Лікарські засобиСтатті

Факти без емоцій

06/06/2018

Серед лідерів довіри відвідувачів аптек – Нормовен, венотонічний таблетований препарат №1 в Україні

Мазь — важлива, але не головна

Пацієнти з хронічною венозною недостатністю (ХВН) є частими відвідувачами аптечних закладів. Зазвичай ті з них, які не можуть знайти часу на візит до лікаря, до працівника першого столу звертаються з одним і тим самим проханням — порекомендувати мазь, що позбавить їх набряків і відчуття важкості в ногах. Звісно, мазь запропонувати можна, але чи правильним і достатнім буде таке симптоматичне лікування? Чи не наражатимуться відвідувачі на подальшу небезпеку, якщо застосування «серйозних» таблетованих засобів відкладатимуть на «потім»? Давайте з’ясовувати.

ХВН — це захворювання, яке зумовлене тривалим (часто пожиттєвим) порушенням венозного відтоку з нижніх кінцівок. Воно виникає через варикозну хворобу і тромбоз глибоких вен. Разом з тим порушення венозного відтоку не завжди є наслідком якоїсь недуги. Вони можуть розвиватися в період вагітності, при ожирінні, тривалих переїздах і перельотах, а також у разі прийому деяких контрацептивів.

Відтік крові з нижніх кінцівок відбувається глибокими і підшкірними венами. Особливістю вен нижніх кінцівок є клапани, які скеровують потік крові у напрямку серця. Окрім того, клапани в сполучних венах дозволяють перетікати крові з підшкірних вен у глибокі і перешкоджають її поверненню. Венозні клапани розташовані нерівномірно — найбільша їх кількість (20–30) на гомілці і найменша (2–3) — на стегні.

Порушення нормальної роботи клапанів вен і провокує ХВН, оскільки тік крові стає зворотно-поступальним. У венах, особливо підшкірних, тиск зростає настільки, що стінки судин не витримують і починають розширятися. З часом виникають інші симптоми захворювання.

ХВН можна перемогти лише за умови використання комплексного підходу. Причому венотонічні таблетовані препарати є базовими у лікуванні цієї патології, а мазі і гелі хоча також важливі, проте виступають як додаткові методи.

З урахуванням патогенезу захворювання завдання консервативного лікування ХВН за допомогою таблетованих засобів можна сформулювати так: покращання лімфовідтоку, підвищення тонусу венозних стінок, нормалізація мікроциркуляційних процесів, усунення реологічних порушень і запальних проявів.

Прихильність пацієнтів до використання мазей пояснюється відносною доступністю і первинними ефектами (охолодження і покращання кровотоку) цих засобів. Однак мазі і гелі проявляють винятково симптоматичний та поверховий вплив, тобто не лікують захворювання зсередини. Якщо їх використовувати тривало без консультації фахівця та без поєднання з препаратами-венотоніками, то можливе підвищення ризику розвитку важких ускладнень — тромбофлебіту і виразки на гомілці. Якраз тому з метою ефективного вирішення проблеми ХВН рекомендовано поєднувати зовнішні засоби від варикозу з таблетованими препаратами.

Лiкує, бо дiє зсередини

Нормовен (№ 30 і № 60) — ангіопро- текторний, капіляростабілізувальний, протинабряковий, протизапальний лікарський засіб на рослинній основі виробництва АТ «Київський вітамінний завод». Препарат призначений для лікування розладів венозної циркуляції і, зокрема, ХВН органічної і функціональної природи, що супроводжується відчуттям важкості у нижніх кінцівках, набряком, болем, нічними судомами, трофічними порушеннями.

Це аналог оригінального французького препарату, що містить біофлавоноїди, представлені діосміном і геспередином. Одна таблетка Нормовену містить: флавоноїдної фракції 500 мг, у тому числі діосміну 450 мг і гесперидину 50 мг.

Нормовен — вітчизняний генеричний препарат діосміну/геспередину № 1 в Україні (за даними обсягу продажів генеричних діосмінвмісних лікарських засобів за 2017 р. та 1-й квартал 2018 р. PharmXplorer, Proxima Research, Morion).

Результати досліджень, проведених у 2006 р. у відділенні хірургії магістральних судин Національного інституту хірургії і трансплантології ім. О.О. Шалімова НАМН України, переконливо довели, що Нормовен виявляє високу терапевтичну ефективність при ХВН нижніх кінцівок. За фармакотерапевтичними показниками і профілем безпеки він цілком порівнюваний з оригінальним лікарським засобом французького виробництва.

Препарат зменшує патологічно підвищену судинно-тканинну проникність і ламкість капілярів, попереджає транскапілярну фільтрацію низькомолекулярних білків, електролітів і води у міжклітинний простір, запобігає венозному застою і тромбозу (особливо у нижніх кінцівках). Водночас він зменшує периферичні набряки, відчуття важкості, стомленості, напруження і болю в ногах, підвищує тонус венозної стінки.

При венозній недостатності Нормовен призначають по одній таблетці двічі на добу (вранці та ввечері) під час їди. Тривалість курсу встановлюють індивідуально залежно від ефективності і переносимості терапії.

Реклама лікарського засобу.

Р.П. №UA/4475/01/01 від 21.09.2015

“Фармацевт Практик” #5′ 2018

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ