Статті

Персоніфікований підхід до фармопіки кожного пацієнта

Статті

Персоніфікований підхід до фармопіки кожного пацієнта

26/10/2018

У Львові 21 вересня відбувся навчальний семінар «Належна фармацевтична практика. Імплементація протоколів провізора/фармацевта», організований МОЗ України, Національним медичним університетом ім. О.О. Богомольця, Національною медичною академією післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, European CME-CPD Academy та «Групою компаній МедЕксперт»

Безперервний фармацевтичний розвиток — це наш обов’язок

— Одне із найважливіших завдань сучасного фармацевтичного фахівця — це самовдосконалення протягом всього життя, — зазначила у вступному слові професор Г.В. Зайченко. — Безперервний фармацевтичний розвиток — це наш обов’язок. Хочу нагадати, що після здобуття вищої фармацевтичної освіти ми з вами не можемо зупинятися, оскільки наші компетенції дійсні протягом п’яти років. Якщо ми не будемо підтверджувати свій високий рівень, свої актуальні знання, то, на жаль, будемо втрачати професійні можливості. Сучасна інформація про ліки потребує постійної актуалізації і оновлення, уточнення, нагадування заради того, щоб бути в тренді.

У вересні Постановою Кабінету Міністрів було затверджено Положення «Про систему безперервного професійного розвитку медичних та фармацевтичних працівників», виконання якої знаходиться під контролем МОЗ України. У цьому Положенні описані всі сучасні форми, за допомогою яких фахівець має бути актуальним. Серед них, зокрема, і участь у виїзних навчальних семінарах, дистанційні, очні форми, проходження тематичних передатестаційних курсів вдосконалення. Положення передбачає, що фармацевти повинні протягом п’яти років накопичувати не лише системні знання, але й бали (згодом ця система буде узгоджена з міжнародними кредитними одиницями) — 50 на рік або 250 на п’ять років.

Завдяки співпраці European CME-CPD Academy і «Групи компаній МедЕксперт» учасники семінару, що проходив у Львові, мали змогу отримати два сертифікати — національний та міжнародний.

Європейська академія безперервної медичної освіти та безперервного професійного розвитку (European CME-CPD Academy) є незалежною організацією з акредитації та сертифікації освітніх заходів. Вона створена для надання високоякісної неупередженої безперервної освіти професіоналам галузі охорони здоров’я в Європі.

Усі освітні програми, які пропонує Академія, проходять рецензування, відповідають суворим рекомендаціям щодо контролю якості та розроблені відповідно до навчальних потреб. Освітні програми спрямовані на підвищення компетенції спеціалістів та застосування здобутих ними знань для поліпшення якості медичної допомоги пацієнтам.

Кредитна одиниця є елементом оцінювання участі в іноземних міжнародних заходах або в Україні — у міжнародних заходах, які акредитовані в міжнародних організаціях. Сьогодні кредити, отримані в рамках заходів безперервної медичної освіти, акредитованих European CME-CPD Academy, визнаються у багатьох країнах світу і, беручи до уваги затвердження Положення «Про систему безперервного професійного розвитку медичних та фармацевтичних працівників», будуть зараховуватись в Україні.

Вперше в Україні у результаті співпраці European CME-CPD Academy і «Групи компаній МедЕксперт» реалізовано можливість проводити освітні заходи з безперервної медичної освіти із наданням спеціалістам сертифікатів міжнародного зразка з European CME-CPD Academy CME credits.

Протоколи провізора — в кожну аптеку

— Від компетенції фармацевта, який працює за першим столом, залежить багато, — говорить професор Г.В. Зайченко. — Головна мета нашого семінару — впровадження протоколів провізора (фармацевта) у щоденну практику роботи аптек. Ми повинні сформувати у фармацевтів навички користування протоколами при відпуску безрецептурних лікарських засобів. Це стане запорукою зростання якості та ефективності медичної допомоги населенню.

З доповідями на актуальні медичні та фармацевтичні теми виступили провідні науковці України. Зокрема, Г.В. Зайченко, д-р мед. наук, професор, завідувач кафедри фармакології НМУ ім. О.О. Богомольця, присвятила свої виступи на семінарі проблемам болю різної етиології, лікування застуди, а також застосуванням бьюті-технологій в аптеці. Н.В. Бездітко, д-р мед. наук, професор кафедри фармакоекономіки НФаУ, говорила про роль фармацевтів у роботі з пацієнтами із високим ризиком серцево-судинних захворювань, а також із порушеннями пам’яті та уваги. І.Ю. Головач, д-р мед. наук, професор, заслужений лікар України, керівник центру ревматології клінічної лікарні «Феофанія» ДУС, зосередила увагу присутніх на профілактиці остеопорозу, раціональному використанні НПЗЗ та симптоматичному лікуванні стресу. І.В. Гогунська, д-р мед. наук, заслужений лікар України, лауреат Державної премії України у галузі науки і техніки, заступник керівника Центру алергічних захворювань верхніх дихальних шляхів та вуха ДУ «Інститут отоларингології імені проф. О.С. Коломійченка НАМН України», міжнародний бізнес-тренер тренінгової компанії «АSK», акцентувала увагу учасників семінару на техніках активного слухання у роботі з пацієнтами. Крім того, вона приділила увагу питанням екстреної контрацепції. К.І. Бодня, д-р мед. наук, професор, завідувач кафедри медичної паразитології і тропічних хвороб ХМАПО присвятила свій виступ проблемам лікування гельмінтозів.

Наприкінці семінару учасники мали змогу прослухати дві навчальні кредитні лекції та отримати два сертифікати (від одного до двох балів), що стало можливим завдяки співпраці з МОЗ України та European CME-CPD Academy і «Групою компаній МедЕксперт». Тема першої лекції, акредитованої credit units, є «Нові можливості у лікуванні алергічних захворювань» (Гогунська І.В.), другої — «Протокол провізора як дієвий інструмент впровадження Належної фармацевтичної практики (GPP) (Зайченко Г.В.). Перший сертифікат дійсний на території України, другий, є актуальним на території більшості країн світу.

Під час семінару також відбулася сесія запитань. За найкращі запитання учасники отримали призи — Атласи фармопіки з автографами авторів.

Крок назустріч Європі

Наталія Гудзь, канд. фарм. наук, доцент кафедри технології ліків і біофармації ЛНМУ ім. Данила Галицького:

— Такі семінари надзвичайно важливі з погляду безперервної фармацевтичної освіти, яка визначається концепцією «освіта впродовж життя». Найкращі українські фахівці, фармакологи, клінічні фармакологи розповідають про ефективність і безпеку лікарських засобів, які перебувають в обігу на фармацевтичному ринку України.

Без сумніву, наше життя настільки насичене і завантажене, що далеко не кожен провізор чи фармацевт, приходячи після роботи додому, ще якийсь час може присвятити читанню професійної літератури. Натомість на семінарі у стислій формі подається надзвичайно важлива інформація про препарати, що використовують для лікування і профілактики при застудних і вірусних інфекціях, пік яких, власне, й припадає на осінь.

Зокрема, учасники змогли поглибити свої знання стосовно фітонірингу — високоефективних лікарських засобів, виготовлених на основі лікарської рослинної сировини із застосуванням сучасних наукових досліджень. Особисто для мене цей напрямок є дуже цікавим, оскільки зрозуміло, що рослини, спеціально вирощені у відповідних умовах на екологічно чистих ѓрунтах, матимуть, очевидно, дещо іншу терапевтичну активність, ніж вирощені у звичайних умовах.

Такі семінари є корисними і для викладачів випускових курсів, і для студентів-старшокурсників. Відтак, вони отримують феноменальну можливість почути нову актуальну інформацію про переваги тих чи інших лікарських засобів і форм, їхню безпеку, біодоступність, профілактичні аспекти при різних захворюваннях. Це величезний масив сконцентрованої актуальної для аптекарів інформації.

Ще одна вагома перевага — цей семінар для провізорів і фармацевтів є безкоштовним на відміну від аналогічних вебінарів в Україні та за кордоном, за участь в яких належить сплачувати значні кошти.


Людмила Варич, завідувач міжлікарняної аптеки Вінницького обласного спеціалізованого клінічного диспансеру радіаційного захисту населення:

— Щоб послухати лекції спікерів, які беруть участь у світових та європейських конгресах, ми приїхали з Вінниці до Львова. Провізори і фармацевти нашої аптеки постійно відвідують навчальні семінари, бо це нові знання, нові знайомства, новий досвід. Таке спілкування сприяє професійному розвитку, поглиблює компетенції і дає впевненість у тому, що ми надаємо відвідувачам аптек грамотну фармацевтичну опіку при відпуску лікарських засобів, виступаємо повноцінними партнерами лікарів, тобто є працівниками сфери охорони здоров’я.

Окрім того, цінним є ще один практичний момент семінару — можливість отримати сертифікат, зокрема, й міжнародного рівня, та кредитні бали для атестації. 250 балів за 5 років — це велика праця. А так званий фармацевтичний туризм — відвідування семінарів у різних містах України — пришвидшує накопичення необхідних 50 балів за рік. Натомість сертифікати міжнародного зразка значно полегшують спроби знайти роботу за спеціальністю тим українцям, які тимчасово чи постійно вирішили жити за кордоном. Це наш крок назустріч Європі.


Лариса Просяник, голова правління Громадської організації «Вінницька обласна асоціація фармацевтів»:

— З такою зірковою командою спікерів, які ретельно готуються до зустрічі з нами і передають свої знання, хочуть донести найновішу інформацію, кожен семінар набуває значної ваги. Великої поваги варта робота групи компаній «МедЕксперт», що змогли вийти на міжнародний рівень. Це самовіддані люди, фахівці своєї справи, які системно і послідовно не на словах, а на ділі уже багато років поспіль, поєднуючи досягнення науки і практики, дають нам нові знання, знайомства, новітню інформацію про сучасні технології та досягнення у фармацевтичній світовій, європейській і вітчизняній практиці.

Тому мені хочеться закликати провізорів і фармацевтів ніколи не відмовлятися від наданої можливості. Подорожуючи і створюючи комунікації з іншими містами і регіонами, ми обмінюємося досвідом, здобуваємо кращі практики надання фармацевтичної допомоги, Належної аптечної практики. Саме тому наша громадська організація започаткувала свій регіональний проект «Навчання через все життя», що має гасло «Не соромно не знати, соромно не навчатися». А основним є те, що фармацевти і провізори добре знають про «Групу компаній МедЕксперт», високо оцінюють діяльність їхніх керівників і організаторів, з нетерпінням чекають нових зустрічей.

Як відомо, уряд затвердив Положення «Про систему безперервного професійного розвитку медичних та фармацевтичних працівників». Цей документ визначає основні організаційні засади безперервного процесу навчання та вдосконалення професійних компетентностей фахівців після здобуття ними вищої освіти у сфері охорони здоров’я та післядипломної освіти в інтернатурі. Це дозволить підтримувати та покращувати стандарти нашої професійної діяльності відповідно до потреб сфери охорони здоров’я, забезпечить належний контроль якості атестації фахівців галузі знань «Охорона здоров’я» та поліпшить якість медичної допомоги, яку надають людям. На мою думку, цей документ дуже на часі, це шанс для першостільників довести, що вони потрібні, що в аптеці їхні знання і вміння не зможе замінити ніякий робот.

Фото: Ігор Садовий

“Фармацевт Практик” #10′ 2018

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ