Лікарські засобиСтатті

Кашель: фармацевтичне орієнтування

23/11/2017

Усі знають, що спортивне орієнтування — це вид спорту, в якому учасники за допомогою карти і компаса повинні пройти невідому їм трасу через контрольні пункти, розташовані на місцевості. Замінивши спортивні терміни на медичні, пропонуємо вам подолати дистанцію від перших симптомів кашлю до повного одужання, в якій «компасом» слугуватиме лікарський засіб Пектолван Мох, а «контрольними пунктами» — п’ять лікарських рослин, що входять до його складу. На старт!

Грип і ГРВІ: знайти відмінності

Кашель — найпоширеніший симптом, який виникає при грипі і ГРВІ внаслідок пошкодження тканин верхніх дихальних шляхів вірусами. На противагу звичайному кашлю, який захищає організм, звільняючи горло від пилу і захриплості, кашель при цих захворюваннях загрожує серйозними ускладненнями, а отже, потребує невідкладного лікування.

Чи може вид кашлю допомогти з’ясувати, на грип чи ГРВІ хворий відвідувач аптеки? Так, може. Кашель при ГРВІ виникає на самому початку захворювання. Він сухий, уривчастий і не дуже сильний. При грипі кашель зазвичай виникає на другу-третю добу. Він сильний і виснажливий, часто супроводжується болем за грудниною, що з’являється через вірус грипу в слизовій оболонці трахеї.

При грипі симптоми розвиваються стрімко й бурхливо, а при ГРВІ нежить, біль у горлі і кашель наростають поступово. Перші ознаки грипу — головний біль, больові відчуття в очах, м’язах, озноб, рясне потовиділення, слабкість, запаморочення, відчуття ломоти і розбитості. Температура тіла також підвищується дуже різко — до 39–40 ºС.

На противагу від грипу, при ГРВІ температура тіла майже ніколи не буває вищою за 38 ºС, однак більше турбують катаральні явища — рясний нежить і біль у горлі.

Оскільки при грипі внутрішня поверхня дихального тракту запалена, кашель подразнює її ще сильніше. А місця мікротравм на епітеліальній тканині стають додатковим середовищем для розвитку бактеріальної інфекції.

Ось так, розпочавшись із незначного подразнення, відчуття дертя у горлі та легкого покашлювання, кашель поступово «опускається» нижче «до легень» і може призвести до розвитку ускладнень (бронхіту, пневмонії тощо). Саме тому лікування кашлю необхідно починати вчасно.

Рухаємося далі: від рослини — до рослини

Пектолван Фіто Ісландський Мох виробництва української компанії «Фармак» — лікарський засіб для лікування кашлю при застудних захворюваннях. Його фармакологічна активність зумовлена сукупним ефектом фізіологічно активних речовин, що входять до складу окремих компонентів рослинної сировини.

Ісландський мох — перший серед рівних, основний складник препарату, що, зрештою, і відображено у його назві. Існують давні традиції використання Ісландського моху (або Цетрарії ісландської) при лікуванні кашлю. Доказово встановлена його антимікробна активність та навіть здатність знищувати небезпечні інфекції (наприклад, туберкульоз). Поза тим, Ісландський мох містить речовини, для яких характерна обволікальна дія, необхідна для усунення відчуття дертя у горлі та подразливого кашлю, у тому числі сухого та болісного.

Екстракт чебрецю — другий важливий компонент препарату Пектолван Фіто Ісландський Мох. Чебрець проявляє антибактеріальну та противірусну активність, сприяє розрідженню та відходженню мокротиння. Він зменшує спазм м’язів дихальних шляхів і полегшує перебіг нападів кашлю.

Настойка з кореня мильнянки — третій «контрольний пункт» нашої дистанції. Завдяки вмісту сапонінів цю рослину традиційно застосовують як відхаркувальний засіб для усунення болісного кашлю, а також при лікуванні коклюшу, бронхіту і пневмонії. При респіраторних захворюваннях корень мильнянки зменшує кількість хрипів у легенях.

Настойка з трави гісопу — четвертий інгредієнт препарату. Велика кількість вітамінів і мінеральних речовин, які містить ця рослина, зумовлюють її потужну дію при лікуванні кашлю, а саме протизапальні, антибактеріальні, відхаркувальні і відновлювальні властивості.

Екстракт з кореня оману — останній «контрольний пункт» у п’ятірці цілющих лікарських рослин у складі препарату Пектолван Фіто Ісландський Мох. Він вирізняється відхаркувальними, протизапальними та антисептичними властивостями.

Як бачимо, Пектолван Фіто Ісландський Мох у складі комплексного лікування завдяки сукупному ефекту натуральних діючих речовин одночасно проявляє відхаркувальну, протизапальну та антимікробну дію і впевнено долає маршрут від перших ознак до повної перемоги над кашлем.

При кожному виді кашлю — свій Пектолван. Для лікування кашлю при ГРВІ — Пектолван Ісландський Мох!

пектолван фіто

Реклама лікарського засобу. Перед застосуванням обов’язково проконсультуйтесь з лікарем та ознайомтесь з інструкцією для медичного застосування препарату.

Реєстраційне посвідчення: UA/8259/01/01 від 13.05.2013. Інструкція для медичного застосування препарату Пектолван® Фіто.

“Фармацевт Практик” #11′ 2017

 

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ