Статті

Побічна дія ліків має гендерні особливості

11/04/2019

Жінки частіше за чоловіків повідомляють про побічну дію лікарських засобів. Про це заявили дослідники з Нідерландів, які вважають, що в майбутньому стать має впливати на призначення ліків та моніторинг безпеки їх застосування

Вчені проаналізували* базу даних національного центру фармагонагляду Нідерландів, а саме повідомлення як спеціалістів охорони здоров’я, так і пацієнтів. про побічну дію (ПД) лікарських засобів (ЛЗ). Вони взяли до уваги комбінації “лікарський засіб-побічна дія” (ЛЗ-ПД), які траплялися принаймні 10 разів у період з 2003 по 2016 рр. у групі ≥10000 осіб. Дані про те, скільки осіб якої статі застосовували той або інший ЛЗ, були наданы Національним інститутом охорони здоров’я Нідерландів. При обробці даних було зроблено поправку на різницю в кількості осіб різної статі, що приймали певний препарат. Гендер-специфічні побічні ефекти, на кшталт гінекологічних проблем, з аналізу виключили.

Загалом проаналізували 2483 комбінації ЛЗ-ПД. Можливі гендерні відмінності були виявлені у 363 таких комбінаціях (15%), і в 322 з них більшість повідомлень належала жінкам. Серед ЛЗ, на побічну дію яких жінки скаржаться частіше за чоловіків – тиреоїдині гормони (32 комбінації), антидепресанти (16 комбінацій для препаратів-симпатоміметиків, 14 – для антидепресантів інших груп), фактор некрозу пухлин альфа (14 комбінацій). Деякі побічні ефекти для різноманітних ліків відмічали переважно жінки (головний біль, запаморочення, нудота, алопеція), тоді як інші – переважно чоловіки (сексуальна дисфункція, розриви сухожиль, агресія).

subscribe

Автори вважають, що причини гендерних відмінностей у виникненні побічних ефектів лікарських засобів мають як фармакологічні, так і поведінкові причини, які потребують подальшого дослідження. Їх розуміння стане важливим кроком у напрямку індивідуалізації лікарської терапії, а також сприятиме вдосконаленню системи моніторингу безпеки ліків.

* de Vries ST, Denig P, Ekhart C et al. Gender differences in adverse drug reactions reported to the national pharmacovigilance centre in the Netherlands An explorative observational study // Br J Clin Pharmacol, First published: 02 April 2019. https://doi.org/10.1111/bcp.13923

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ