Статті

Керівники БХФЗ: Фармацевтичний ринок України буде зростати

Статті

Керівники БХФЗ: Фармацевтичний ринок України буде зростати

25/05/2018

Фармацевтичний ринок України буде зростати. Такий прогноз на найближчі 10 років дають керівники ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ», і в них для цього є підстави

— На сьогодні середньостатистичний українець витрачає на лікування близько 54 доларів США на рік, а американець за аналогічний період — 850 доларів США. На жаль, це не показник кращого здоров’я українців. Навпаки, це свідчить про недоступність лікування для широких верств населення. Тому покращання економічної ситуації, зростання ВВП і доходів населення призведе до збільшення і витрат на лікування, — вважає Євген Сова, комерційний директор Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу (БХФЗ). — Ринок ростиме, але не пропорційно. По-перше, збільшиться обсяг продажів дороговартісних лікарських засобів та препаратів середньої цінової категорії. По-друге, зростанню буде сприяти охоплення лікуванням населення по соціально значущим патологіям. Третя причина — збільшення тривалості життя.

Фармацевтичне виробництво в Україні має прийняти виклик і бути готовим забезпечити населення якісними і ефективними лікарськими препаратами для лікування перш за все тих патологій, які впливають на показники смертності — серцево-судинних (ССЗ), онкологічних та інфекційних захворювань.

— Ми вітаємо будь-які заходи Міністерства охорони здоров’я, спрямовані на покращання доступності лікування, — говорить Юлія Здаревська, генеральний директор Борщагівського ХФЗ. — Як відомо, в рамках Урядової програми «Доступні ліки» пацієнти із серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом 2-го типу і бронхіальною астмою можуть придбати безкоштовно або з невеликою доплатою ліки за 23 міжнародними непатентованими назвами. До цієї програми включені сім лікарських засобів виробництва БХФЗ. Завдяки реімбурсації продажі препаратів збільшилися вдвічі.

Активну участь бере компанія і у міжнародних закупках (чотири препарати від туберкульозу; антибіотики, що використовують як допоміжне лікування в складі хіміотерапії при лейкозах), а також у закупках через програму PROZORRO. Це потребує чіткої організації процесів на виробництві, оскільки до переможців торгів висуваються жорсткі вимоги щодо строків постачання.

subscribe

На питання про основні напрямки інвестиційної політики керівники підприємства відповіли, що передовсім це нові наукові розробки лікарських засобів, запуск дільниці з виробництва таблеток та капсул (2019), введення в експлуатацію складу готової продукції (2020), переоснащення існуючих будівель для кращого енергозбереження. Свого часу введення в експлуатацію пелетних котлів дозволило зменшити споживання природного газу, що дало економію у розмірі 700 тис. грн. на рік. Олександр Маринін, директор з виробництва та реконструкції, поділився планами компанії щодо будівництва сонячної батареї, яка допоможе підприємству почуватися більш впевнено і меншою мірою залежати від енергоресурсів.

І все ж перш за все компанія пишається власними розробками лікарських засобів. Якщо у 2017 р. Борщагівський ХФЗ вивів на ринок два нових препарати, то, за словами Юлії Здаревської, у 2018 їх буде вже 6. Переважно це препарати для лікування захворювань нервової системи, знеболювальні препарати та анестетики. Більшу увагу компанія стала приділяти розробці засобів для профілактичної медицини — БАДів та засобів, які використовують у ветеринарії (на сьогодні розроблено 9 лікарських засобів). Генеральний директор підприємства зазначила, що реалізація профілактичних засобів, виготовлених на основі лікарських рослин, збільшилась на 30%.

Читайте також: Борщагівський хімфармзавод: «Ліки — це наші діти»

Особливу увагу в компанії приділяють клінічним дослідженням. Євген Сова наголосив на необхідності документального підтвердження ефективності традиційних добре відомих лікарських засобів. Наприклад, Алохол виробляють на БХФЗ з 1964 р., але останні дослідження проводились ще у 60-х роках минулого століття. Зараз це неприпустимо, тому компанія вирішила розпочати нове дослідження. Крім того, важливими є дослідження нових показань до застосування інноваційних препаратів. Так, відомий препарат Корвітин, що застосовують при інсульті і інфаркті міокарда, показав зменшення вираженості кардіотоксичних ефектів при хіміотерапії. Прийом Корвітину сприяє підвищенню показників 5-річної виживаності пацієнтів з онкологічними захворюваннями. Зараз дослідження проводяться в Національному інституті раку.

Текст і фото: “Фармацевт Практик”

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ