Лікарські засобиСтатті

Фосфоміцин — «перша скрипка» в оркестрі лікування циститу

05/04/2018

Якщо з’явилися біль внизу живота та часті позиви до сечовиділення, яке супроводжується печінням, болем і різями, то вже не до жартів, необхідно терміново діяти

Підступна проблема

Гострий цистит — найбільш поширена інфекція нижніх сечових шляхів. Через анатомо-фізіологічну будову сечових шляхів від нього переважно потерпають жінки. Кожна друга з них стикалася з проявами циститу хоча б один раз у житті.Еспа-фоцин

Гострий цистит — дуже підступна проблема. Через неадекватну терапію існує високий ризик його переходу в хронічну форму та систематичних рецидивів захворювання (у 25–50% пацієнтів протягом року) [1].

Цистит і антибіотики

Лікування циститу вимагає комплексного підходу. Як відомо, його збудниками найчастіше виступають кишкова паличка E. сoli (до 95% випадків [2]), стафілококи та стрептококи. Тому важливо вплинути на причину хвороби — бактерії. Крім того, необхідно якнайшвидше усунути нестерпний біль, печіння та різі при сечовиділенні. Базова терапія циститу включає застосування антибактеріальних засобів, а також НПЗЗ, анальгетиків, діуретиків, спазмолітиків, які звільняють від болісних симптомів. Часто до такої схеми лікування під впливом реклами лікарі додають ще й фітопрепарати, ефективність яких не доведена. Все це робить терапію циститу недешевою.

Останнім часом з’явилася науково підтверджена інформація, що препарати золотарника ефективно впливають на перебіг захворювання. Активні речовини цієї лікарської рослини діють комплексно, виявляючи антибактеріальний, знеболювальний, протизапальний, спазмолітичний та діуретичний ефекти [3]. Дослідження показали ефективність комплексної терапії циститу при застосуванні антибіотику разом із препаратом золотарнику, який підсилює антимікробний ефект і знімає симптоми захворювання. Завдяки такій комбінації вплив на симптоми хвороби проявляється швидше і результати лікування покращуються [4].

Актуальним залишається вибір антибактеріального засобу. За даними ВООЗ, бактерії, що спричиняють інфекційні захворювання нижніх сечових шляхів, найбільш часто виявляють резистентність до багатьох груп антибіотиків [9]. Одна з важливих проблем сьогодення — традиційні антибактеріальні засоби, що застосовувалися при такій патології, не виявляють потрібного ефекту. Тому у першу лінію терапії гострого неускладненого циститу виходить ФОСФОМІЦИН — антибіотик, який виявляє до 100% активності щодо збудників захворювання [5]. Це підтверджують Американський конгрес акушерів і гінекологів, Американське товариство інфекційних захворювань і Європейське товариство мікробіології та інфекційних захворювань, а також вітчизняні клінічні протоколи [6, 7].

ЕСПА-ФОЦИН: прем’єра препарату

На українському фармринку компанія esparma GmbH, Aristo group (Німеччина) представляє новий препарат ЕСПА-ФОЦИН. Діючою речовиною є антибіотик фосфоміцин у дозі 3000 мг. Це селективний урологічний антибіотик, тобто ЕСПА-ФОЦИН бореться з інфекцією саме у сечовому міхурі.

Перевага ЕСПА-ФОЦИНу — подвійна дія. Він не тільки знищує бактерії, а й сприяє вимиванню їх із сечового міхура, перешкоджаючи прилипанню бактерій до внутрішніх стінок. Декілька десятиріч застосування фосфоміцину в лікарняній практиці у всьому світі довели, що він діє проти широкого спектру бактерій та не викликає резистентності у збудників циститу, зокрема кишкової палички [8].

Фосфоміцин має унікальну особливість — це єдиний антибіотик, який приймають тільки один раз. У гострій фазі захворювання для повного одужання достатньо всього 3 г (1 пакет) ЕСПА-ФОЦИНу. Препарат випивають натщесерце, розчиняючи вміст пакета в 1/2 склянки холодної води [9]. ЕСПА-ФОЦИНом лікуватися набагато простіше і швидше, тоді як курс антибіотикотерапії іншими препаратами вимагає багаторазового прийому на добу впродовж кількох днів.

ЕСПА-ФОЦИН має високий рівень безпеки. Показником цього є можливість призначення препарату жінкам у період вагітності [10].

ЕСПА-ФОЦИН — це вдале поєднання традиційно високої німецької якості та доступної вартості лікування циститу. У порівнянні з іншими європейськими аналогами ціна препарату ЕСПА-ФОЦИН є значно нижчою.

Список літератури знаходиться в редакції

Інформація для медичних та фармацевтичних працівників.

Р.П. № UA/14782/01/01 від 18.12.2015.

“Фармацевт Практик” #3′ 2018

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ