Статті

Легка вагітність без нудоти

13/07/2016

«Терпи! Відкриється друге дихання, легше стане. Людина — такий міцний механізм, невідь що може витерпіти. Терпи!» Пригадуєте, саме цими словами втішав свою знесилену токсикозом доньку старий льотчик із популярного радянського фільму «Екіпаж». І справді, раніше жінкам нестерпну нудоту впродовж перших місяців вагітності таки доводилося терпіти. А от українським майбутнім матусям — зовсім не обов’язково: швидко подолати неприємні симптоми нудоти в період вагітності допоможе засіб Емегест

Знову нудить…

Токсикоз або ранній гестоз — це порушення процесу адаптації організму до вагітності, інакше кажучи, вияв особливої реакції організму жінки на вагітність. Розрізняють кілька ступенів тяжкості токсикозу — легкий, середній і тяжкий. Однією із форм, що спостерігається найчастіше, є блювота вагітних (Hyperemesis gravidarum) — ускладнення вагітності, що характеризується сильною нудотою і блюванням, призводячи до втрати маси тіла та дегідратації [1].

Періодичне блювання або легку нудоту в І триместрі вагітності відзначають у 50–80% вагітних, проте Hyperemesis gravidarum спостерігають лише у 0,3–1,5% [2]. Ранній токсикоз, як правило, яскравіше виражений при першій або багатоплідній вагітності.

Про наявність токсикозу легкої форми свідчить блювання, яке виникає не більше 4–5 разів на добу, переважно вранці або одразу після їди. У вагітної псується апетит, часто виникає гіперчутливість до запахів. Це не тільки псує настрій майбутній мамі, а й заважає їй працювати та виконувати домашні справи. Тому токсикоз часто стає справжнім випробуванням для всієї сім’ї.

Важкі форми токсикозу потребують негайної госпіталізації. Вони супроводжуються багатократним блюванням, загальною слабкістю, нездатністю приймати будь-яку рідину, навіть воду. Такий стан загрожує зневодненням і значним порушенням процесів метаболізму.

Терпіти нудоту? Більше не потрібно!

Певна річ, токсикоз, навіть в легкій формі, негативно впливає на якість життя майбутньої матусі та заважає насолоджуватися її особливим станом. Не завжди в таких ситуаціях матері та бабусі вагітних можуть дати добру пораду, адже вони звикли покірно терпіти неприємні відчуття. Так було колись, тож чимало жінок переконані, що повинно бути й тепер, мовляв, яка ж вагітність без нудоти? Однак це неправильний підхід до проблеми. Нудоту можна і потрібно усувати, адже сучасна жінка має всі шанси перебути вагітність з комфортом.

Як можна допомогти майбутній мамі із симптомами токсикозу? Що порадити?

Сучасні лікарі підтримують покроковий підхід до лікування нудоти при вагітності (так звана Step-up терапія)3. І починати необхідно із дієтичних та загальних рекомендацій, більше відпочивати, висипатися. Звичайно вагітна у такому стані потребує консультації лікаря. І першою порадою може бути прийом екстракту імбиру і вітаміну В6. Ці активні речовини рекомендуються провідними світовими експертами як засоби першої лінії при нудоті на ранніх термінах вагітності (NICE у Великобританії та FDA у США). Цю думку підтримують і українськи фахівці [3].

таблетки від нудоти для вагітних

Першим засобом на фармацевтичному ринку України, що містить комбінацію екстракту імбиру і вітаміну В6, є Емегест, який був розроблений саме для застосування у вагітних при нудоті. Екстракт імбиру сприяє нормалізації шлункової секреції, покращенню травлення і зменшенню нудоти. Вітамін В6 (піридоксин) нормалізує функціонування нервової системи, бере участь в обміні амінокислот.

Як правило, щоб позбутися нудоти, достатньо однієї капсули Емегесту на день. Її можна випити натще, не встаючи з ліжка, або навіть напередодні ввечері перед сном. При необхідності капсулу можна прийняти будь-де і будь-коли. Емегест сприяє швидкому усуненню симптомів нудоти та блювання.

Не варто затьмарювати очікування першої зустрічі зі своїм малюком жодними неприємними відчуттями та емоціями. Емегест — засіб європейської якості, вироблений в Іспанії, допоможе позбавитися від нудоти та запам’ятати вагітність легкою та щасливою!

Емегест

 

Список літератури знаходиться в редакції

“Фармацевт Практик” #6′ 2016

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ