Новости фармацевтикиСтатті

Ліки від підвищеного тиску виявилися ефективним засобом від мігрені

16/01/2014

Препарат для зниження артеріального тиску кандесартан («Атаканд») виявився не менш ефективним щодо профілактики нападів мігрені, ніж зазвичай призначається з цією метою пропанолол («Анапрілін») і здатний допомагати тим пацієнтам, яким не допомагає останній. Такі дані були отримані у дослідження, проведеному фахівцями з St. Olavs Hospital (Тронхейм, Норвегія) і Норвезького інституту науки і технології (NTNU). Робота опублікована в журналі Cephalalgia.

Антімігренозний ефект кандесартану (антагоніста рецепторів ангіотензину II) був випадково виявлений у 1990-х роках професором St. Olavs Hospital Харальдом Шрадером (Harald Schrader), який страждав як від артеріальної гіпертензії, так і від мігрені. Десять років тому NTNU вже провів дослідження, яке показало ефективність кандесартану в якості засобу для запобігання нападів мігрені. Нинішнє рандомізоване потрійне сліпе перехресне дослідження було покликане підтвердити результати попереднього і порівняти ефективність кандесартану з пропанололом – неселективним бета-адреноблокатором, який призначається в основному при порушенні серцевої функції, але також і для профілактики мігрені.

У ході дослідження 72 дорослих пацієнта зі спорадичною чи хронічною мігренню пропили три 12-тижневих курси 16 міліграмів кандесартану, 160 міліграмів пропанолола або плацебо. При цьому місяць до початку випробування і по місяцю між курсами учасники не приймали ніяких лікарських препаратів.

У результаті було встановлено, що обидва препарати на приблизно однаковому рівні скорочують кількість нападів мігрені у порівнянні з плацебо, але демонструють при цьому різний профіль побічних ефектів. Водночас, приблизно 20 відсотків пацієнтів, яким не допомагав пропанолол, виявилися чутливими до кандесартану.

У компанії AstraZeneca, яка випускає кандесартан під торговою назвою «Атаканд», вже закінчився патент на препарат, а це означає, як зазначив один із авторів дослідження Ларс Якоб Стовнер (Lars Jacob Stovner), що на ринку з’являться доступніші й дешевші генерики. Стовнер сподівається, що відтепер кандесартан, як і пропанолол, буде включений у світову клінічну практику в якості засобу профілактики нападів мігрені.

За інформацією журналу Cephalalgia

Материал подготовила +Екатерина Свириденко

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ