Статті

Надмірна кількість вітаміну D в організмі є так само небезпечною, як нестача

Статті

Надмірна кількість вітаміну D в організмі є так само небезпечною, як нестача

26/03/2018

Сучасна наука однозначно довела існування зв’язку між дефіцитом вітаміну D й ризиком виникнення цілої низки захворювань. Тому своєчасне виявлення та усунення такого дефіциту є нагальною необхідністю. Але існує й «інший бік медалі»: завелика кількість вітаміну D в організмі є не менш небезпечною, ніж його нестача, що переконливо продемонстрував нещасний випадок, який стався свого часу в Одеській області

Дослідження тривають

За оцінкою вчених близько 1 млрд людей в усьому світі страждають на явний або прихований дефіцит вітаміну D. Здавна відомо, що дефіцит цього вітаміну може спричинити таке захворювання, як рахіт, однак сучасні дані свідчать про те, що такий дефіцит є вагомим чинником виникнення та прогресування багатьох інших захворювань, наприклад, розсіяного склерозу, ревматоїдного артриту та цукрового діабету 1-го типу. Більше того, зростає частота розвитку деяких видів раку та деменції.

Тому інтенсивні дослідження з подальшого вивчення зв’язку між вмістом вітаміну D та різними патологіями тривають. Так, дослідники з Оксфордського університету застосували нову технологію секвенування для створення мапи точок зв’язування вітаміну D з ділянками ДНК геному людини. Рецептор, який є білком, активізується після поєднання з вітаміном D та впливає на активність зчитування генетичного коду для синтезу тих чи інших білків. Виявилося, що вітамін D напряму впливає на більш ніж 200 генів [1]. Результати цього дослідження переконливо продемонстрували різноплановий вплив вітаміну D на здоров’я людини.

Різноманітні причини дефіциту

У чому ж причини виникнення його дефіциту? Перш за все це може бути зумовлено недостатньою кількістю часу перебування під сонячними променями, а також харчуванням переважно продуктами, що містять мало вітаміну D. Але, крім зовнішніх причин нестачі, науковці виділяють й внутрішні (ендогенні), які виявити складніше: відсутність або порушення функціонування рецепторів вітаміну D; проблеми із серцем чи судинами; хронічна ниркова або печінкова недостатність; порушення функції травного тракту; період вагітності та годування груддю [2].

Читайте також: Витамин D2 и витамин D3: что эффективнее устраняет дефицит?

Ще однією з причин дефіциту вітаміну D, якої ніхто не уникне, є старіння. З віком наші нирки втрачають здатність перетворювати вітамін D в активну форму, що й призводить до зниження його концентрації.

Гостре або хронічне отруєння вітаміном D (D-гіпервітаміноз) може проявлятися патологічною демінералізацією кісток, відкладанням кальцію в нирках, стінках судин, серці, легенях, кишечнику, а також значним порушенням функцій цих органів

Незважаючи на те, що наша країна не належить до північних, тобто її громадяни мають можливість задовольнити потребу в сонячному промінні, у багатьох з них наявний дефіцит вітаміну D, про що вони навіть не здогадуються, оскільки дефіцит цього вітаміну в організмі люди часто-густо пов’язують із іншими хворобами [3]. Тим не менш існують й конкретні симптоми, на які варто звернути увагу, а саме: швидке збільшення маси тіла; зниження щільності кісток та часті переломи; періодичні судоми у м’язах; порушення рівня глюкози в крові; часті хвороби та довге одужання.

D-гіпервітамінозЯк же визначити наявність такого дефіциту в своєму організмі? Однозначну відповідь на це запитання може дати лише результат дослідження у спеціалізованій лабораторії. Залежно від віку за норму вважають концентрацію вітаміну D в крові 30–100 нг/мл [4]. Тільки після одержання результату такого дослідження слід разом з лікарем вирішувати, яким чином нормалізувати цей показник: шляхом перебування під сонячними променями, включення до раціону продуктів, багатих на вітамін D (сиру, тріски, коров’ячого молока, курячих яєць тощо), чи прийому лікарських засобів, вітамінних комплексів тощо.

Прихована небезпека

Разом з тим лікарі попереджають, що надмірна кількість вітаміну D в організмі є не менш небезпечною, ніж його нестача. Оскільки цей вітамін належить до жиророзчинних, його надлишки нирки не можуть вивести, як це відбувається у разі перевищення норми деяких водорозчинних вітамінів, наприклад, вітаміну С. Тому «вітамінізація» організму за принципом «каші маслом не зіпсуєш» у даному випадку є абсолютно неприйнятною.

Читайте також: Витамин D: вновь в центре внимания

Під час застосування препаратів вітаміну D у неадекватних дозах і при тривалому прийомі може виникнути гостре або хронічне отруєння (D-гіпервітаміноз). Він проявляється, як не дивно, патологічною демінералізацією кісток, відкладанням кальцію в нирках, стінках судин, серці, легенях, кишечнику, а також значним порушенням функцій цих органів. Передозування вітаміну D є можливим у разі тривалого прийому не лише монопрепаратів, але й при безконтрольному застосуванні полівітамінних комплексів, що містять даний вітамін у високих дозах.

Яскравим прикладом тяжких наслідків D-гіпервітамінозу може слугувати випадок, що стався у нас в Україні ще до розпаду СРСР.

Спалах невизначеної хвороби

За радянських часів інформація про масові отруєння у країні не потрапляла до ЗМІ, тому про цей незвичайний випадок знала лише дуже обмежена кількість людей, переважно тих, хто брав безпосередню участь у розслідуванні та ліквідації його наслідків. Уперше він став надбанням громадськості, певно, після того, як своїми спогадами поділився на сторінках журналу «Мистецтво лікування» заслужений лікар України А.М. Зелінський [5]. Він неодноразово був учасником або очолював (як і цього разу) відповідні комісії МОЗ УРСР, які терміново створювалися під час виникнення у республіці епідеміологічних або інших надзвичайних ситуацій з ураженням людей.

Передозування вітаміну D є можливим у разі тривалого прийому не лише монопрепаратів, але й при безконтрольному застосуванні полівітамінних комплексів, що містять даний вітамін у високих дозах

А розпочалася ця історія у листопаді 1985 р., коли в Одеській області було зафіксовано спалах невідомого захворювання. Кількість постраждалих збільшувалась, зростало занепокоєння державних і партійних керівників, а остаточного діагнозу ніяк не могли встановити. Тому терміново було створено комісію, до складу якої увійшли представники Головного санітарного управління, фахівці в галузі інфекційних захворювань, епідеміології, вірусології, токсикології та дерматології (загалом близько 90 лікарів та спеціалістів науково-дослідних інститутів з різних міст країни).

Перебіг невизначеної хвороби супроводжувався розладами з боку травного тракту (нудотою, блюванням, втратою апетиту тощо), надзвичайною слабкістю та інтенсивним болем у животі, м’язах і голові. Крім того, спостерігали ураження нирок та гостру ниркову недостатність. Тим не менше без виявлення чинника ураження та встановлення точного діагнозу ефективне лікування було неможливим.

Несподівана розгадка

Серед ймовірних причин такого спалаху досить вагомою здавалася версія про новітню інфекцію, занесену з африканських країн. Але викликав здивування той факт, що в родинах постраждалих хворіли вибірково поодинокі особи, а більшість родичів залишалась абсолютно здоровими при тісному контакті в умовах єдиного житла. Цей факт виключав повітряно-крапельний та контактний шляхи поширення захворювання. Закономірно виникла думка про харчове отруєння через вживання продуктів, що містили токсичні речовини або отруту. Під час розслідування було встановлено, що у переліку всіх харчових продуктів, вживаних постраждалими, загальною була соняшникова олія. Залишки цієї олії було терміново вилучено й досліджено в лабораторії. Результати вразили і здивували: всі зразки містили надмірну кількість вітаміну Dз !

subscribe

Невже саме в цьому полягала причина невідомого захворювання? Терміновий пошук у науковій літературі подібних випадків підтвердив здогадку: в «Казанському медичному журналі» було знайдено публікацію про спалах у м. Пенза групового захворювання на гіпервітаміноз Dз з аналогічним перебігом. Симптоми співпадали на 100%! Під знаком питання залишалося лише те, як ця «олія» — практично концентрований лікарський препарат вітаміну Dз , що слід дозувати краплями і приймати нетривалим курсом, — потрапила до споживачів у таких обсягах?

Кримінальна розв’язка

Подальші події нагадували сучасний детективний серіал: опитування хворих виявило, що вилучену в них «олію» вони купували не в крамниці, а задешево у водіїв автоцистерн на Одеській трасі. Надалі з’ясувалося, що ці перевізники транспортували розчин вітаміну Dз в олії, виготовленій на заводі в Умані, до Одеського вітамінного заводу, де його мали фасувати у флакони (з відповідним маркуванням і додаванням інструкції з медичного застосування) для подальшої реалізації через аптечну мережу. По дорозі (не відхиляючись від заданого маршруту) дехто з нечесних водіїв, навіть не здогадуючись про небезпечні властивості продукту, який вони перевозили (адже, на їхню думку, це була просто соняшникова олія, тільки з якимось вітаміном), частково продавали його місцевим жителям під виглядом звичайної олії.

Читайте також: Почему не стоит злоупотреблять мультивитаминами?

Слідчі органи довели і підтвердили розкрадання продукції з автоцистерн і порушили кримінальну справу, що згодом завершилася судом та покаранням винних водіїв й причетних осіб. Спалах було ліквідовано, але його наслідки, на жаль, були плачевними для постраждалих любителів дешевої «олії»: отруєння вітаміном Dз зазнали близько 150 людей [5].

Помірність та розумність

З усього вищевикладеного випливає, що підтримувати концентрацію вітаміну D близьким до норми є абсолютно необхідним для того, щоб бути здоровим, але робити це необхідно лише з помірністю та розумністю як при виборі продуктів харчування, так і часу перебування під сонячними променями. Лікарські засоби, які містять вітамін D, слід приймати тільки за призначенням лікаря, суворо дотримуючись визначеної схеми.

Підготував Руслан Примак, канд. хім. наук

“Фармацевт Практик” #3′ 2018

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ