Лікарські засобиСтатті

Мезим форте: нове вікно можливостей

09/09/2017

Збалансований ферментний склад, якість і безпека плюс гарантований вміст фізіологічного свинячого панкреатину — головні конкурентні переваги цього безрецептурного лікарського засобу

Цікаво про важливе

1822 р. мисливець, ім’я якого історія замовчує, випадково поранив 19-літнього юнака Алексіса Сен-Мартена. Армійський хірург Вільям Бомонт зумів вилікувати бідолашного хлопця, однак залишив отвір у його черевній порожнині. Ця нориця і дала змогу Бомонту дослідити людський шлунок цілком у новий спосіб.

Впродовж наступних десяти років хірург провів 238 експериментів за участю Сен-Мартена, зокрема, й введення їжі напряму в шлунок пацієнта. Завдяки цим дослідженням Бомонт довів низку важливих фактів. До прикладу, те, що процес травлення — це не просто подрібнення їжі у шлунку, адже для цього необхідна соляна кислота. Окрім того, він переконався, що на травлення має вплив лихоманка.

А ще раніше, у XVIII ст., Спалланцані і Реомюр намагалися отримати шлунковий сік, вводячи у шлунок прив’язану на ниточці гумову губку. Певна річ, примітивність методики та неточність аналізу не могли дати достовірного уявлення про секреторну функцію шлунка.

На щастя, сучасні науковці та лікарі можуть проводити дослідження більш гуманно. Вони довели, що травлення — це сукупність процесів, які забезпечують механічне подрібнення і хімічне розщеплення харчових речовин на компоненти, позбавлені видової специфічності і здатні до всмоктування та участі в обміні речовин [1].

Вчені підрахували, що за 70 років життя людина може спожити понад 50 т продуктів та випити близько 60 560 л рідини. Зокрема, 2 т м’яса, 7 т хліба, 1 т жирів, 4 т риби, 5 т картоплі, 5 тис. штук курячих яєць і 500 кг солі. А на десерт — 10 тис. шоколадок і 75 тис. горняток чаю.

Тож уявіть собі, яке навантаження витримують впродовж нашого життя органи травлення! Тому нічого дивуватися, що їх захворювання є одними із найпоширеніших серед усіх інших органів і систем людського організму. Причому порушення роботи навіть однієї з ділянок травного тракту може зумовити збій у функціонуванні всієї травної системи. Скажімо, недостатньо пережована та спожита поспіхом їжа здатна спричинити порушення процесу травлення в шлунку, іншими словами, функціональну диспепсію, тобто біль і відчуття переповнення в епігастральній ділянці, здуття живота, нудоту, печію, відрижку.

В багатьох випадках інтенсивність симптомів диспепсії зростає якраз після їди (постпрандіальний дистрес-синдром) або може залежати від реакції на розтягування шлунка у вигляді вісцеральної гіперчутливості чи порушення шлункової акомодації [2].

Захворювання підшлункової залози можуть також зумовлювати виражені зміни процесу травлення. Зокрема, недостатність підшлункової залози призводить до значних розладів травлення через неповне розщеплення їжі, особливо білків і жирів, а також порушення процесів всмоктування.

Фізіологічний панкреатин як маркер довіри

Мезим форте 10 000/20 000 — сучасний ферментний препарат, який покращує травлення. Його діючу речовину креатин) одержують з підшлункової залози свиней. На відміну від інших дешевих панкреатинів, виготовлених із сировини невідомого походження, активність препарату Мезим не може бути нижчою від заявленої.

Поза тим, гарантований вміст винятково фізіологічного свинячого панкреатину убезпечує від ризику інфікування пріонами — збудниками губчастої енцефалопатії. А дозування 10 000 і 20 000 дає можливість вибрати адекватну і ефективну дозу лікарського засобу для кожного пацієнта.

Ферменти, що входять до складу панкреатину, беруть участь у розщепленні жирів, білків і вуглеводів. Зокрема, ліпаза розщеплює жири до гліцерину і жирних кислот, трипсин — білки до амінокислот, амілаза — крохмаль до олігосахаридів. Взаємодіючи, активні речовини препарату ефективно усувають симптоми порушення травлення, насамперед біль і дискомфорт у шлунку та зменшують навантаження на підшлункову залозу.

При больовій формі хронічного панкреатиту (20% випадків), якщо ферментів в організмі виробляється недостатньо, внаслідок чого порушується перетравлювання їжі (мальдигестія) і всмоктування поживних речовин (мальабсорбція), Мезим форте 10 000/20 000 ефективно усуває біль, компенсує екзокринну недостатність і створює так званий функціональний спокій для підшлункової залози. При комплексному лікуванні пацієнтів з загостренням хронічного панкреатиту із застосуванням цього лікарського засобу досягається ранній та стійкий терапевтичний ефект. Водночас порівняно з капсульованими ферментами таблетований Мезим практично не спричиняє закрепів.

Через те, що препарат не містить жовчі, його можуть приймати пацієнти при наявності чи за підозри на жовчнокам’яну хворобу. Максимальну ферментативну активність препарату відзначають через 30–45 хв після перорального прийому [3].

Література

  1. Полтырев С.С., Курцин И.Т. Физиология пищеварения: Учеб. пособие для студ. ун-тов и пед. ин-тов. — М.:Высшая шк., 1980.
  2. Fox M. Mistakes in dyspepsia and how to avoid them // UEG Education. — 2016; 16: 4–6.
  3. Майданник В.Г., Іванишин Л.М. Клінічні рекомендації з діагностики та лікування функціональних гастроінтестинальних розладів у дітей. — К., 2013. — 66 с.

Реклама безрецептурного лікарського засобу. Перед прийомом ознайомтесь з інструкцією для медичного застосування Мезим® форте 10000 від 13.05.2013 № 367 та проконсультуйтесь з лікарем. Діюча речовина: 1 таблетка кишковорозчинна містить порошку із підшлункових залоз (свиней) 125 мг. Показання для застосування. Захворювання, які супроводжуються порушеннями процесу перетравлювання їжі у зв’язку з недостатнім виділенням травних ферментів підшлунковою залозою.

Р.П. МОЗ України № UA/7977/01/01. Інструкція для медичного застосування препарату МЕЗИМ® ФОРТЕ 10 000, таблетки, вкриті оболонкою, кишковорозчинні

“Фармацевт Практик” #9′ 2017

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ