Статті

Личинки мух повертаються у військову медицину

11/01/2019

Ніде правди діти – вони огидні. Але й лікувальні! Британський уряд вирішив постачати опаришів, тобто личинок м’ясних мух, до зон бойових дій як засіб лікування ран

Живі личинки м’ясних мух Calliphora vicina  допомагають лікувати рани – це було відомо ще нашим далеким предкам. Та й в ХХ столітті під час Першої та Другої світових воїн медсестри нерідко користувалися вмінням маленьких «хробачків» добре очищувати рани від мертвих тканин та зрошувати бактерицидною слиною. Сучасні науковці також досліджували таланти опаришів та дійшли висновку, що вони можуть очистити рану швидше та ретельніше за хірурга*. В США цих живих істот можна придбати в деяких аптеках, і їх використовують, наприклад, у пацієнтів із діабетичними виразками, що потребують швидкого очищення.

Як відомо, британський військовий контингент наразі розміщені в гарячих точках  світу – Сирії, Йемені, Південному Судані. Незважаючи на високий рівень розвитку військової медицини Великий Британії, актуальнейшею проблемою залишається лікування поранених, зокрема боротьба з інфікуванням ран, яке часто призводить до розвитку гангрени та ампутацій. Отже уряд країни шукав прості та доступні засоби допомоги пораненим як з числа військових, так і серед мирного населення.

Читайте також: Шпаргалка для провизора: лечение ран

Британці започаткували програму з фінансуванням в $250000 задля налагодження виробництва в польових шпиталях стерильних личинок мух. Для «виробництва» достатньо простерилізувати яйця мух та інкубувати їх 1-2 доби. Коли личинки з’явилися, вони одразу готові до застосування: їх можна розміщувати безпосередньо на рані або в спеціальних мішечках, якими обкладається пошкоджена ділянка тіла.

subscribe

Звичайно, щоб не допустити передачі інфекцій, личинки мають бути «одноразовими», тобто після використання їх слід складати в спеціальні контейнери для утилізації. Втім, навіть якщо хтось і втече, це не буде проблемою, бо під час перетворення личинки на муху бактерії гинуть.

Британці планують, що протягом року в польових шпиталях личинки розмножаться настільки, що їх вистачатиме на обробку 250 ран на день. А к 2021 р. команда проекту планує розпочати випуск спеціального набору, який дозволить будь-кому самостійного вирощувати стерильних опаришів з ранозагоювальною метою.

Читайте також: Из пчелиного маточного молочка выделили вещество, стимулирующее заживление ран

* Opletalová K, Blaizot X, Mourgeon B et al. Maggot therapy for wound debridement: a randomized multicenter trial // Arch Dermatol, 2012, 148(4): 432-438. doi: 10.1001/archdermatol.2011.1895.

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ