Статті

Гідрохлортіазид: EMA попереджає про ризик прийому високих доз

Статті

Гідрохлортіазид: EMA попереджає про ризик прийому високих доз

16/11/2019

Комітет EMA з лікарських засобів, що використовуються людиною, повідомив, що прийом високих кумулятивних доз гідрохлортіазиду (hydrochlorothiazide) може підвищувати ризик розвитку немеланомного раку шкіри. Цей висновок біло зроблено на підставі аналізу літературних даних, даних бази небажаних реакцій EudraVigilance, аналізу ймовірного з біологічної точки зору механізму, пов’язаного з прийомом лікарського засобу

Гідрохлортіазид – тіазидний діуретик, який використовують у терапії артеріальної гіпертензії, набряків, затримки рідини, для профілактики утворення кальцієвих каменів у нирках  тощо.

Комітет із оцінки ризиків (PRAC) вирішив зобов’язати власників реєстраційних посвідчень на гідрохлортіазид-вмісні лікарські засоби внести інформацію щодо ризику розвитку немеланомного раку шкіри та заходів для мінімізації цього ризику в інструкції для медичного застосування та листок-вкладиш.

Гідрохлортіазид: ризик розвитку немеланомного раку шкіри

Підвищений ризик розвитку немеланомного раку шкіри (базальноклітинної карциноми і пласкоклітинної карциноми) після застосування більш високих сумарних доз гідрохлортіазиду був виявлений у двох епідеміологічних дослідженнях, заснованих на даних Данського національного реєстру онкологічних захворювань. В якості можливого механізму розвитку немеланомного раку шкіри може виступати фотосенсибілізуюча дія гідрохортіазіда.

Пацієнтів, які приймають гідрохлотіазід, слід поінформувати про ризик розвитку немеланомного раку шкіри, про необхідність регулярної перевірки шкіри на наявність нових вогнищ і щодо негайної консультації з лікарем щодо будь-яких підозрілих новоутворень на шкірі.

subscribe

Лікарі повинні повідомити пацієнтам про можливі профілактичні заходи, такі як обмеження впливу сонячного світла та УФ-променів, а також необхідність в разі впливу адекватного захисту шкіри (одяг, сонцезахисні креми тощо).

У пацієнтів, які раніше перенесли немеланомний рак шкіри, може бути доцільним переглянути застосування гідрохлортіазиду.

Без консультації з лікарем пацієнтам не слід відмовлятися від прийому лікарських засобів, що містять гідрохлортіазид.

* PRAC recommendations on signals / Adopted at the 3-6 September 2018 PRAC meeting

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ