Статті

Підвищуємо професійні компетенції

20/06/2018

ГК «МедЕксперт» провела черговий навчальний семінар «Роль провізора/ фармацевта у забезпеченні сучасної фармакотерапії та наданні екстреної медичної допомоги». Новий формат — телеміст — дозволяє фахівцям обговорити актуальні питання надання фармацевтичної допомоги і почути виступи спікерів з різних регіонів України. 13 червня 2018 р. таку можливість отримали фармацевти Києва, Вінниці і Івано-Франківська

Ніщо не дістається так важко і ніщо не старіє так швидко, як професійні знання. Як відомо, щорічно оновлюється майже 20% професійних знань. Особливо це є актуальним для галузі охорони здоров’я. Висока відповідальність медичних і фармацевтичних працівників є запорукою їхнього уважного ставлення до підвищення своїх компетенцій. Базову освіту зараз не можна розглядати як кінцеву, завершену, а лише як основу — фундамент для подальшого навчання. Періодично її необхідно доповнювати програмами додаткової освіти. Семінар був присвячений питанням профілактики і лікування різних захворювань, особливостям їхньої фармакотерапії, а також принципам фармацевтичної допомоги при цих патологіях.

Так, Г.В. Зайченко, д-р мед. наук, професор, завідувач кафедри фармакології НМУ ім. О.О. Богомольця, звернула увагу присутніх, що 1/6 працездатного населення хворіє на ГРВІ в період епідемії. Можна сказати, що через риновірусну інфекцію країна несе величезні економічні збитки. Її доповідь про аспекти симптоматичного лікування ГРВІ була сфокусована на безпеці пацієнта та раціональному використанні лікарських засобів.

Про фізіологічні підходи до профілактики і лікування найбільш поширених захворювань у дітей говорила Г.В. Бекетова, д-р мед. наук, професор, завідувач кафедри дитячих і підліткових захворювань НМАПО ім. П.Л. Шупика. Особливу увагу лектор приділила функціональним гастроінтестинальним розладам.

Як допомогти пацієнту під час його звернення до аптеки з гострим або спастичним болем? Професор Зайченко наголосила, що головна мета допомоги — полегшити стан, не маскуючи при цьому симптоми захворювання, а також у разі виявлення загрозливих симптомів направити хворого до лікаря.

Питанням жіночого здоров’я був присвячений виступ О.В. Горбунової, д-ра мед. наук, завідувача кафедри акушерства, гінекології та пренатології НМАПО ім. П.Л. Шупика. У своїй презентації лікар Горбунова говорила про питання планування сім’ї та контрацепції, зокрема екстреної.

Хвороби нирок і сечових шляхів виникають досить часто у людей різного віку. Нерідко вони мають латентний перебіг і їх виявляють на стадіях, коли функції нирок значно порушені. Використання фітотерапії у лікуванні захворювань сечовивідної системи корелює з характером патології, її фазою (загострення або ремісія), наявністю ускладнень або симптомів ниркової недостатності. У низці випадків, коли ознаки гострого процесу відсутні, фітопрепарати можуть бути основним (базовим) видом лікування. У гострий період їх застосовують як засоби додаткової терапії. Про це говорив В.Й. Мамчур, д-р мед. наук, професор, завідувач кафедри фармакології та клінічної фармакології ДЗ «ДМА МОЗ України».

Дефіцит вітаміну D становить серйозну проблему для системи охорони здоров’я. За даними досліджень встановлено, що нестача цього вітаміну впливає на розвиток остеопорозу. Як відомо, він бере участь у регулюванні рівня кальцію і фосфатів в організмі. Крім того, дефіцит вітаміну D підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Про проблему нестачі вітаміну D у наших сучасників і профілактику розвитку остеопорозу говорила І.Ю. Головач, д-р мед. наук, професор, керівник Центру ревматології клінічної лікарні «Феофанія» ДУС.

Серцево-судинні захворювання (ССЗ) є найбільш частою причиною смерті у світі. За оцінками спеціалістів, у 90% випадків ССЗ можна запобігти, своєчасно приділяючи увагу профілактиці атеросклерозу, яка включає зменшення чинників ризику завдяки здоровому харчуванню, заняттям спортом, відмові від куріння та вживання алкоголю. Про реальну допомогу фармацевта у питаннях профілактики ССЗ говорила Н.В. Бездітко, д-р мед. наук, професор кафедри фармакоекономіки НФаУ.

В світі накопичений більш ніж 50-річний досвід застосування препаратів есенційних фосфоліпідів, які використовують для лікування жирової дегенерації печінки (зокрема при цукровому діабеті), гострих і хронічних гепатитів, цирозу печінки, токсичного ураження печінки, токсикозів вагітності, псоріазу та ін. Про функціональний підхід до використання фосфоліпідів говорила у своєму виступі Н.О. Суслова, канд. мед. наук, асистент кафедри гастроентерології, дієтології та ендоскопії НМАПО ім. П.Л. Шупика.

Не оминули увагою доповідачі б’юті-технології, які зараз широко представлені в асортименті сучасних аптек. Про роль фармацевта у наданні професійних консультацій для збереження жіночої краси говорила професор Г.В. Зайченко.

Другий блок семінару був сертифікований згідно з вимогами і стандартами Європейської академії безперервної медичної освіти та безперервного професійного розвитку. Він тривав 2 год. Щоб отримати сертифікат на два кредити, учасник заходу мав бути присутнім на навчанні повні 2 год (1 год дорівнює одному кредиту). Після двох лекцій, які не становили комерційного інтересу, учасник обов’язково повинен був заповнити анкету оцінки заходу, в якій вказати, чи була корисною та актуальною надана інформація. По завершенні навчання учасник обмінював анкету на сертифікат. Дані учасника з анкети вносяться в міжнародну базу CME (continuing medical education). Бали, що отримує фармацевт, дійсні на всій території Європейської Співдружності.

Текст: “Фармацевт Практик”

Фото: ГК “Мед-Експерт”

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ