Аптеки: обмін досвідомСтатті

Львівський обласний осередок АПАУ: Об’єднуємо не конкурентів, а однодумців

22/06/2015

Львівський обласний осередок Всеукраїнського громадського об’єднання «Аптечна професійна асоціація України» (АПАУ) провадить активну діяльність з 2012 р. Про важливі завдання, які ставить перед собою ця професійна громадська організація, веде мову Олена Комарянська, директор Львівського осередку ВГО АПАУ

— Сьогодні до складу нашого осередку входить кілька аптечних мереж: «Сімейна аптека», «Аптека «3І»,

Олена Комарянська

Олена Комарянська

«D.S.», «На здоров’я», «Подорожник», а це — понад 235 аптечних закладів області. Сенс нашої спільної діяльності ми вбачаємо насамперед у тому, щоб консолідувати зусилля аптечних мереж нашого регіону для розв’язання спільних галузевих та соціальних проблем. Скажімо, розвінчати міф про те, що в українських аптеках масово реалізовують фальсифіковані лікарські засоби або що величезна роздрібна націнка приносить фармацевтам надприбутки. Важливо, що наша громадська професійна асоціація висловлює думку широкого кола фахівців, тому, сподіваємося, викликає довіру як у медичних працівників, так і суспільства загалом.

Використовуємо різні способи комунікацій зі своїми цільовими аудиторіями: через просвітницькі лекції для населення та професійні бесіди в медичних колах, а також через офіційну сторінку нашого осередку в мережі Facebook.

Чіткі цілі — конкретні результати

— Ми окреслили для себе кілька основних напрямків у роботі осередку, — розповідає Олена Комарянська. — До прикладу, спільними зусиллями учасників нашого осередку вдалося конкретизувати наміри ВГО АПАУ в сфері інформаційно-просвітницької діяльності. За підтримки міського відділу освіти впродовж 2013–2014 навчального року ми проводили у львівських школах тематичні просвітницькі заняття для учнів, вчителів та батьків про небезпеку медикаментозних залежностей, відповідальне самолікування та здоровий спосіб життя. Нам важливо переконати населення у тому, що аптека не є магазином, і купувати ліки, керуючись телевізійною рекламою, неприпустимо. Консультація з лікарем є необхідною при будь-якому серйозному нездужанні. Це особливо важливо, враховуючи низьку культуру споживання ліків в Україні. Зрештою, саме такі стандарти діяльності аптек підтримує ВООЗ та декларує GPP.

Упродовж 2012–2014 рр. Львівський осередок АПАУ був партнером кількох міських просвітницьких заходів і акцій, зокрема, «Мамо, повернися!» та «Знайди час на дитину — збережи здорову родину», спрямованих на зміцнення сім’ї, усвідомлене батьківство, виховання здорового покоління українців.

Ми регулярно застерігаємо про небезпеку зловживання препаратами, які містять кодеїн; інформуємо про те, як правильно зберігати ліки вдома, як раціонально формувати домашні аптечки, яким чином утилізувати протерміновані ліки в домашніх умовах.

Окрім цього, вбачаємо гостру необхідність систематичного спілкування з колегами-лікарями з метою формування спільного бачення у ланцюжку «лікар — пацієнт — аптека». Удвічі актуальнішим це завдання буде при запровадженні в Україні страхової медицини.

Упродовж минулого року ми провели низку конкретних заходів, спрямованих на заповнення прогалин в інформаційному обміні між лікарями та фармацевтами. Зокрема, в 16 лікувальних закладах Львова були проведені презентації на тему «Чому ліки не завжди лікують?», присвячені проблемі якості медикаментів. На жаль, не всім медичним працівникам відомо, які заходи необхідні для забезпечення належної якості ліків, і які чинники можуть її знищити. Ми пояснювали, що ж таке фальсифіковані та субстандартні ЛЗ і яку загрозу вони несуть здоров’ю нації. У презентації наголошувалося на необхідності дотримання належних умов зберігання препаратів у лікарняно-профілактичних установах: відповідний температурний режим, контроль за вологістю повітря тощо.

Наступною була тема, присвячена системі фармаконагляду. ВООЗ вважає, що система фармацевтичного нагляду повинна діяти і після того, як споживач придбає медикаменти в аптеці. Для цього необхідно офіційно фіксувати побічні реакції, не вказані в інструкції, усі випадки неефективної дії та виявлених фальсифікатів. Приємно зазначити, що медичні працівники сприймають цю інформацію з цікавістю та розумінням існуючої проблеми.

Читайте також: Фармаконагляд як повноцінна складова системи охорони здоров’я

Іншими важливими завданнями АПАУ є здійснення громадського контролю за діяльністю аптечних закладів та протидії недобросовісній конкуренції. Зараз багато говориться про Належну аптечну практику, але, на жаль, в Україні досі не розроблене нормативне підґрунтя та механізми її впровадження. Львівський осередок АПАУ поставив собі за мету обмін успішним управлінським досвідом між його членами, поширення результативних технологій менеджменту з урахуванням ринкових тенденцій та міжнародного досвіду. Об’єднуючись в осередок, аптечним мережам нашого регіону вперше вдалося подивитися одне на одного не як на конкурентів, а як на партнерів.

Спільна корпоративна громадянська позиція

Львівський осередок АПАУ — Найважливішою сьогодні є консолідація зусиль для допомоги українській армії та сім’ям учасників АТО, — каже Олена Комарянська. — Війна далеко від Львова тільки географічно. Наші сини, чоловіки і батьки — там, на сході. Кожна жінка зустрічає і проводжає день молитвою з проханням до Бога зберегти їхні життя.

Події на Донеччині та Луганщині не залишили байдужим жодного українця, відтак підприємства, учасники нашого осередку, почали активно відгукуватись на звернення про потреби військових та допомагати. Активна громадянська позиція провізорів і фармацевтів свідчить про нашу відповідальність перед суспільством, високий моральний дух та патріотизм. Кожен прагне внести свою частку в спільну перемогу.

А розпочалось усе зі спільної участі в заходах на підтримку Євромайдану у Львові та Києві, а також у самообороні Львова у неспокійні для міста дні. Водночас провізори та фармацевти наших аптек на волонтерських засадах долучались до сортування медикаментів для Майдану, які у великій кількості зібрали львів’яни у гарнізонному храмі св. Петра і Павла.

У зв’язку з подіями в Україні багато торгових мереж почали оголошувати економічний бойкот російським товарам, і наступним кроком учасників нашого осередку було вироблення спільної позиції щодо обмеження і поступового вилучення з асортименту продукції російських виробників. Ми розуміли свою відповідальність за результат лікування пацієнтів, пам’ятаючи, що жодні дії не повинні нанести шкоди людині. Працівники в аптеках-учасницях нашого осередку почали інформувати відвідувачів про країну-виробника ліків та іншої медичної продукції під час покупки і, за бажанням споживачів, пропонували аналоги вітчизняного або іншого імпортного походження.

Щоб залучити до допомоги українському війську відвідувачів наших аптек, ми встановили в торгових залах аптечних закладів-членів Львівського обласного осередку АПАУ скриньки для збору коштів військовим, які постраждали у зоні АТО

Оскільки сферою нашої діяльності є охорона здоров’я, то своїм обов’язком ми насамперед вважаємо надання медичної благодійної допомоги, зокрема, Військово-медичному клінічному центру Західного регіону (Львівському військовому шпиталю), а також адресної підтримки військовослужбовцям, які постраждали під час проведення АТО на сході України.

Читайте також: Аптечна професійна асоціація України: у пошуках експертів

До прикладу, восени для укомплектування Львівського мобільного шпиталю ми закупили та передали два високочастотних електрохірургічних апарати з комплектом оснащення та два операційних пересувних світильники з аварійним живленням на загальну суму 80,5 тис. грн. Такі штатні одиниці, як мобільні шпиталі, здатні за добу надати допомогу майже 150 пацієнтам, адже в їхньому складі є хірурги, окулісти, ЛОР, стоматологи, щелепно-лицеві хірурги, травматологи, урологи, терапевти. Вже у лютому поточного року цей мобільний шпиталь виїхав у зону АТО, де, за інформацією від начальника Військово-медичного центру Західного регіону полковника медичної служби Івана Гайди, за два тижні роботи надав медичну Львівський осередок АПАУ допомогу 370 бійцям, які отримали кульові і осколкові поранення. Серед потерпілих були як українські військовослужбовці, так і полонені бойовики, мирні жителі, а також діти. Головний хірург Західного регіону Іван Богдан повідомив, що в мобільному госпіталі можуть проводитися одночасно до 10 операцій.

За спільною ініціативою членів Львівського обласного осередку було спрямовано кошти на придбання індивідуальних засобів захисту нашим воїнам: бронежилетів, куленепробивних шоломів, взуття, аптечок, навіть на ремонт техніки для військових частин і придбання автомобілів-позашляховиків. До цієї допомоги, зокрема, роті патрульної служби міліції особливого призначення «Світязь» Волинської області, долучилися також інші аптечні підприємства-члени ВГО АПАУ, перерахувавши загалом понад 100 тис. грн.

Щоб залучити до допомоги українському війську відвідувачів наших аптек, ми встановили в торгових залах аптечних закладів-членів Львівського обласного осередку АПАУ скриньки для збору коштів військовим, які постраждали у зоні АТО. На цьому прикладі бачимо, що наші співвітчизники довіряють аптекам, передаючи у наше розпорядження свої благодійні пожертви. Таким чином, спільно вдалось зібрати значну суму коштів. До прикладу, із скарбничок в мережі «Аптека «ЗІ» станом на квітень 2015 р. вилучено понад 105 тис. грн, мережі аптек «D.S.» — понад 140 тис. грн. Ці кошти з благодійних скриньок скеровуємо на закупівлю ліків та медичного обладнання в лікарні Львова, у зону АТО або безпосередньо пораненим бійцям. Нині лікарі потребують і медикаментів, і сучасного обладнання, щоб забезпечити належне лікування захисникам України, а самим постраждалим, як правило, необхідно чимало коштів для повноцінної реабілітації. Про те, на що було використано благодійні пожертви наших відвідувачів, мережі звітують на своїх сайтах та безпосередньо в приміщенні аптек. Збір коштів триватиме і надалі.

Наприкінці березня мережі аптек «D.S.», «Сімейна аптека», «Аптека «ЗІ» та «Подорожник» спільно придбали та передали Львівському військовому шпиталю інфузійний насос вартістю близько 30 тис. грн. Цей пристрій має покращити якість та безпеку лікування учасників АТО (забезпечує точність дозування лікарських засобів), а також допоможе вчасно провести необхідні маніпуляції пацієнтам шпиталю.

Не залишаються поза нашою увагою і діти, батьки яких є учасниками АТО. Такі сім’ї потребують як матеріальної, так і психологічної підтримки, тому Львівський осередок АПАУ долучається до різних проектів і в цьому напрямку.

Підготувала Лариса Дедишина

Фото: Ігор Садовий

“Фармацевт Практик” #06′ 2015

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ