Лікарські засобиСтатті

Грибку тут не місце

23/05/2016

Визнані експерти моди стверджують, що взуття говорить про жінку більше, аніж вона того хотіла б. Проте навіть найдорожчі брендові босоніжки не прикрасять ніжку з хворими нігтями. Грибок на нігтях — щонайменше неестетично, щонайбільше — загрожує цілковитим руйнуванням нігтьової пластини та іншими важкими ускладненнями

У зоні ризику — кожен другий

Грибок, який уражує нігті, не зважає на пору року. Його будь-коли можна «підхопити» у басейні, джакузі, при недбалому педикюрі чи навіть пройшовшись босоніж (або в чужих тапках) у когось вдома. Мінімальна ранка на нігті — і, на жаль, грибок гарантований. Якщо ж у людини ослаблений імунітет, грибок розмножуватиметься з максимальною швидкістю.

Оніхомікоз — інфекційне ураження нігтьової пластинки, спричинене патогенними чи умовно-патогенними грибами. Це найпоширеніше захворювання нігтів. Доведено, що в 50% випадків зміна нігтьових пластинок зумовлена власне мікотичною інфекцією. В Україні, як і в інших країнах світу, захворюваність на оніхомікоз у загальній популяції населення становить від 2 до 13%. Проте ризик розвитку недуги найвищий у людей віком понад 60 років. Серед них оніхомікоз виникає практично у кожного другого, що пояснюється сповільненим ростом нігтьових пластинок і порушенням периферичного та магістрального кровообігу. Високу частоту оніхомікозу реєструють також у хворих з імунодефіцитними станами та цукровим діабетом.

Грибок, який найчастіше паразитує на нігтях людини, називається червоним трихофітоном. Плісняві гриби або гриби роду Candida також здатні проникати у ніготь, але це трапляється набагато рідше. Іноді вони селяться разом з трихофітоном та утворюють змішану колонію. Ураження нігтя одним видом гриба відзначають у 75% випадків, двома видами — у 15,8%, трьома — у 8,6%, а грибок на нігтях ніг діагностують у 10 разів частіше, ніж на руках.

Негарно та ще й небезпечно

Здорова нігтьова пластинка — рожева, рівна і блискуча. Будь-які її зміни дають підстави запідозрити грибкову інфекцію. Так, при оніхомікозі ураження розпочинається зазвичай з І і V пальців стопи. Основними клінічними ознаками захворювання є зміна кольору, форми і товщини нігтя внаслідок піднігтьового гіперкератозу і деструкції нігтьової пластинки.

Нерідко хворі помилково сприймають оніхомікоз лише як естетичну проблему, однак це достатньо серйозне захворювання, яке має хронічний перебіг. Іноді оніхомікоз супроводжується розвитком таких важких ускладнень, як діабетична стопа, хронічне бешихове запалення кінцівок, лімфостаз, слоновість. Саме тому оніхомікоз потребує відповідного і вчасно розпочатого лікування.

Топічна терапія: точно в ціль

Лікування оніхомікозу поділяють на місцеве, коли протигрибковий препарат наносять на уражений ніготь, чи системне, коли лікарські засоби приймають всередину.

На відміну від системного лікування місцева терапія дозволяє створювати на поверхні нігтя дуже високі концентрації протигрибкового препарату. Таких концентрацій, фунгіцидних для більшості збудників оніхомікозу, неможливо досягти при системному лікуванні через токсичну дію препаратів у відповідних дозах. Місцеве лікування грибкових захворювань вважається безпечним, оскільки при локальному нанесенні ЛЗ не всмоктується у системний кровотік.

Головною перевагою місцевого лікування грибкових захворювань є відсутність побічних і токсичних ефектів, які розвиваються при пероральному прийомі препаратів. Окрім того, локальний антимікотик має широкий спектр застосування якраз з огляду на те, що його концентрація перевищує таку системних засобів у 3‒4 рази.

Критерії призначення топічної терапії:

  • обмежене ураження нігтів (не більше 1‒3 нігтьових пластинок);
  • ураження не більше ½ площі нігтя з дистального краю;
  • відсутність вираженого гіперкератозу та оніхолізису;
  • тривалість захворювання менша за 5 років;
  • інтактність матриксу.

Жодної краплі мимо

Естезифін — ефективний препарат у формі розчину для місцевої терапії оніхомікозу. Окрім вираженої терапевтичної дії цей лікарський засіб практичний у застосуванні. Зручна крапельниця у комплекті дозволяє легко нанести препарат як на ніготь, так і закрапати під нього, а це означає, що жодна крапля Естезифіну не буде втрачена марно. Завдяки швидкому проникненню препарату і утворенню стійких протигрибкових концентрацій Естезифін можна застосовувати 1 раз на добу. Великий об’єм одного флакона (15 мл) забезпечує тривалий курс лікування, цілком достатній для того, щоб остаточно позбутися грибка.

Сучасний дизайн упаковки із зображенням нігтів, краплі й написом «Розчин від грибкових інфекцій нігтів» — доступно й наочно ілюструє призначення цього препарату та робить його застосування простим і зрозумілим для кожного пацієнта.

Отож, Естезифін — дієвий, безпечний і зручний у застосуванні ЛЗ, який варто рекомендувати відвідувачам аптек при оніхомікозі. У багатьох випадках він може бути препаратом вибору при місцевому лікуванні грибкового ураження нігтів.

Естезифін

Реклама лікарського засобу. Інформаційний матеріал для розміщення у спеціалізованих виданнях, призначених для медичних установ та лікарів, а також для розповсюдження на семінарах, конференціях, симпозіумах з медичної тематики. З приводу більш детальної інформації щодо препарату дивіться інструкцію для медичного застосування.

Р.П. МОЗ України №UA/14783/01/01 від 14.12.2015 року. Інструкція для медичного застосування препарату Естезифін, розчин

“Фармацевт Практик” #5′ 2016

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ