Статті

Магія шоколаду – в їжі, косметиці, парфумерії…

03/02/2016

Без сумніву шоколад має в собі «щось». Те, завдяки чому він став єдиним найбільш дослідженим продуктом. Споконвіку шоколад – лідер солодких хітів, а з огляду на свої властивості та неповторний запах, пробудив зацікавлення виробників косметичних засобів та парфумів 

Шоколад містить понад 600 субстанцій, які позитивно впливають  на стан здоров’я людини, а за даними останніх досліджень, він виявляє сприятливу дію на серцеву діяльність та запобігає виникненню онкологічних захворювань. Завдяки вмісту магнію, заліза та інших мікроелементів, шоколад підвищує інтелектуальні здібності, а серотонін та фенілетиламін покращують настрій.

Основними компонентами натурального шоколаду є перш за все какао, рослинні жири, зокрема, масло какао, яке запобігає виникненню атеросклерозу, молоко, а також спеції. Ця «оксамитова» маса багата на цінні для організму субстанції, такі як теобромін і кофеїн, фенілетиламін, вуглеводи, флавоноїди, вітаміни (А, В1, В2, В3, Е, РР), а також численні мікроелементи. Основою для виробництва шоколаду є какао-боби, з яких отримують порошок какао, а також масло какао, завдяки якому шоколад тане у роті. Найпопулярнішим видом шоколаду вважається молочний, однак найкориснішими для здоров’я є темний та гіркий шоколад із найвищим вмістом какао.

Шоколадні «за» і  «проти»

Шоколаду приписують одночасно як позитивні, так і негативні властивості. Він містить значну кількість магнію, калію та фосфору, проте біодоступність цих компонентів обмежена. У молочному шоколаді додатково присутній кальцій, а також незначна кількість необхідних елементів, таких як залізо, фтор та мідь. Шоколад – джерело жирів, вуглеводів, білків і волокна, тому його рекомендовано вживати під час інтенсивного фізичного чи інтелектуального навантаження. Оскільки цукри, які містяться в шоколаді, легко засвоюються і є основним джерелом енергії для мозку, а магній, окрім того, що разом із ніацином (вітаміном В3) відіграє важливу роль у вивільненні енергії з їжі, разом вони покращують нервову провідність.

Проте, виявляється, переваги шоколаду можуть стати його недоліками. Особливо, якщо ми  занадто ласі до нього!

Шоколад – це перш за все калорійна бомба. Його надлишок може спричинити значне зростання маси тіла. Шоколад також «підозрюють» у провокуванні алергічних реакцій та негативному впливі на печінку. Хоча основними алергенами радше є білки молока, а також горіхи та злакові додатки, які в ньому містяться. Шоколад може спричиняти мігрень, а в осіб із патологіями шлунково-кишкового тракту – печію, гастроезофагеальний рефлюкс та синдром подразненого кишківника.

Незважаючи на це, останні дослідження доводять, що позитивна дія шоколаду переважає, адже він оберігає серце та chocolate_cake1кровоносну систему людського організму. До того ж, шоколад запобігає тромбоутворенню та зменшує ризик виникнення інфаркту міокарда. В какао – бобах містяться флавоноїди – сполуки, які позитивно впливають на організм в цілому та імунітет, знижують ризик атеросклеротичних змін та запобігають втраті еластичності артерій. Ці сполуки підвищують синтез оксиду азоту, відповідно зумовлюють розслаблення судин та полегшують кровоплин. Також, з огляду на антиоксидантні властивості, сповільнюють процеси старіння шкіри та гальмують процес окислення так званого «поганого холестерину».

Читайте також: Пища для ума

Вітаміни А та Е, які містить шоколад, підвищують в крові рівень антиоксидантів, що в результаті захищає організм від вільних радикалів, які пошкоджують клітини та сприяють розвитку серцевих та онкологічних захворювань. Наявний в шоколаді серотонін дозволяє контролювати рівень артеріального тиску.

Окрім того, шоколад діє заспокійливо, а теобромін та кофеїн, які містяться в ньому, виявляють тонізувальну дію на центральну нервову систему. Натомість алкалоїди стимулюють роботу нирок. Також встановлено, що завдяки вмісту фенілетиламіну та ендорфінів, які „відповідають” за хороший настрій та відчуття задоволення, шоколад діє як антидепресант. Ці ж речовини організм людини продукує тоді, коли ми закохані.

Какао… активне

Какао – боби є цінним джерелом активних молекул із зволожувальними, регенерувальними, відживлюваьними та вигладжувальними властивостями. Тож нема нічого дивного у тому, що какао потрапило до складу кремів і бальзамів для схуднення та багатьох інших косметичних засобів. Складники какао і масла какао беруть участь у процесах регенерації епідермісу, зміцнюють структуру оболонок клітин, оберігають шкіру від втрати води. З огляду на свої властивості, масло какао належить до найцінніших жирів у світі, тому в косметичній промисловості воно є обов’язковим  компонентом найкращих косметичних засобів. Масло какао містять креми, маски косметичні, а також препарати для засмаги, оскільки воно усуває запальний стан та загоює сонячні опіки. Окрім того, що масло какао оживлює та зволожує, воно додатково пом’якшує шкіру, оберігає її від шкідливого впливу сонячного випромінювання. Косметичні засоби, які містять цей жир, запобігають висиханню шкіри, покращують її колір, стимулюють мікроциркуляцію.

Значну популярність також отримали шоколадні процедури, які забезпечують глибоке проникнення кисню та тривале зволоження шкіри. Магній і вітаміни групи В стимулюють енергетичні процеси в шкірі та інтенсивно її регенерують. До того ж компоненти косметичного шоколаду виявляють антицелюлітну дію та сприяють схудненню. Шоколадні процедури прискорюють спалення жирів у тканинах, зменшують набряки, зволожують, тонізують та вигладжують шкіру. Крім численних позитивів для шкіри, косметичні засоби на основі какао дуже приємні у застосуванні, а завдяки багатій какаовій чи шоколадній запаховій ноті вони розслаблюють не лише тіло, але й думки.

chocolate_fragrance_oil_rsАромат шоколаду

Ми всі добре знаємо спокусливий аромат шоколаду. Теплий, делікатний, оксамитовий, він зачаровує і дарує відчуття безпеки. Аромат какао бобів часто посилюється запахами ванілі, кориці, горіхів, молока або карамелі. Поєднання солодких ароматів шоколаду із вже  згаданими ми визначаємо як свіжі, які сильно впливають на почуття, пробуджують асоціації із станом задоволення і гармонії. Запах і смак шоколаду дарують відчуття блаженства, позитивно впливаючи на почуття та центральну нервову, а в результаті і на імунну системи.

Шоколад дає відчуття насолоди життям і щастя.

Шоколадки з парфумерії

Відомо, що запахи мають значний вплив на наше здоров’я, самопочуття і психіку, тому ароматичні речовини широко застосовують у різних сферах життя. Основна функція ароматичних речовин та ароматизаторів – надання запаху і/або смаку, їх модифікація та підсилення, а також маскування небажаних запахів. Ароматичні речовини також є потужним маркетинговим інструментом, що дозволяє створити новий продукт, впливати на підвищення привабливості виробу. Шоколад як споживчий продукт вже був оцінений давно, проте відтепер можна не лише смакувати цими ласощами, але й пахнути ними.  Шоколадний аромат та аромати на основі солодощів з’явились у парфумерній промисловості заледве 10 років тому, а вже сьогодні до ваших послуг – обгортання шоколадом чи надзвичайно спокусливі шоколадні ванни. У 1993 році композиція «Angel» від ThierryMugler започаткувала серію парфумерних виробів із шоколадною нотою. Цей запах також з’являється в продукції Neonatura, під промоцією YvesRocher. В парфумах -«ласощах» теплі акорди шоколаду, як найважчі, відчуваються переважно за якийсь час після нанесення на шкіру.

Читайте також: Аромат, дарующий счастье

Шоколадна… хімія

Хімічний аналіз ароматичної летючої фракції, що з’являється під час варіння какао – бобів – основного складника у виробництві шоколаду – показав, що сполуками, які відповідають за незвичайний запах шоколаду є алкільні похідні піразину, а також альдегіди та естри. Однак за резонний та сугестивний запах шоколаду в косметичних засобах та парфумах переважно відповідають ароматичні речовини, отримані синтетичним шляхом. Піразин – шестичленна гетероциклічна сполука, яка у своїй структурі містить два атоми азоту. Моно-, ди-, три- і тетраалкілпохідні піразину характеризуються солодким шоколадно-какаовим запахом, часто із нотами горіху, мигдалю, кави або карамелі. Найбільш відомі похідні піразину із шоколадним запахом це – 2-,3-,5-,6-тетраметилпіразин, 2-,3-,5-триметилпіразин, 2-етил-3,5- (або 6-) диметилпіразин. Шоколадні запахи можна знайти й серед естрів, відомих своїми запаховими властивостями. Зокрема, серед коричного ізоамілу і бензилу, а також капронат і фенілоктан ізобутилу. Подібним запахом характеризуються також альдегіди: валеріановий, 2-метилмасляний, 4-метил-2-феніл-2-пентеналь, 5-метил-2-феніл-2-гексеналь. Шоколадно-ванільний запах властивий і ацетатним похідним цих альдегідів. Шоколадні акорди можна знайти серед спиртів, ефірів, ацеталів та гетероциклічних тіазолів. Існує ще багато інших сполук, що характеризуються запахом шоколаду, які не можна зарахувати до жодного із згаданих хімічних класів.

Магія шоколаду

Нині шоколад –  не лише харчовий продукт, але й ціла гама шоколадних розкошів як для шкіри, так і почуттів. Його чудові смак та запах  – справжнісінькі ліки для тіла та душі. Невідомо, у чому чарівність цих ласощів, але одне напевне: небагато з нас можуть розламати плитку шоколаду і з’їсти… лише один її шматочок!

subscribe

Професор Луціюш Запрутко, магістр Анна Певелчик,
Познанська медична академія ім. Кароля Марцінковського

Переклад з польської Оксани Грем,
кафедра клінічної фармації, фармакотерапії та медичної стандартизації ЛНМУ

“Фармацевт Практик”

 

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ