причому як чоловічої, так і жіночої статі) звертаються зі скаргами на біль у спині, попереку, м’язах і суглобах.

Здебільшого гострий чи хронічний біль у спині не пов’язаний з іншими захворюваннями, тобто йдеться про неспецифічний біль або дорсалгію. Інакше ці симптоми характеризують як біль у нижній частині спини, дорсопатію (хронічний біль), люмбаго (гострий напад болю). Науковці підрахували, що біль у попереку в тому чи іншому віці відчуває 80% населення планети [1].

Відвідувачів, які скаржаться на біль у суглобах, ще більше, адже, за даними ВООЗ, від цього різновиду болю потерпає 30% населення. Це не дивно, беручи до уваги той факт, що негативні зміни в суглобах виникають у 50% осіб, старших 40 років, а після 70 років — взагалі у 90% населення. При тому 20% хворих потребують обов’язкового систематичного лікування під наглядом лікаря, 10% — стають частково непрацездатними, а 5% — повними інвалідами [2]. Відтак, поширеність недуг хребта і суглобів посідає 4-те місце у загальній структурі захворюваності, поступаючись лише патологіям з боку систем кровообігу, дихання і травлення.

Якщо ж вести мову про біль у м’язах, сухожиллях і зв’язках, то з такими скаргами зустрічається щодня практично кожен провізор чи фармацевт першого столу, оскільки частота ураження м’яких тканин (забої, розтягнення, розриви, синдром тривалого роздавлювання) в структурі всіх травм становить 50–70% [3].

Відтак, перед кожним провізором постає важливе питання: який лікарський засіб порекомендувати відвідувачеві аптеки, щоб позбутися больових відчуттів у спині, суглобах чи м’язах швидко, ефективно та безпечно?

Першість — за місцевим лікуванням болю

До переваг лікарських засобів для місцевого лікування суглобового і м’язового болю належать насамперед безпека і простота у використанні. Поза тим, вони здатні поєднувати місцеву і резорбтивну дію. Резорбтивний (від лат. resorbeo — «поглинання») — це той ефект, який проявляється після всмоктування сполуки у кров.

Потрапляючи в судинне русло, така речовина здатна поширитися по всьому організму в короткий час і здійснити потрібний вплив на певний орган-мішень (вибіркова дія), тканину або організм в цілому (загальна дія). Однак, з огляду на помірну системну дію місцевих лікарських форм, побічні ефекти (особливо з боку травного тракту) зведені практично до нуля.

Ефективність таких засобів пояснюється насамперед високою концентрацією діючих речовин у місці нанесення препарату. Додатково підсилити їхній вплив може поєднання в одному засобі кількох речовин, що відрізняються механізмом та спрямованістю лікувального впливу.

Окрім того, місцевим знеболювальним препаратам властива пролонгована дія.

При виборі місцевого препарату для усунення болю у спині, м’язах і суглобах провізору доцільно звернути увагу на таку форму лікарського засобу, як гель.

Гель — це м’яка лікарська форма для локального застосування, яка є одно-, дво- чи багатофазовою дисперсною системою. Гель не закупорює пори, що пояснюється його консистенцією і пружно-еластичними властивостями, та не подразнює шкіру.  На відміну від мазі він глибше проникає в тканину в місці нанесення, утворюючи плівку, яка підсушує шкіру і добре тримається на ній.

Наш вибір — Нобі гель

Нобі гель — лікарський засіб для місцевого застосування. Його діюча речовина кетопрофен (1 г гелю містить 25 мг кетопрофену в перерахуванні на 100% суху речовину) належить до групи нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП), похідних арилпропіонової кислоти, та є одним із неселективних інгібіторів циклооксигенази. Препарат чинить додаткову анальгетичну і протизапальну дію внаслідок інгібування активності ліпооксигенази і брадикініну, стабілізації лізосомальних мембран і гальмування міграції макрофагів. Кетопрофен проявляє анальгетичний і протизапальний ефект як на ранній (судинній фазі), так і на пізній стадії (клітинній фазі) запальної реакції.

При місцевому застосуванні гелю кетопрофен абсорбується через шкіру, досягає зони запалення, завдяки чому забезпечує можливість лікування уражень суглобів, сухожиль, зв’язок та м’язів, що супроводжуються больовим синдромом. Абсорбція до системної циркуляції є дуже незначною (лише 5% застосованої дози).

Саме тому Нобі гель як безрецептурний лікарський засіб провізор може рекомендувати за наявності скарг відвідувача на біль у спині, суглобах і м’язах, порадивши при тому відвідати лікаря. Або як доповнення до препаратів, призначених лікарем для усунення больових відчуттів при ураженні опорно-рухового апарату. Тривалість лікування становить 7–10 діб. Загальна максимальна добова доза не повинна перевищувати 200 мг кетопрофену незалежно від застосованої лікарської форми препарату.

Література

  1. Urquhart D.M. et al, 2008.
  2. Фармацевтическая опека: симптоматическое лечение суставной и мышечной боли. — И.А. Зупанец, Н.В. Бездетко. Национальная фармацевтическая академия Украины. / В.А. Усенко, магистр управления международным бизнесом.
  3. Травматология: национальное руководство / Под ред. Г.П. Котельникова, С.П. Миронова. — М.: ГЭОТАР-Медиа, 2008. — 808 с. — Серия «Национальные руководства».

Інформація для медичних та фармацевтичних працівників.

Р.П. UA/15144/01/01. Інструкція для медичного застосування препарату Нобі® Гель, гель

“Фармацевт Практик” #9′ 2017

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ