Статті

FDA попереджає про ризик аневризми аорти при прийомі фторхінолонів

Статті

FDA попереджає про ризик аневризми аорти при прийомі фторхінолонів

02/01/2019

Американська агенція з контролю харчових продуктів та лікарських засобів (FDA) попереджає, що системне застосування антибіотиків фторхінолонів, як пероральним шляхом, так і парентеральним, може підвищувати ризик розшарування аорти та розриву аневризми аорти. Ці стани спричиняють потужні кровотечі, що загрожують смертю

Фторхінолони схвалені для лікування певних бактеріальних інфекції та використовуються вже більше 30 років. FDA зазначає, що фторхінолони не повинні застосовуватися у пацієнтів із груп ризику, якщо доступні інші засоби лікування. До груп ризику відносяться пацієнти з непрохідністю або аневризмою аорти або інших судин, високим артеріальним тиском, деякими генетичними хворобами, які впливають на судини, а також особи похилого віку. FDA вимагає внесення відповідних застережень в інструкції із застосування фторхінолонів та довідник пацієнтів.

FDA вказує, що лікарям слід уникати призначення фторхінолонів пацієнтам із аневризмою аорти або ризиком її розвитку, а саме особам із атеросклерозом периферійних судин, артеріальною гіпертензією, такими генетичними хворобами як синдром Марфана та Елерса-Данлоса, а також особам похилого віку. Пацієнтів при призначенні фторхінолонів слід попереджати про симптоми, які можуть вказувати розвиток аневризми аорти, розшарування або розрив аорти, та про необхідність негайно припинити лікування при появі цих симптомів та звернутися до відділення невідкладної медичної допомоги. У зв’язку з тим, що аневризма аорти часто не виказує себе, поки не стане великою або не розірветься, пацієнти мають повідомляти лікаря про будь-які незвичні прояви при застосуванні фторхінолонів.

В США в 2016 р. FDA підвищила суворість попередження про зв’язок між прийомом фторхінолонів та інвалідизуючими та потенційно перманентними побічними ефектами з боку зв’язок, м’язів, суглобів, нервів та ЦНС. В липні 2018 р. FDA наказала внести зміни в інструкції до фторхінолонів для підвищення суворості попередження про ризик побічних ефектів, пов’язаних із психічним здоров’ям та порушенням рівня цукру в крові.

subscribe

На початку жовтня 2018 р. Комітет із оцінки ризиків у сфері фармаконагляду (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee – PRAC) Європейської медичної агенції (European Medicine Agency’s – EMA) рекомендував обмежити застосування системних та інгаляційних форм антибіотиків груп фторхінолонів та хінолонів через підвищений ризик враження зв’язок.

Нагадаємо, що до групи фторхінолонів належать: ципрофлоксацин, флумеквін, левофлоксацин, ломефлоксацин, моксифлоксацин, норфлоксацин, офлоксацин, пефлоксацин, пруліфлоксацин, руфлоксацин; до антибіотиків групи хінолонів: циноксацин, налідиксова кислота, піпемідова кислота.

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ