Лікарські засобиСтатті

Пангрол®: дія, гарантована формою

23/10/2017

Як художня цінність і сила впливу твору мистецтва безпосередньо пов’язані із виразністю та відповідністю його форми, так і ефективна фармакотерапія залежить не тільки від діючої речовини та її дози, але й від відповідної форми лікарського засобу. Якщо ця форма є інноваційною, то вона здатна забезпечити найвищу біологічну доступність препарату, а отже — і його клінічний ефект

«Формалісти»

Мета сучасної фармакології — створення лікарської форми, яка буде відповідати 5 важливим критеріям: забезпечення максимального терапевтичного ефекту; зручність і безпека; досягнення відповідного часу, місця і швидкості дії; мінімальний ризик розвитку ймовірних побічних ефектів; збереження необхідної стабільності препарату.

Сучасні технології, запроваджені у фармацевтичному виробництві, дозволяють створювати нові лікарські форми, в яких поєднані властивості капсул, таблеток і гранул саме з метою підвищення ефективності та безпеки препарату і зручності його застосування.

Розробки нових лікарських форм особливо потребують лікарські засоби з пептидною структурою, зокрема, ферменти. Що й не дивно, адже у таких препаратах діюча речовина потребує надійного захисту від несприятливих умов довкілля (скажімо, низьких чи високих показників рН), а також необхідності вивільнення у певний час і у певному місці.

Пангрол 25000: панкреатичні ферменти при порушенні травлення

Відомо, що препарати, які містять ферменти підшлункової залози, у загальнотерапевтичній та гастроентерологічній практиці призначають найчастіше. Вони є безпечними та ефективними, їх добре переносять пацієнти при широкому спектрі гастроентерологічних розладів та зовнішньосекреторній недостатності підшлункової залози (ЗНПЗ) із синдромами диспепсії та мальдигестії. Вважають, що у 8–10% усіх пацієнтів із гастроентерологічними захворюваннями наявна ЗНПЗ різного ступеня.

Однак, на жаль, дуже часто пацієнти при щонайменшому порушенні травлення вживають різні ферментні засоби на власний розсуд, ігноруючи показання до їхнього застосування, а лікарі нерідко не зважають на відмінності різних ферментних препаратів стосовно складу і форми. Ось чому важливо розглядати ефективність та безпеку ферментного засобу, виходячи з принципів доказової медицини, тим більше, що останнім часом у цій галузі відбулися істотні зміни.

Пангрол 25000: таблетки — міні, дія — максі

Панкреатин є одним із найпоширеніших ферментних комплексів. Він містить ліпазу, амілазу і протеазу (ферменти підшлункової залози) та проявляє активність у лужному середовищі тонкого кишечнику. Відтак, панкреатин не може бути доставлений за допомогою звичайної твердої пероральної таблетки чи капсули, оскільки вони вивільняють діючу речовину в кислому середовищі шлунка, а це призводить до її інактивації.

Ефективну дію всіх компонентів цього ферментного комплексу може забезпечити тільки високоспецифічна лікарська форма. Прикладом інноваційного підходу до терапевтичного застосування панкреатину при низці захворювань травного тракту є лікарський засіб Пангрол®, вироблений за технологією інкапсульованих міні-таблеток Eurand Minitabs®.

Технологія Eurand Minitabs® концерну Eurand International (Мілан, Італія) поєднує дві тверді пероральні лікарські форми в одній. Пангрол® представлений у формі твердої капсули, що містить стандартизовану кількість міні-таблеток залежно від ферментної активності панкреатину (20–60 міні-таблеток). Кожна міні-таблетка стійка до впливу шлункового соку, що досягається завдяки наявності допоміжних речовин і, зокрема, похідних метакрилової кислоти.

Міні-таблетки, які вивільняють максимальну дозу ліпази, мають однаковий розмір і форму, рівномірно заповнюють капсулу та створюють рівномірну концентрацію ферментів у місці застосування.

Попри те, що технологія виготовлення твердих капсул здебільшого не передбачає можливості висипання вмісту, адже їх належить ковтати цілими, капсули Пангрол® можна відкрити, висипати вміст у ємність з водою та випити. Технологія Eurand Minitabs® забезпечує повну незалежність міні-таблеток поза капсулою, що, певна річ, надзвичайно зручно, коли у пацієнта є проблеми з ковтанням.

Окрім інноваційної технології, до безумовних переваг препарату Пангрол® 25000 також можна зарахувати такі:

  • препарат виготовлений із «чистого» свинячого панкреатину;
  • відсутність компонентів із яловичини захищає від інфікування пріонами;
  • не містить жовчі, що робить його безпечним для пацієнтів із жовчнокам’яною хворобою;
  • завдяки вмісту симетикону усуває пухирці газу в хімусі, збільшуючи площу контакту;
  • Пангрол® 25000 містить 22 500 Од амілази та1250 Од протеази, що забезпечує ефективніше перетравлювання білків і вуглеводів та може мати значення при харчовій алергії

Пангрол 25000

Інформація для спеціалістів у галузі охорони здоров’я. Повна інформація про препарат міститься в інструкції із застосування.

Р.П. МОЗ України № UA/6763/01/02 від 20.11.2014. Інструкція для медичного застосування препарату Пангрол 25000, капсули тверді з кишковорозчинними міні-таблетками

“Фармацевт Практик” #10′ 2017

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ