Статті

Government Relations: робота на результат

20/06/2018

Чи можна знайти баланс між інтересами суспільства, держави і бізнесу? Як впливати на законотворчу діяльність органів влади, політичних партій, громадських організацій, бізнес-структур? Саме вибудовування та налагодження відносин з державними органами влади, зокрема з урядом, регіональними та місцевими органами влади, є сферою діяльності GR- менеджменту

Що таке GR?

GR, або відносини з владними структурами, — це діяльність, спрямована перш за все на забезпечення правомірних інтересів бізнес-спільноти, пошук рівноваги між інтересами суб’єктів господарювання, суспільства та держави. Форми GR-активності можуть різнитися — від обговорення окремих питань з представниками державних органів до розробки та супроводу повномасштабних реформаторських проектів. Громадські організації та бізнес-компанії, що налаштовані на довгострокові перспективи розвитку, повинні розвивати співпрацю з державними органами. На жаль, GR-менеджмент у нашій країні не дуже розвинений.

Премія «Кращий GR-спеціаліст року»

Українська Асоціація професіоналів у сфері GR заснувала Всеукраїнську незалежну премією за найвищі професійні досягнення у сфері відносин з урядом, метою якої є розвиток відкритої та прозорої діяльності представників GR, дотримання етичних правил та міжнародних стандартів комунікації, популяризація їхніх професійних досягнень і практичних справ через збільшення значущості фахівців у вітчизняному бізнесі та підвищення позитивного сприйняття GR-спеціалістів в українському суспільстві.

У цьому році серед фіналістів номінації «Галузевий прорив року» — Костянтин Косяченко (Громадська спілка «Українське агентство з оцінки технологій охорони здоров’я»).

Віктор Чумак, Костянтин Косяченко

Віктор Чумак, Костянтин Косяченко

Чому потрібно оцінювати технології охорони здоров’я?

Складна економічна ситуація у вітчизняній системі охорони здоров’я обумовлює необхідність раціонального використання ресурсів. Світовий досвід свідчить, що для цього потрібна всебічна, структурована, доказова інформація, яку може надати оцінка технологій охорони здоров’я (англ. Health Technology Assessment — HTA). НТА сприяє розробці безпечної та ефективної політики, що враховує інтереси як хворого, так і держави.

— Зростаючий фінансовий тиск на систему охорони здоров’я обумовлює більш уважне ставлення до використання коштів, — говорить Костянтин Косяченко. — Увесь цивілізований світ застосовує оцінку технологій охорони здоров’я для визначення клінічної ефективності препаратів та методів лікування, планування витрат, тобто економічної ефективності, запровадження нових технологій, вибору препаратів, що підлягають закупівлі чи реімбурсації.

Громадська спілка «Українське агентство з оцінки технологій охорони здоров’я» з 2013 р. веде послідовну наполегливу роботу із впровадження НТА у систему охорони здоров’я. У 2014 р. ми виступили ініціаторами створення робочої групи при Міністерстві охорони здоров’я, яка опікувалась питаннями запровадження системи оціннювання технологій охорони здоров’я. Також ми ініціювали проведення круглого столу на тему: «Оцінка технологій охорони здоров’я як інструмент підвищення якості медичної допомоги та раціонального використання ресурсів», що відбулась у 2016 р. у Комітеті з питань охорони здоров’я Верховної Ради України. Результатом цієї наполегливої роботи стало включення дефініції оцінка /експертиза медичних технологій у Закон України від 19.10.2017 р. №2168-VIII «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення». Як ви розумієте, надання науково обґрунтованої інформації є дуже важливим і для осіб, які визначають політику і приймають управлінські рішення в системі охорони здоров’я, і врешті решт для населення, як гарантія покращення якості життя і його продовжуваність.

subscribe

З метою популярізації ідей НТА нашою громадською організацією створено сайт: https://www.hta.ua. Вже зареєстровано і планується до виходу перший номер журналу «HTA Review», який буде розповідати про підходи до визначення ефективності та безпечності препаратів, стандарти лікування у різних країнах, різниці у національних переліках лікарських засобів, фармакоекономічну оцінку технологій охорони здоров’я та ін.

Діяльність спілки високо оцінила і професійна спільнота. ХV Щорічний конкурс професіоналів фармацевтичної галузі «Панацея» визнав кращим проект «Система оцінки технологій охорони здоров’я», підготовлений Громадською спілкою «Українське агентство з оцінки технологій охорони здоров’я».

“Фармацевт Практик” #6′ 2018

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ