Лікарські засобиСтатті

Non nocere: антибіотикотерапія при циститі

16/12/2017

Всім відома сумна статистика щодо поширення захворювання на гострий цистит. Кожна друга жінка на нашій планеті хоча б раз у житті стикалась із цією проблемою. В Україні зареєстровано 506,3 випадків циститу на 100 тис. населення [1]. Тому лікарські засоби, що призначають при циститі, рекламують чи не найчастіше. Фармацевти, які майже кожного дня відповідають на запитання пацієнтів стосовно цієї проблеми, добре обізнані і з асортиментом, і з правилами надання фармацевтичної опіки. Але є аспект, на якому хотілося б зосередитись, — антибіотикотерапія

Ви можете відповісти: «Антибіотики призначає лікар. Ми не впливаємо на їх призначення». І будете праві, але тільки частково… На сьогодні фармацевту відводиться значна роль у питанні контролю над споживанням ліків громадянами. Саме фармацевт має можливість запобігти багатьом проблемам, одна з яких — резистентність бактерій. Тому давайте розберемо проблему детальніше.

У зоні ризику

Відомо, що гострий цистит — одне з найчастіших захворювань жінок, що обумовлено анатомічними особливостями сечостатевої системи. Основними факторами ризику є:

  • сексуальна активність (більше 3 статевих контактів на тиждень протягом останнього місяця);
  • новий сексуальний партнер;
  • застосування сперміцидів;
  • інфекції сечових шляхів у минулому;
  • цукровий діабет [1].

У літніх жінок до цих факторів додаються ще нетримання сечі та атрофічний вагініт, обумовлений недостатністю естрогенів [2].

Дії фармацевта. Якщо в аптеку за порадою звернулась жінка з симптомами циститу (біль у попереку та внизу живота, часті позиви на сечовиділення), з’ясуйте як давно триває нездужання, які заходи було вжито. Обов’язково запитайте про наявність загрозливих симптомів, які сигналізують про можливість іншого захворювання:

  • позиви на сечовиділення з’являються кожні 3–5 хвилин і супроводжуються відчуттям печії, різями та болем внизу живота, що наростають;
  • біль у попереку супроводжується набряками кінцівок;
  • підвищення температури тіла;
  • помутніння сечі, поява в ній крові або осаду у вигляді піску [3].

Для полегшення стану можна запропонувати лікарський засіб рослинного походження, наприклад, ЦИСТО-АУРИН від компанії «esparma GmbH, Aristo group» (Німеччина). Це препарат екстракту золотарника, якому притаманна комплексна дія — антибактеріальна, протизапальна, імуномоделююча, діуретична. Скеруйте пацієнта до лікаря.

Хто винен?

Збудниками інфекцій сечових шляхів найчастіше виступає кишкова паличка E. coli (70–95% випадків), рідше Staphylococcus spp. (5–10%), іноді Proteus spp., Klebsiella spp., Enterobacter spp.[4]. В етіології циститу певну роль відіграють також урогенітальні інфекції, викликані Chlamydia trachomatis, Ureaplasma urealiticum, Trichomonas vaginalis [5].

Природно, що терапія циститу включає використання антибіотиків широкого спектру дії, які ефективно борються не тільки з бактеріями, але і з грибками. У разі необхідності призначають також знеболюючі (ненаркотичні анальгетики, НПЗЗ) та спазмолітичні засоби. Невід’ємною частиною комплексної терапії є фітопрепарати. Їх призначають разом з антибіотиками або як монотерапію на початкових стадіях захворювання.

Дії фармацевта. Довести до пацієнта інформацію про причини захворювання і необхідність призначення антибіотиків. Зосередити його увагу, що через ризик розвитку рецидивів (у 25–50% жінок протягом року розвиваються рецидиви циститу [1]), необхідно чітко дотримуватись режиму дозування і обов’язково проходити повний курс лікування.

Бактерії теж хочуть жити

Відомо, що бактерії, які існують мільярди років, мають міцний механізм захисту. Вони швидко мутують і антибіотики виявляються безсилими. За даними ВООЗ, найбільш швидко розвивають резистентність до антибіотиків: E. coli, Klebsiella spp., Acinetobacter spp., Staphylococcus spp., Streptococcus pneumonia, Salmonella spp., Shigella spp., Neisseria gonorrhoeae. Як бачимо половина з них найчастіше стають причиною інфекційних захворювань сечових шляхів. Тому дуже важливо при призначенні терапії не тільки знати, які бактерії викликали запалення, але й розуміти рівень резистентності мікроорганізмів. На разі, нераціональний прийом антибіотиків призвів до значного зростання стійкості E. coli до ампіциліну у 65% випадків, котрімоксазолу — 38%, фторхінолонам (ципрофлоксацин, норфлоксацин) — в 22%, нітрофуранам — в 11% [6].

На підставі стандарту медичної допомоги [1] та рекомендацій Європейської асоціації урологів [2] у першій лінії терапії гострого неускладненого циститу призначають антибіотик широкого спектру дії — фосфоміцин. Клінічно доведена його ефективність проти Staphylococcus, E. coli, Enterobacter spp., Pseudomonas spp., Klebsiella spp., Proteus spp., Serratia spp. А резистентність основного збудника захворювання бактерії E. coli до фосфоміцину складає не більше 3% [6].

Дії фармацевта. Дотримуватись стандартів надання медичної допомоги при терапії гострого неускладненого циститу. Пояснювати пацієнту причину призначення саме препаратів фосфоміцину — широкий спектр дії, низький рівень резистентності бактерій.

Чому ЕСПА-ФОЦИН?

Серед препаратів фосфоміцину хотілося б відзначити новинку — ЕСПА-ФОЦИН виробництва компанії «esparma GmbH, Aristo group» (Німеччина). ЕСПА-ФОЦИН ефективний проти широкого спектру бактерій, що викликають гострий цистит. Препарат виявляє бактерицидну (блокує синтез клітинної стінки бактерій) та антиадгезивну (запобігає прилипанню бактерій до сечового міхура) активність. Механізм дії ЕСПА-ФОЦИН запобігає розвитку перехресної резистентності з іншими антибіотиками. Препарат добре всмоктується в шлунково-кишковому тракті, а у сечовому міхурі (тобто у вогнищі інфекції) він зберігається протягом 48 год [7].

ЕСПА-ФОЦИН — це препарат першого вибору з доведеною ефективністю, високою безпекою, і легким та зручним застосуванням.

Дії фармацевта. У рамках фармацевтичної опіки необхідно довести до пацієнта:

  • На сьогодні, лікарі віддають перевагу призначенню короткострокового курсу антибактеріальної терапії циститу. Препарат ЕСПА-ФОЦИН у гострій фазі захворювання призначають 1 пакет (3 г фосфоміцину) одноразово.
  • ЕСПА-ФОЦИН діє проти широкого спектру бактерій і грибків, при цьому не викликає стійкість бактерій до антибіотиків.
  • ЕСПА-ФОЦИН має високий рівень безпеки. Крім терапії циститу, його призначають також для лікування безсимптомної бактеріурії у вагітних [8].
  • У комплексній терапії циститу доведена ефективність прийому антибіотиків і фітопрепаратів з уросептичною дією (наприклад, ЦИСТО-АУРИН).

ЕСПА-ФОЦИН — швидке лікування циститу, ефект від якого можна відчути відразу. ЕСПА-ФОЦИН — препарат для сучасних активних жінок, яким нема коли хворіти!

Література

  1. Уніфікований клінічний протокол медичної допомоги. Гострий неускладнений цистит у жінок. Наказ МОЗ України №816 від 23.11.2011.
  2. Guidelines on Urological Infections. Grabe M. еt al. European Association of Urology, 2015.
  3. Фармацевтична опіка: практичний посібник. — Київ, 2017. — С.142–143.
  4. Naber KG, et al. Surveillance study in Europe and Brazil on clinical aspects and Antimicrobial Resistance Epidemiology in Females with Cystitis (ARESC): implications for empiric therapy // Eur Urol, 2008. 54(5): 1164–75.
  5. Цистит: етіопатогенез, класифікація, клінічна картина, діагностика, лікування Пасєчніков С.П. Український медичний часопис 4 (114) — VII/VIII 2016.
  6. Цистит в практике терапевта и семейного врача: в поисках эффективного лечения // Здоров’я України. — 2017; №6 (403): 80.
  7. Інструкція для медичного застосування лікарського засобу ЕСПА-ФОЦИН. Наказ МОЗ України №880 від 18.12.2015.
  8. Клінічний протокол з акушерської допомоги. Перинатальні інфекції. Наказ МОЗ України № 906 від 27.12.2007.

 

Інформація для професійної діяльності медичних та фармацевтичних працівників.

Р.П.  UA/14682/01/01

“Фармацевт Практик” #12′ 2017

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ