НаукаСтатті

Лікувальні властивості водоростей

07/05/2015

Шкідливі чинники зовнішнього середовища виснажують захисні сили організму, знижують імунний статус, порушують рівноважний стан біосистеми, призводять до оборотних і необоротних змін в органах і тканинах. Останнім часом водорості все частіше використовують у лікувальній і профілактичній практиці завдяки їх унікальному хімічному складу та нешкідливісті для організму людини

Морські водорості ростуть набагато швидше, ніж рослини на суші. Вони споживають майже в 7 разів більше сонячної енергії порівняно з наземною флорою, а також поглинають різноманітні поживні речовини з морської води.

Взагалі, світовий океан — велика природна хімічна лабораторія. Морські водорості — найбільш давні представники рослинного світу. За мільйони років існування вони накопичили всю мудрість еволюції, отримали унікальні властивості, яких не має жодна рослина суші. До складу водоростей входить багато біологічно активних речовин, зокрема, поліненасичені жирні кислоти Омега-3, похідні хлорофілу, лігніни, фенольні сполуки, ферменти, вітаміни. Морські водорості містять комплекс макро- і мікроелементів у доступній для засвоєння організмом людини формі. Їх білковий, жировий та вуглеводний склад за своїми біологічними характеристиками вигідно відрізняються від наземних рослин. Вони містять до 70% (на суху масу) полісахаридів, але в їх складі відсутні поновлюючі цукру, низькомолекулярні вуглеводи представлені 6-атомним спиртом, манітом, а крохмаль водоростей відрізняється від звичайного своїми властивостями. Кількість білка у водоростях становить 20-25% сухої маси. Отже, хімічний склад дозволяє розглядати їх як збалансоване джерело насичення організму людини необхідними біологічно активними речовинами.

Історія використання водоростей в медицині нараховує не одне тисячоліття. Ще у стародавні часи населення Китаю, Індії та Крайньої Півночі використовувало їх для боротьби із злоякісними пухлинами, захворюваннями залоз внутрішньої секреції, гіпо- та авітамінозом.

У сучасному світі морські водорості і продукти їх переробки з успіхом застосовують у медицині, косметології (таласотерапії), харчовій та парфумерній промисловості.

Спіруліна

Спіруліна; оптична мікроскопія

Відомо близько 160 видів їстівних макрофітів: 25 зелених, 54 бурих і понад 80 червоних водоростей. Але найбільшу практичну цінність мають бурі водорості — ламінарія, фукус і синьо-зелені — спіруліна.

Спіруліна — це природний продукт з найвищим вмістом хлорофілу і легкозасвоюваного білка (біля 60-70%). Вона є джерелом практично всіх вітамінів, мікро- та макроелементів. Наприклад, вітаміну А (каротину) в ній міститься у 25 разів більше, ніж у моркві, що має значення у профілактиці раку, раннього старіння та багатьох інших патологій. Високий вміст вітаміну В12 підвищує захист нервової системи від стресів.

Органічного заліза у спіруліні міститься у 28 разів більше, ніж у печінці, яку вважають продуктом № 1 у разі нестачі цього мікроелемента в організмі людини. А це захист від анемії та інших хвороб крові. Не бракує й інших мікроелементів, необхідних для забезпечення повноцінної роботи всіх органів і систем організму, таких як цинк, срібло, марганець, кальцій, магній, калій, натрій, йод, фосфор, селен. І, що найголовніше, ця рослина засвоюється людським організмом на 95%, а відтак і всі корисні речовини, що містяться в ній.

Спіруліну рекомендують вживати для поліпшення стану імунної системи, нормалізації роботи нервової, серцево-судинної систем, діяльності мозку, підшлункової залози, статевих органів. А ще — для очищення організму, підвищення працездатності, загального життєвого тонусу, поліпшення зору, стану шкіри та волосся.

Ламінарія, або морська капуста, має унікальний біохімічний склад, що зумовлює протипухлинну, протизапальну, радіопротекторну, антимутагенну активність цієї бурої водорості. Альгінати ламінарії вибірково зв’язують і виводять з організму іони важких металів і радіонукліди, тому вона показана для профілактики раку, лейкемії, променевої хвороби.

Ламінарія

Ламінарія

Ламінарія запобігає розвитку ожиріння, покращує функції серцево-судинної системи. Поліненасичені жирні омега-3 кислоти нормалізують ліпідний обмін і запобігають розвитку атеросклерозу, стимулюють вироблення гормонів і підвищують чутливість нервових волокон. Біологічно активні речовини мають широкий спектр антимікробної, противірусної та протигрибкової дії; хлорофіл стимулює загоєння ран, виразок, опіків, сприяє регенерації тканин, має протизапальну дію; імунокоректори підвищують активність імунної системи людини; полісахариди стимулюють моторно-секреторну функцію кишечнику, сприяють виведенню з організму токсичних речовин, що має значення у профілактиці порушень обміну речовин.

Морські водорості використовують для виготовлення лікарських препаратів, БАДів та косметичних засобів. Для цього застосовують сучасні технології, які зберігають, а інколи й посилюють їх лікувальні властивості. До того ж, морські водорості — найбільш урожайні рослини на земній кулі. Їх запаси у Світовому океані обчислюються сотнями мільйонів тон. Це доступна і перспективна рослинна сировина.

Ефективність використання препаратів з водоростей підтверджена дослідженнями багатьох наукових і медичних закладів світу.

«Дозвольте їжі бути вашим лікарем», — саме так говорив ще Гіппократ.

Наталія Лобова, викладач Житомирського базового фармацевтичного коледжу ім. Г.С. Протасевича

На фото поруч із заголовком: ламінарія; зріз; конфокальна мікроскопія

Фармацевт Практик” #06′ 2009

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ