ЖизньСтатті

Охорона здоров’я 2013

01/11/2013

22–25 жовтня в Києві проходила 22-га Міжнародна медична виставка «Охорона здоров’я 2013». У рамках Українського медичного тижня були представлені нові експозиції «Інновації в медицині» та «Медичний туризм», а також традиційні — «Медика», «Фарма», «Лабораторія», «ТехФарм», «Оптика», «Медицина катастроф», «Краса і здоров’я», «Стоматологія». Загалом у заході взяли участь 292 компаній із 28 країн світу

Український саміт охорони здоров’я та фармацевтики

Уперше в рамках виставки відбувся захід європейського масштабу, організований Euro Convention Conferences (Брюссель) за участю представників охорони здоров’я Європейської комісії та держав, що недавно приєдналися до євро­зони.

Мета саміту — сприяти залученню інвестицій у промисловість, розвиток співробітництва та партнерських відносин між контрагентами у сфері медичних техно­логій, науки та фінансів медичної й фармацевтичної галузі України.

Протягом двох днів учасники заходу обговорювали питання реформування галузі, упровадження передових медичних технологій і страхової медицини, можливості розвитку інфраструктури лікарень, фармсектору, менеджменту та маркетингу закладів охорони здоров’я. Зокрема, Андрій Стогній, голова комітету охорони здоров’я ЕВА, у своєму виступі звернув увагу на пожвавлення діалогу між державними органами та приватними компаніями у вирішенні важливих проблем галузі. Він наголосив на необхідності розширення спектра захворювань, щодо яких будуть застосовуватися програми реімбурсації. Водночас доповідач застеріг від передчасних переможних реляцій, оскільки є ще багато питань до референтного ціноутворення. Наразі може виявитися, що виробникам невигідно постачати ліки за такою ціною.

Володимир Ігнатов, виконавчий директор AIPM, зупинився на проблемах, що, на його думку, гальмують розвиток галузі. Доповідач зауважив, що за роки незалежності фармринок просунувся далеко вперед, але законодавство не змінилося. Так, багато положень Закону України «Про лікарські засоби», прийнятого 1996 р., застаріли. Робота над новою редакцією розпочиналася вже кілька разів, але так і не була завершена.

Інвестиційному клімату України присвятила свій виступ Ірина Марченко, старший банкір ЄБРР. Вона розповіла, що, попри всі негаразди, ЄБРР інвестує довгострокові проекти в нашій країні. Так, у фармацевтичну галузь банк уже інвестував 300 млн євро й надалі підтримуватиме проекти з модернізації та розширення виробництва.

Медичний туризм

Обміну досвідом фахівців галузі сприяв 1-й Регіональний конгрес медичного туризму за міжнародною участю. Емін Чакмак, голова Всесвітньої асоціації туризму, виступив із доповіддю про сучасний стан та перспективи розвитку цього напрямку у світі. Віо­летта Янишевська, президент Української асоціації медичного туризму, розповіла про можливості та темпи розвитку галузі в нашій країні. Багато уваги на Конгресі приділялося спеціалізації лікування та реабілітації хворих. Особливим предметом обгово­рення була репродук­тивна медицина, її ме­дичні та правові аспекти.

Мобільна експозиція

У перший день виставки відбулася презентація «Мобільної жіночої консуль­тації» — першого в Україні спеціалізованого пересувного медичного комплексу для масового обстеження на рак молочної залози та шийки матки, який було придбано та обладнано за кошти соціального партнера виставки благодійного фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» в рамках проекту «Рак виліковний. Своєчасна діагностика і лікування онкологічних захворювань». Це спільний проект фонду та Національного інституту раку України.

Наукова програма

Традиційно в рамках виставки відбулося кілька науково-практичних конференцій із різних напрямків: кардіології, радіології, антивікової медицини, а також організований МОЗ круглий стіл «Сімейний лікар — центральна фігура у профілактиці хронічних захворювань».

Також відбувся семінар «Променева діагностика та лікування», яку провели Асоціація радіологів України і компанія «УМТ». Інновації в діагностиці та лікуванні захворювань серцево-судинної системи презентували на семінарі Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова та АМН. Викликали цікавість присутніх технічні семінари «Кваліфікація аналітичного обладнання: етапи і документування» та «Медична техніка та лабораторне обладнання».

Вдруге було проведено телеміст — реальну дистанційну консультацію із кардіо­хірургами Національ­ного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова щодо проблем маленьких пацієнтів перинатального центру Полтави. Інтерактивне спілкування кардіохірургів з лікарями перинатального центру було також спрямовано на слухачів — лікарів, які прибули з регіонів України, і стосувалося проблем та помилок ранньої діагностики у немовлят. Такі телемости дають змогу вирішувати складні питання швидко та вчасно, а також проводити практичні зустрічі з лікарями-практиками з регіонів України.

“Фармацевт Практик” #11′ 2013

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ