Статті

Легалізація медичного канабісу: ще кілька аргументів

14/03/2019

Петиція за легалізацію медичного канабісу, розміщена 30 січня 2019 р.  на сайті Верховної Ради, набрала необхідні для її розгляду 25 тис. голосів. Петиція вимагає «законодавчо врегулювати доступ пацієнтів до препаратів з канабісу при лікуванні хронічного болю, епілепсії, анорексії, посттравматичного синдрому, захворювань імунної системи, артриту та ревматизму, астми, хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона, хореї Гетінгтона, герпесу, виразок, втрати ваги під час СНІДу, діабетичної нейропатії, різних форм склерозу та багатьох інших важких хвороб»

Петиція, зокрема, вимагає:

«а) забезпечити дотримання прав людини на доступ і використання ефективних лікарських засобів, в тому числі виготовлених на основі конопель;

б) створити належні умови для повноцінного застосування рослин у медичній та науковій діяльності, в тому числі з метою розробки, клінічних досліджень та державної реєстрації дієвих лікарських засобів чи протоколів лікування, що передбачають використання продуктів з вмістом канабіноїдів;

в) врегулювати питання легального обігу (придбання, зберігання, переміщення) продуктів, що містять канабіноїди, в тому числі хворими особами, які їх застосовують виключно у власних медичних цілях за призначенням лікаря та без мети збуту.»

На думку спікера Української асоціації медичного канабісу Тараса Ратушного, «експертна дискусія, яка почалася завдяки петиції минулого місяця, тепер повинна завершитися в парламенті прийняттям відповідного закону».

Серед аргументів на користь легалізації в Україні лікарських засобів на основі конопель можна навести кілька фактів, що свідчать про те, що небезпека препаратів канабісу дещо перебільшена, особливо в порівнянні з цілком легальними продуктами (інформація надана редакції ФП Віталієм Усенком, лікарем-анестезіологом, науковим радником ПАТ «Фармак», членом УМЕС, магістром з управління міжнародним бізнесом, магістром з управління якістю):

  • У США триває епідемія зловживань опіоїдами. В тих штатах, де дозволене медичне застосування препаратів лікарські засоби на основі конопель, їх стали використовувати як засоби для позбавлення від наркотичної залежності (так звані «exit drugs») від опіоїдів та інших важких наркотиків. Згідно зі статистикою Drug War Facts в США в 2016 р. не зафіксовано ЖОДНОЇ смерті від вживання марихуани. Того ж року від передозування опіоїдів і героїну зафіксовано 67265 смертей, серед них 3373 смертей пов’язані з передозуванням метадону.
  • Кількість смертей від захворювань, які можуть бути пов’язані з тютюнопалінням, в 2016 р. склала 480320 чоловік. Кількість смертей від зловживання алкоголем в тому ж році склала 34865 осіб плюс 21815 осіб померло від алкогольного цирозу печінки.
    До речі, ще в 2004 році була підрахована можлива смертельна доза маріхуани (Carter G, Weydt P, Kyashna-Tocha M, Abrams D. Medicinal cannabis: Rational guidelines for dosing. IDrugs. 2004;7(5):464-470). Вона складає 680 кілограм (1500 фунтів) інгальованої маріхуани, що є еквівалентом паління 20000 – 40000 цигарок марихуани за 15 хвилин.
  • Згідно з дослідженням Johns Hopkins, від лікарських помилок, в тому числі неправильного застосування лікарських засобів, у США у 2017 р. померло 250 тис осіб (це третя за поширеністю причина смерті в США після серцево-судинних захворювань та онкології).
  • Від ускладнень вживання нестероїдних протизапальних засобів в США щорічно госпіталізують більше 100 тис осіб, 15 тис з яких помирають.

Читайте також: Сучасний стан використання сполук канабісу в світовій медичній практиці

subscribe

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ