Лікарські засобиСтатті

Лаферобіон®: готові зустріти епідсезон!

24/10/2019

За прогнозами інфекціоністів та епідеміологів, нинішній сезон захворюваності на грипп та гострі респіраторні інфекції (ГРВІ), який розпочнеться з жовтня та триватиме до травня наступного року, обіцяє стати найвищим із 2015–2016 рр. Загрозу становитимуть як «стандартні» збудники (аденовіруси, респіраторно-синцитіальні віруси, риновіруси тощо), які змовлюють захворювання респіраторного тракту людини, так і принаймні три віруси грипу (A/Мічиган, A/Сінгапур та B/Колорадо). Отже, слід завчасно вжити надійних заходів задля того, щоб захистити себе та інших

Перша лінія захисту: інтерферони

Як відомо, першою лінію захисту від вірусів та інших носіїв чужорідної інформації є інтерферони — клас низькомолекулярних глікопротеїнів, що виділяє організм у відповідь на вторгнення чужорід­них агентів.

Як одні з головних чинників природного імунітету інтерферони синтезуються майже відразу (в перші 1–2 год) після проникнення вірусу в організм та впливають на більшість реакцій інфекційного імунітету.

Препарати інтерферонів показали себе як перспективні лікарські засоби, що мають широкий спектр противірусної активності та не спричиняють формування резистентних форм вірусів на відміну від багатьох відомих противірусних хіміопрепаратів.

При цьому успіх лікування залежить від правильності вибору курсу і лікарської форми інтерферонів, які в сучасній медичній практиці посідають одне з провідних місць у хіміотерапії вірусних інфекцій.

Лікарські препарати інтерферонів умовно поділяють за типом активного компонента на ІФН-a, ІФН-b, ІФН-g, а за способом виготовлення — на природні (препарати першого покоління) та рекомбінантні (препарати другого покоління) [1].

Зокрема, перспективним напрямком профілактики та лікування інфекційних захворювань, в тому числі у дітей усіх вікових груп, є застосування рекомбінантних інтерферонів альфа-2b. Це пов’язано із їхньою здатністю не тільки блокувати розмноження інфекційних агентів, зокрема вірусів, але й також оберігати від інфікування здорові клітини, що сприяє змен­шенню тяжкості захворювання, зниженню частоти ускладнень та рецидивів інфекції [2].

Лаферобіон®: для профілактики та лікування

Сучасним препаратом рекомбінантного інтерферону альфа-2b є Лаферобіон® (ТОВ «ФЗ «Біофарма»), який цього року впевнено переміг в конкурсі професіоналів фармацевтичної галузі України «Панацея» в номінації «Найкращі інтерферони» (безрецептурна група).

Лаферобіон® — ключовий фактор захисту організму від вірусів, що робить його необхідним компонентом профілактики та лікування ГРВІ.

На сьогодні на фармацевтичному ринку Лаферобіон® представлений у формі спрею назального (для дітей з одного року), крапель назальних (для дітей з народження та дорослих) та супозиторіїв (для дітей з народження, а також недоношених, що народилися на 34-му тижні вагітності та пізніше).

Лаферобіон® стає першим бар’єром на шляху респіраторних вірусів. Відомо, що при появі перших симптомів ГРВІ інтраназальне застосування інтерферонів дозволяє уникнути маніфестації захворювання у 80% випадків [2].

Отже, для профілактики ГРВІ та при появі перших ознак захворювання доцільно застосовувати назальні форми (краплі, спрей), тоді як з перших годин хвороби за наявності вираженої симптоматики — ректальні (супозиторії 150 000 МО або 500 000 МО).

При цьому комплексний склад препарату зумовлює низку нових ефектів: завдяки поєднанню з токоферолу ацетатом та аскорбіновою кислотою антивірусна активність рекомбінантного інтерферону альфа-2b збільшується в 10–14 разів.

Супозиторії Лаферобіон® виготовлені на основі твердого жиру, що дозволяє легко ввести препарат до того, як він почне танути в руках, та знижує ймовірність розвитку алергічних реакцій (на відміну від ректальних форм на основі масла какао) [2].

Слід зазначити, що застосування жарознижувальних засобів під час лікування ГРВІ поряд зі зниженням температури тіла спричиняє зменшення синтезу інтерферону в організмі [3].

Це зумовлює доцільність додавання Лаферобіону разом із жарознижувальними препаратами до комплексної терапії ГРВІ.

Лаферобіон® — природний захист та впевнена перемога над ГРВІ!

Література

  1. Дзюблік І.В. Інтерферони: природа, механізм дії та клінічне застосування препаратів інтерферону // Здоровье ребенка. — 2016; № 5 (73): 133–138.
  2. Марушко Ю.В., Голубовська Ю.Є., Марушко Є.Ю. Застосування рекомбінантного інтерферону альфа 2b у педіатричній практиці // Здоро­вье ребенка. — 2016; № 2 (70): 81–86.
  3. Ellen F. Foxman Temperature-dependent in nate defense against the common cold virus limits viral replication at warm temperature in mouse air way cells // PNAS. 2015; 3 (112): 827-832.

Лаферобіон

Інформація призначена виключно для професійної діяльності медичних та фармацевтичних працівників для розповсюдження на спеціалізованих семінарах, конференціях, симпозіумах з медичної тематики або для розміщення в спеціалізованих виданнях, призначених для медичних установ та лікарів.

Р.П. МОЗ України UA/13779/01/01,  UA/13779/01/02, UA/13779/02/01, UA/13779/03/01.

“Фармацевт Практик” #10′ 2018

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ