Лікарські засобиСтатті

Ферменти як рушійна сила травлення

07/04/2017

МЕЗИМ® ФОРТЕ 10 000 та МЕЗИМ® ФОРТЕ 20 000 — оптимальний вибір для подолання дефіциту панкреатичних ферментів

Помста підшлункової

Підшлункова залоза — один з найважливіших органів людського організму, задіяних у процесі травлення. У багатьох випадках саме вона приймає на себе удар під час раптової зміни нашої дієти, переїдання або ж недбалого ставлення до здоров’я в цілому.

Річ у тім, що підшлункова залоза підлаштовується під певну кількість поживних речовин, які ми зазвичай вживаємо. Проте, якщо різко збільшити кількість спожитої їжі або ж кардинально змінити її характер, то вона неодмінно «помститься» своєю неготовністю до відповідної зміни рівня продукції ферментів. У такому разі може виникнути недостатність травлення — невідповідність можливостей травної системи перетравлюванню і всмоктуванню поживних речовин тих обсягів і/або складу їжі, яку було спожито.

При недостатності травлення людина потерпає від порушень функціонування травного тракту, які проявляються відчуттям важкості, нудотою, болем у шлунку, метеоризмом. Однак недостатність травлення може розвинутися не тільки у відповідь на зміну традиційного харчування, але й супроводжувати різні захворювання травної системи.

І у першому, і у другому випадку для нормалізації патологічного стану пацієнт потребує ферментних лікарських засобів.

Не всі ферментні препарати однакові

Усі ферментні лікарські засоби можна умовно розділити на дві великі групи: ті, що містять тільки панкреатин у чистому вигляді, і ті, до складу яких входять панкреатин + компоненти жовчі + геміцелюлаза.

Панкреатин містить три ферменти: ліпазу, протеазу та амілазу. Ліпаза бере участь у гідролізі емульгованого жовчю нейтрального жиру, переважно у дванадцятипалій кишці, оскільки під час потрапляння ліпази в тонку кишку її активність різко знижується. Протеази переважно складаються з трипсину, під впливом якого білки (здебільшого тваринного походження) розщеплюються на амінокислоти. Крім того, трипсин за принципом зворотного зв’язку бере участь у регуляції панкреатичної секреції. Амілаза розщеплює полісахариди (крохмаль, глікоген) і практично не задіяна в гідролізі рослинної клітковини. Препарати панкреатину не проявляють негативного впливу на функцію шлунка, печінки, моторику біліарної системи та кишечнику, але знижують секрецію панкреатичного соку.

Коли форма визначає ефективність

Серед основних чинників, які зумовлюють ефективність лікування паралельно зі складом і дозуванням ферментів, є форма випуску препарату. Доведено, що для збереження активності ферментів у складі таких лікарських засобів необхідно забезпечити їхнє вивільнення саме в кишечнику, оскільки кислий шлунковий вміст здатний їх інактивувати. Сучасні ферментні лікарські засоби випускаються у формі драже або таблеток у кишково-розчинній оболонці, яка захищає ферменти від вивільнення в шлунку і руйнування соляною кислотою шлункового соку (Григорьев П.Я., Яковенко Э.П., 2001).

Оболонка, яка вкриває таблетки МЕЗИМ® ФОРТЕ 10 000 та МЕЗИМ® ФОРТЕ 20 000, не розчиняється під дією шлункового соку, захищає ферменти від його інактивації та забезпечує їхнє вивільнення під впливом нейтрального або злегка лужного середовища у просвіті дванадцятипалої кишки.

Мезим: чому він діє краще за інших?

До складу МЕЗИМ® ФОРТЕ 10 000 та МЕЗИМ® ФОРТЕ 20 000 входить панкреатин — порошок підшлункової залози. Це комплекс екскреторних ферментів підшлункової залози (ліпаза, амілаза, трипсин, хімотрипсин), які беруть участь у перетравлюванні жирів, вуглеводів і білків.

Зазвичай панкреатин отримують з підшлункових залоз тварин — свиней або великої рогатої худоби. На жаль, тканини останніх можуть стати причиною розвитку у людини губчастої енцефалопатії та інших пріонних захворювань. З огляду на цей факт важливо наголосити, що панкреатин, який містять препарати МЕЗИМ® ФОРТЕ 10 000 та МЕЗИМ® ФОРТЕ 20 000, отриманий саме з підшлункової залози свині, а не великої рогатої худоби, що, певна річ, унеможливлює зараження.

Ще одним аргументом на користь МЕЗИМ® ФОРТЕ 10 000 та МЕЗИМ® ФОРТЕ 20 000 є відсутність у їхньому складі жовчних кислот. Препарати, які містять жовчні кислоти, збільшують панкреатичну секрецію і холерез, стимулюють моторику кишечнику і жовчного міхура. Відтак їх не слід призначати в разі гострого і хронічного панкреатиту, гепатиту і цирозу печінки, діареї, виразкової хвороби і запальних захворювань кишечнику.

Отже, відсутність жовчних кислот у складі МЕЗИМ® ФОРТЕ 10 000 та МЕЗИМ® ФОРТЕ 20 000 дозволяє рекомендувати ці препарати пацієнтам із захворюваннями травної системи, при яких застосування жовчних кислот є протипоказаним, а також особам, яким показане проведення замісної ферментної терапії.

Завдяки сприятливому профілю безпеки МЕЗИМ® ФОРТЕ 10 000 та МЕЗИМ® ФОРТЕ 20 000 можна застосовувати у дітей віком від 3 років.

МЕЗИМ

Реклама безрецептурного лікарського засобу. Перед прийомом ознайомтесь з інструкцією для медичного застосування Мезим® форте 10000 від 13.05.2013 № 367 та проконсультуйтесь з лікарем. Діюча речовина: 1 таблетка кишковорозчинна містить порошку із підшлункових залоз (свиней) 125 мг. Показання для застосування. Захворювання, які супроводжуються порушеннями процесу перетравлювання їжі у зв’язку з недостатнім виділенням травних ферментів підшлунковою залозою.

Р.П. МОЗ України № UA/7977/01/01. Інструкція для медичного застосування препарату МЕЗИМ® ФОРТЕ 10 000, таблетки, вкриті оболонкою, кишковорозчинні

 

“Фармацевт Практик” #3′ 2017

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ