Статті

Холестерин стимулює розвиток раку грудей

04/12/2013

Збудником раку грудей служить метаболіт холестерину, який підвищує агресивність і активність пухлини, діючи на неї таким же чином, як гормон естроген.

Ожиріння і рак грудей, на жаль, міцно пов’язані між собою: давно відомо, що саме підвищений холестерин при ожирінні стимулює розвиток різноманітних пухлин грудей. Але конкретний механізм цього взаємозв’язку виявили тільки зараз, після експериментів Дональда Макдоннелла (Donald McDonnell) і його співробітників із Університету Дьюка (США).

У журналі Science дослідники повідомляють, що справа не у самому холестерині, а у його побічному продукті – 27-гідроксіхолестеролі, або 27НС.

Це похідна холестерину, яка, як виявилося, діє подібно до жіночого статевого гормону естрогену, а про естроген відомо, що в 75% випадків пухлин саме він стимулює їх зростання.

Вчені виявили зв’язок між активністю ферменту, що виробляє 27-гідроксіхолестерол, і агресивністю пухлини: чим більше було цього ферменту, тим активніше поводився рак. До того ж зовсім не обов’язково, щоб 27НС утворювався тільки в місці пухлини: він з легкістю може дістатися до злоякісних тканин із інших локацій організму. Втім, пухлини самі можуть синтезувати необхідний фермент і забезпечувати себе стимулятором росту.

Крім того, виявилося, що підвищений рівень 27НС може бути причиною стійкості пухлин до багатьох протиракових ліків, серед яких автори роботи називають тамоксифен.

Експерименти ставили на мишах, однак автори стверджують, що результати дослідження можна поширити і на людський організм. Тобто тепер у лікарів, яким доводиться боротися з цим різновидом раку, з’явилися дві потенційні мішені – фермент, що перетворює холестерин у небезпечний метаболіт, і сам 27-гідроксіхолестерол.

За матеріалами Medical Xpress

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ