Статті

Пам’ятка для тих, хто вирішив кинути курити

29/05/2015

Крок 1. Оцініть, як давно ви курите, кількість цигарок на добу та особливості тютюну (кількість смол та нікотину). Окремо треба визначити причини, що спонукають вас курити. Якщо позбуваєтесь згубної звички під керівництвом лікаря, останній має розрахувати індивідуальний ризик розвитку серцево-судинної патології.

Крок 2. Маючи інформацію про ризики і негативний вплив куріння на здоров’я курця та його оточення (смерть від злоякісного або серцево-судинного захворювання, згубний вплив на дітей, які перебувають поруч тощо), спробуйте відмовитись від куріння просто зараз.

Якщо не готові відмовитись від куріння відразу, ще раз оцініть свою персональну відповідальність за здоров’я – своє та оточуючих. Спробуйте зрозуміти причину відмови від припинення куріння та усвідомити переваги, які це надасть.

Якщо погоджуєтеся кинути курити, складіть графік поступової відмови від куріння. Лікар може запропонувати медикаментозний супровід – надати інформацію про нікотинзамісну терапію, яка значно полегшує процес відмови від куріння.

Таблиця. План поступової відмови від куріння

smoking_tabl

Доцільно, особливо на 1–2 етапах, уникати «провокацій» із боку курців, за можливості не бувати в місцях для куріння. Треба мати на увазі, що після такої відмови ви швидко відчуєте покращання самопочуття та підвищення апетиту. Іноді можливе збільшення маси тіла, в зв’язку з чим у цей період рекомендовано підвищити фізичне навантаження. Доцільно вести щоденник, у якому відображати причини, що спонукали вас до куріння, фіксувати рівень щоденного фізичного навантаження, дані щодо маси тіла, артеріального тиску та частоти серцевих скорочень. Лікар сімейної медицини має скласти для вас план відвідувань та проводити систематичний контроль даних щоденника і плану відмови від куріння, своєчасно призначати та модифікувати нікотинзамісну терапію, надавати моральну підтримку на шляху до повної відмови від згубної звички.

За матеріалами журналу «Therapia. Український медичний вісник», № 6 (70), 2012

“Фармацевт Практик” #05′ 2015

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ