Лікарські засобиСтатті

ГРИП: про головне

22/02/2016

За даними Центру грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ) ДЗ «Український центр контролю та моніторингу захворювань» МОЗ України та Держсанепідслужби України, з початку епідемічного сезону (з 28.09.2015 по 31.01.2016) в Україні зареєстровано понад 3,2 млн хворих на грип та ГРВІ. На жаль, кількість людей, які звертаються в аптеку за ліками для усунення симптомів застуди, не зменшується. Аптекарю, який працює за першим столом, доводиться кожного дня відповідати на безліч питань

Чи можна самому визначити грип?

Грип — гостре інфекційне захворювання, спричинене вірусом грипу. Воно входить до групи ГРВІ. Початок захворювання всіх ГРВІ, зокрема і грипу, схожий: підвищена температура тіла, біль у м’язах і горлі, закладеність носа або нежить, іноді осиплість голосу, кашель. Якщо виникли перші ознаки захворювання (особливо під час епідемії), слід негайно звернутися до лікаря. Встановити діагноз і визначити остаточну причину захворювання може тільки лікар за результатами лабораторних досліджень.

Грип, або ГРВІ: чому під час епідемії хворіє не все населення?

Найбільш уразливою частиною населення є люди з ослабленим імунітетом. Передовсім, це особи похилого віку (особливо старше 65 років) та діти віком від 6 міс до 2 років. До групи ризику входять: вагітні, люди з хронічними захворюваннями серцево-судинної, ендокринної системи, імунодефіцитними станами, порушеннями обміну речовин тощо. Крім того, інфекція швидко поширюється у місцях скупченого проживання людей — серед мешканців інтернатів, будинків для престарілих та інвалідів. Існує висока небезпека поширення інфекції серед медичних працівників.

Грип, або ГРВІ: чи можна запобігти захворюванню?

У першу чергу потрібно виконувати загальні заходи з укріплення імунітету, які включають фізичну активність, дотримання режиму дня (повноцінний відпочинок та сон) і раціонального режиму харчування (підвищена кількість білків, вітамінів та мінералів), а також вживання продуктів, що містять рослинні фітонциди (цибуля і часник). Можна порадити уникати стресових ситуацій, запобігати переохолодженню.

Найефективнішим методом специфічної профілактики захворювання на грип і ГРВІ та їхніх тяжких наслідків є вакцинація. Протигрипозна вакцина містить, як правило, антигени трьох штамів вірусу грипу, які циркулюють у світі на даний момент. Їх визначають за рекомендаціями ВООЗ.

Грип, або ГРВІ: що приймати — антибактеріальні чи противірусні препарати?

Збудник захворювання — вірус. Вплинути на нього та припинити його розмноження в організмі можуть противірусні препарати. Вчасне їх застосування за призначенням лікаря здатне скоротити період видужання, полегшити перебіг хвороби та запобігти розвитку ускладнень. А от доцільність лікування грипу та інших ГРВІ антибіотиками може визначити тільки лікар.

Надійним препаратом для боротьби з грипом та широким спектром вірусних інфекцій є Новірин виробництва ПАТ «Київський вітамінний завод». Компанія використовує високоякісні субстанції від провідних постачальників із європейських країн. Зокрема, для виробництва Новірину використовується європейська субстанція Abc Farmaceutici S.p.a. (Італія), що відповідає вимогам GMP і GLP, а також сертифікована ISO 9001: 2008 і ISO 14001: 2004 (6).

Діюча речовина препарату — інозину пранобекс — виявляє противірусну та імуномодулюючу дію. Новірин, окрім прямої дії на вірус (пригнічення реплікації вірусної РНК та ДНК), стимулює в організмі людини продукцію власного інтерферону, що сприяє формуванню захисного бар’єру, який запобігає інфікуванню організму вірусами та бактеріями і регулює стан імунної системи в цілому. Новірин ефективний при інфекційних захворюваннях вірусної етіології (грип, парагрип, ГРВІ, бронхіт вірусної етіології, рино- та аденовірусні інфекції) у пацієнтів із нормальним та зниженим імунним статусом.

Чому саме Новірин?

Особливість препарату Новірин полягає в тому, що його діюча речовина блокує розмноження всіх респіраторних вірусів, завдяки чому зменшується вираженість інтоксикації і полегшується стан хворого. До того ж діюча речовина — інозину пранобекс — не впливає на розвиток і функції здорових клітин (відсутність токсичного ефекту), що дозволяє говорити про безпеку препарату при збереженні його високої ефективності. Новірин рекомендований дорослим і дітям віком від 1 року. Зазвичай його добре переносять пацієнти, зокрема при тривалому лікуванні. Слід звернути особливу увагу на те, що ефективний вітчизняний препарат Новірин вдвічі дешевше за його зарубіжні аналоги з ідентичною діючою речовиною.

Запорукою швидкого одужання і попередження ускладнень є дотримання основного правила — не переносити захворювання на ногах і при перших ознаках нездужання залишатися дома, викликати лікаря і суворо дотримуватись усіх його рекомендацій

Інформація для спеціалістів у галузі охорони здоров’я. Перед застосуванням обов’язково ознайомтесь із інструкцією.

Р.П. МОЗ України № UA/12436/01/01 від 10.08.2012  Інструкція для медичного застосування препарату Новірин, таблетки по 500 мг

“Фармацевт Практик” #1′ 2016

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ