Лікарські засобиСтатті

Мігрень, мистецтво та майстерність

11/09/2018

Мігрень уражує більше 15% населення, причому близько 10% пацієнтів страждають від її щотижневих атак. Використовувані методи лікування приносять полегшення менш ніж половині пацієнтів, що свідчить про необхідність застосування ефективніших ліків [1]

Аура як чинник художньої креативності

Як відомо, мігрень характеризується атаками тривалістю від 4 до 72 год, що супроводжуються інтенсивним головним болем (зазвичай біль пульсуючий, односторонній) та такими симптомами, як нудота, блювання, фото- і фонофобія.

У 30% пацієнтів атакам можуть передувати симптоми так званої неврологічної аури [1] і, зокрема, порушення зорового сприйняття.

Пабло Пікассо. Жінка, яка плаче. 1937 г.

Пабло Пікассо. Жінка, яка плаче. 1937 г.

Один зі світових фахівців з мігрені, голландський невропатолог Мішель Феррарі, запропонував своїм пацієнтам намалювати або описати те, що вони бачать під час нападу. Його вразила подібність цих образів до картин Пабло Пікассо, особливо до портретів жінок, на яких обличчя немов розсічене вертикальними лініями, а його риси мають спотворені розміри та пропорції (наприклад, одне око вище за інше) [2].

Подібність мігренозних зорових галюцинацій та геометричних форм кубістського стилю Пікассо наштовхнула мистецтвознавців та лікарів на думку, що художник страждав від мігрені з аурою, але інших доказів на користь цієї гіпотези не було знайдено [3]. Відомо, що мігрень була джерелом художнього натхнення для одного із засновників сюрреалізму — відомого італійського художника Джорджо де Кіріко, а також його сучасних послідовників, які використовують зорові образи аури як моделі для яскравих деталей у своїх роботах [4].

«Дайте щось дієве!»

На жаль, мігрень не щадить митців так само, як і осіб, чия праця не пов’язана із творчістю, завдаючи їм страждань та негативно відбиваючись на соціальній активності. Недаремно фармацевти щоденно чують прохання: «Дайте щось дієве від головного болю чи мігрені».

При цьому певна кількість відвідувачів наголошує на тому, що вже перепробували всі можливі знеболювальні (НПВП, анальгетики тощо), але так і не отримали бажаного ефекту.

Звинувачується серотонін!

Справа в тому, що головним «звинувачуваним» у розвитку мігрені є серотонін [5]. Різкі зміни рівня серотоніну або інших пов’язаних із ним біохімічних чинників включають механізм «зворотного зв’язку», і починається циклічний процес збільшення вираженості хворобливих симптомів.

Отже, лише спрямований вплив на серотонінові рецептори може позбавити від нападу мігрені, а це під силу виключно триптанам.

Зараз відомо сім типів серотонінових рецепторів, кожен з яких має кілька підтипів. На взаємодії з ними заснована дія багатьох ліків, що застосовують для лікування мігрені. Одні препарати блокують серотонінові рецептори невибірково, інші — триптани, які за молекулярною структурою близькі до серотоніну, — здатні взаємодіяти саме з тими рецепторами, що беруть участь у розвитку нападу мігрені. Триптани стимулюють потрібні рецептори, що сприяє підвищенню рівня серотоніну, завдяки чому напад припиняється.

Триптан триптану «нерівня»

Фармацевт має знати, що ефективність представників класу триптанів не є однаковою. Саме цим можна пояснити скарги відвідувачів на те, що триптани першого покоління не завжди виявляють бажану ефективність.

Ризатриптан — препарат нового покоління триптанів, діє більш вибірково і тому спричиняє менше побічних ефектів.

Знеболювальний ефект ризатриптану перевершує такий суматриптану, золмітриптану, ібупрофену та ацетилсаліцилової кислоти. Ризатриптан найбільш ефективно позбавляє від нудоти при мігрені. Зокрема, він перевершує суматриптан за цим показником, тоді як інші препарати не демонструють відмінну різницю в порівнянні з плацебо [6].

Сучасний триптан Різоптан®

Різоптан® — сучасний препарат ризатриптану для невідкладної терапії головного болю при нападах мігрені як з аурою, так і без неї.

Напад мігрені не впливає на фармакокінетику Різоптану, а його клінічна ефективність не залежить від статі і віку пацієнта: концентрації ризатриптану в плазмі крові осіб старшого віку аналогічні таким у молодих людей.

Різоптан® випускає швейцарська фармацевтична компанія «Асіно» — справжній експерт в області розробки та виробництва високотехнологічних генеричних лікарських засобів з додатковими властивостями. Відповідність високим міжнародним стандартам є запорукою справжньої швейцарської якості та ефективності продукції, доступної для пацієнтів.

Різоптан® майстерно впорається із нападом мігрені у будь-який час!

Література

  1. Eising Е.N., Datson А., van den Maagdenberg А., Ferrari МD. Epigenetic mechanisms in migraine: a promising avenue? // BMC Med. 2013; 11: 26.
  2. Кое-что еще о мигрени // Наука и жизнь. 2001; 12.
  3. Haan J., Ferrari MD. Picasso’s migraine: Illusory cubist splitting or illusion? // Cephalalgia. 2011 Jul; 31 (9): 1057-60.
  4. Podoll K., Robinson D. Migraine experienses as artistis inspiration in a sontemporary artist // JR SocMeD. 2000. 93; 253-265.
  5. Panconesi А. Serotonin and migraine: a reconsideration of the central theory // J Headache Pain. 2008 Oct; 9 (5): 267–276.
  6. Haiyang Xu, Wei Han, Jinghua Wang, Li М. Network meta-analysis of migraine disorder treatment by NSAIDs and triptans // J Headache Pain. 2016; 17 (1): 113.

UA-RIZO-PUB-082018-007

Різоптан

Р. П. МОЗ України: №UA/15160/01/01, Наказ МОЗ України від 18.05.2016 №453.

Повна інформація знаходиться в інструкціях для медичного застосування препаратів. Інформація для медичних і фармацевтичних працівників, для розміщення в спеціалізованих виданнях для медичних установ та лікарів, і для розповсюдження на семінарах, конференціях, симпозіумах з медичної тематики.

“Фармацевт Практик” #9′ 2018

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ