Статті

Коти проти осінньої депресії

30/10/2015

К сырости осенней
Вовсе не готов,
Не сварил глинтвейна,
Не купил котов*

Фахівці стверджують, що з настанням осені двоє з п’яти жителів північних регіонів і кожен п’ятий мешканець півдня відчувають сезонну депресію. Найчастіше від неї потерпають люди з тонкою психічною організацією, жінки, пацієнти з хронічними захворюваннями та особи літнього віку. Симптомами цієї недуги є поганий настрій без видимих причин, надмірна імпульсивність, порушення концентрації уваги, проблеми із засинанням або надмірна сонливість, психоемоційні зриви, дратівливість. Головна причина осінньої депресії — брак сонячного світла. В осінньо-зимовий період в організмі людини знижується рівень серотоніну, так званого гормону радості…

То як боротись з осінньою депресією?

Фахівці радять перш за все звернути увагу на харчування. Треба вживати в їжу більше продуктів, що сприяють виробленню серотоніну, — бананів, цитрусових, фініків, а також м’ясних та молочних продуктів, які багаті білком. Слід обмежити вживання солодких і мучних виробів і надати перевагу шматочку чорного шоколаду — найкращому антидепресанту. Бажано замінити чай і каву трав’яними відварами чебрецю, м’яти або липи. Традиційною є рекомендація щодо дотримання режиму дня. Нічний сон має тривати не менше 8 год. Необхідними є фізичні навантаження — легкі пробіжки, прогулянки на природі, фітнес, плавання в басейні допоможуть розслабитися та нададуть бадьорості.

У психотерапевтів набирає популярності і такий нетрадиційний метод лікування осінньої депресії, як зоотерапія. Перше місце серед «тварин-терапевтів» відведено кішкам. Помічено, що ці тваринки реагують на зміни самопочуття своїх господарів і при тактильному контакті з ними можуть не тільки поліпшувати настрій, а навіть сприяти зниженню артеріального тиску. Під час погладжування хутра кішки виникає невеличкий електричний розряд. Через нервові рецептори, розташовані в шкірі, він передається у головний мозок, людина заспокоюється і розслабляється.

Релакс викликає і муркотіння кішки. Більше того, професор Клінт Рубін з Північної Кароліни, досліджуючи котячі звуки, припустив, що муркотіння схоже з лікуванням ультразвуком. Він виявив, що вплив звуком в діапазоні 20–50 Гц сприяє загоєнню ран, зрощуванню і зміцненню кісток. А що робити, якщо у людини алергія на хутро тварин? Та й ця проблема вирішена! У мережі з’явився сервіс — «Пухнастий друг», на якому онлайн можна слухати мурчання: https://mynoise.net/NoiseMachines/catPurrNoiseGenerator.php. Тож ведіть здоровий спосіб життя, правильно харчуйтесь і… слухайте муркотіння кішки!

subscribe

*Facebook. Я люблю Киев

“Фармацевт Практик” #10′ 2015

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ