Лікарські засобиСтатті

Кашель: як боротися і перемагати?

25/10/2017

Кашель — найбільш частий і неприємний симптом грипу та ГРВІ, який виникає внаслідок пошкодження тканин верхніх дихальних шляхів вірусами. Якщо звичайний кашель є однією із захисних реакцій організму, оскільки допомагає звільнити горло від пилу чи захриплості, то кашель при грипі і ГРВІ має цілком іншу природу і, на жаль, грає зовсім не на нашому боці. Як допомогти відвідувачам аптек перемогти кашель швидко та, головне, безпечно?

На осінньому «фронті» — без змін

Дощ, вітер і холод впевнено роблять свою справу, тож восени кількість захворювань на грип та ГРВІ стрімко зростає.

Грип завжди розпочинається блискавично, а при ГРВІ симптоми наростають поступово — нежить, біль у горлі, кашель. Першими ознаками грипу є головний біль, біль в очах, м’язах, озноб, рясне потовиділення, слабкість, запаморочення, відчуття ломоти і розбитості. Температура тіла також підвищується дуже різко — до 39–40 ºС.

Основна відмінність ГРВІ від грипу полягає в тому, що температура тіла майже ніколи не буває вищою за 38 ºС, а на перший план виходять катаральні явища — рясний нежить та біль у горлі. Кашель при ГРВІ теж виникає на самому початку захворювання. Він сухий, уривчастий і не дуже сильний.

При грипі кашель зазвичай виникає на другу-третю добу захворювання. Він сильний і виснажливий, часто супроводжується болем за грудниною, що виникає через вірус грипу в слизовій оболонці трахеї.

Оскільки при грипі внутрішня поверхня дихального тракту запалена, кашель подразнює її ще сильніше. А місця мікротравм на епітеліальній тканині стають додатковим середовищем для розвитку бактеріальної інфекції.

Відтак, розпочавшись із незначного подразнення, відчуття дертя у горлі та легкого покашлювання, згодом кашель поступово «опускається» нижче «до легень» і може призвести до ускладнень (бронхіту, пневмонії тощо). Саме тому лікування кашлю необхідно починати вчасно.

П’ять рослин — п’ять впливів на кашель

Пектолван Фіто Ісландський Мох виробництва української компанії «Фармак» — це лікарський засіб для лікування кашлю при застудних захворюваннях. Фармакологічна активність препарату зумовлена сукупним ефектом фізіологічно активних речовин, що входять до складу окремих компонентів рослинної сировини.

Флагманом серед рослинних складників засобу є ісландський мох, власне, тому він і зазначений у назві препарату. Ісландський мох (або Цетрарія ісландська) з давніх-давен застосовують при лікуванні кашлю. Доказово встановлено його антимікробну активність та навіть здатність знищувати небезпечні інфекції, наприклад, туберкульоз. Окрім того, ісландський мох містить речовини, для яких характерна обволікальна дія, вкрай необхідна для усунення відчуття дертя у горлі та подразливого кашлю, у тому числі сухого та болісного.

Другим важливим компонентом препарату Пектолван Фіто Ісландський Мох є екстракт чебрецю. Чебрець проявляє антибактеріальну та противірусну активність, сприяє розрідженню та відходженню мокротиння. А ще він здатний зменшувати спазм м’язів дихальних шляхів і сприяти легшому перебігу нападів кашлю.

На третьому місці — настойка з кореня мильнянки. Через вміст сапонінів цю рослину традиційно застосовують як відхаркувальний засіб при лікуванні болісного кашлю, коклюшу, бронхіту і пневмонії. При респіраторних захворюваннях за допомогою мильнянки можна зменшити хрипи в легенях.

Четвертий інгредієнт препарату — настойка з трави гісопу. Велика кількість вітамінів і мінеральних речовин, які містить ця рослина, зумовлюють її потужну дію при лікуванні кашлю, а саме протизапальні, антибактеріальні, відхаркувальні і відновлювальні властивості.

І замикає п’ятірку цілющих лікарських рослин у складі препарату Пектолван Фіто Ісландський Мох екстракт з кореня оману, якому притаманні відхаркувальні, протизапальні та антисептичні властивості.

Отже, Пектолван Фіто Ісландський Мох у складі комплексного лікування завдяки сукупному ефекту натуральних діючих речовин одночасно проявляє відхаркувальну, протизапальну та антимікробну дію і впевнено перемагає кашель.

При кожному виді кашлю — свій Пектолван. Для лікування кашлю при ГРВІ — Пектолван Ісландський Мох!

Реклама лікарського засобу. Перед застосуванням обов’язково проконсультуйтесь з лікарем та ознайомтесь з інструкцією для медичного застосування препарату.

Реєстраційне посвідчення: UA/8259/01/01 від 13.05.2013. Інструкція для медичного застосування препарату Пектолван® Фіто.

“Фармацевт Практик” #10′ 2017

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ