Статті

Пробіотики виявилися неефективними при гастроентериті у дітей

Статті

Пробіотики виявилися неефективними при гастроентериті у дітей

11/12/2018

Пробіотики набувають все більшої популярності в лікуванні різних захворювань, зокрема через те, що вчені знаходять все нові важливі аспекти впливу мікробіоти на здоров’я людини. Проте, не завжди пробіотичні засоби здатні ефективно відновлювати кишкову мікрофлору та долати хвороби. Так, в нещодавньому дослідженні було доведено, що популярні пробіотики неефективні при гастроентериті у дітей

Гастроентерит характеризується запаленням шлунково-кишкового тракту, що супроводжується діареєю, нудотою, блюванням, спазмами та болем в животі. Гастроентерит всім добре відомий під назвами «розлад шлунку», «катар шлунку», «шлунковий грип» та є причиною мільйонів звернень по медичну допомогу щорічно. Найчастіше його спричиняють віруси (в першу чергу, ротавіруси), бактерії  (кишкова паличка, кампілобактер, сальмонела, шигела тощо), найпростіші (лямблії, амеби).

Дослідження проводилося в шести медичних центрах Канади за участю майже 900 дітей у віці від 3 до 48 місяців* та 10 центрах США за участю майже 1000 дітей**, які були доставлені до відділень швидкої допомоги зі скаргами на блювання та діарею. Вчені мали на меті перевірити дані, отримані раніше на малих групах пацієнтів щодо лікувального ефекту пробіотиків. Вони вивчали, чи має значення вік пацієнтів, тип інфекції, одночасний прийом антибіотиків, тривалість захворювання. Але виявилося, що ефект пробіотиків був нульовим при будь-яких умовах.

subscribe

Діти були поділені на дві групи. Перша група отримувала комбінований пробіотичний засіб, що містив Lactobacillus rhamnosus R0011 та L. helveticus R0052 у дозі 4.0×109 КУО (Канада) або Lactobacillus rhamnosus GG у дозі 1×1010 КУО (США) двічі на день протягом п’яти днів. Друга група отримувала плацебо. В дослідженні діти, які отримували пробіотик, мали такі самі симптоми гастроентериту протягом того самого часу, що й діти, які отримували плацебо.

Автори вказують, що доцільно провести більш масштабні дослідження впливу пробіотиків. Останні не є лікарськими засобами, тому не потребують перед виходом на ринок великих клінічних випробувань. Всі ефекти пробіотиків, вказані на упаковках, вивчалися лише на малих групах у дослідженнях, які проводили їх виробники. Отже, на думку авторів, конче потрібне велике незалежне випробування, яке доведе чи спростує заявлені переваги пробіотиків при різних захворюваннях.

Нагадаємо, що нещодавно було виявлено, що колонізація кишечника пробіотичними бактеріями після антибіотикотерапії може тривалий час (протягом, як мінімум шести місяців) перешкоджати відновленню власного мікробіома людини.

* Freedman SB, Williamson-Urquhart S, Farion KJ et al. Multicenter Trial of a Combination Probiotic for Children with Gastroenteritis // N Engl J Med., 2018, 379(21): 2015-2026. doi: 10.1056/NEJMoa1802597.

** David Schnadower, Phillip I. Tarr, T. Charles Casper et al. Lactobacillus rhamnosus GG versus Placebo for Acute Gastroenteritis in Children // N Engl J Med., 2018, 379(21):2002-2014
DOI: 10.1056/NEJMoa1802598 

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ