Аптеки: обмін досвідомСтатті

“Продавати готові ліки і виготовляти їх самій — це абсолютно різні відчуття”

13/12/2017

Коли два роки тому в Чернівцях приватне фармацевтичне підприємство «Гармонія» відкрило нову виробничу аптеку, байдужих не було. Мешканці Чернівців та колеги щиро раділи, дистриб’ютори підбадьорювали, а конкуренти глибокодумно похмикували, мовляв, побачимо, що з того вийде

Наталія Костреба

Наталія Костреба

А я навіть не сумнівалася, що вийде все і так, як треба. Бо коли за справу береться професіонал, який вже давно і чітко розставив пріоритети у своїй діяльності, який розуміє, що гроші — це не мета, а наслідок бізнесу, що фармація — це все ж таки не бізнес у чистому вигляді, а сфера охорони здоров’я, все вдасться. А саме такою людиною є директор ПП «Гармонія» Галина Мельник. Очевидно, що реалізація готових препаратів принесла б більший прибуток, але справжній фармацевт має працювати в справжній аптеці, щоб реалізуватися в професії.

Тож коли вона особисто запросила мене на роботу в нову виробничу аптеку, я охоче погодилася, тим більше, що у 90-х роках нам доводилося працювати разом в ДКП «Лікарняна аптека № 97» у Чернівцях, де також виготовляли екстемпоральні та стерильні лікарські форми для всіх медичних закладів області. У цій аптеці на виготовленні я працювала понад десять років.

Ще якийсь час була першостільником в аптеці готових лікарських засобів, однак, як кажуть, серцю не накажеш — хотілося справжньої роботи аптекаря, а це для мене передовсім виготовлення ліків власними руками. Мабуть, далися взнаки здобута освіта і традиції, які прищеплювали нам викладачі фармацевтичного відділення Житомирського фармацевтичного училища. Зрештою, і здорові аптекарські амбіції: я не продавець, я — фармацевт!

Насправді для мене продавати готові ліки і виготовляти їх самій — це абсолютно різні відчуття. Першостільник — велика відповідальність. Потрібно відпустити ліки за рецептом, порадити безрецептурний засіб, знати механізм його дії, підібрати дозу і режим прийому, попередити про несумісність ліків. Слід уважно вислухати людину, розрадити, вселити віру в одужання. Але виготовити ліки за конкретним рецептом — це як віддати частинку себе для одужання незнайомої людини, поділитися своєю любов’ю. Коли ліки народжуються, я отримую невимовне моральне задоволення.

Ви не уявляєте, наскільки приємно розпочинати кожен новий робочий день у новій гарній аптеці. У нас нове сучасне обладнання, новий сертифікований високоточний посуд, ваги, добре забезпечення субстанціями європейського виробництва і реактивами.

“Виготовити ліки за конкретним рецептом — це як віддати частинку себе для одужання незнайомої людини, поділитися своєю любов’ю”

Очищена вода подається одразу на робоче місце асистента (таких є три). Поряд розташована електрична вмонтована плита, оскільки нагрівання потребує, до прикладу, виготовлення ізотонічного розчину фурациліну на 9% NaCl, борної кислоти. Це зручно для нас і безпечніше для якості лікарських форм, які ми виготовляємо, адже працівники зайвий раз не виходять з асистентської.

За годину до початку робочої зміни в асистентській вмикається бактерицидна лампа для знезараження повітря. У виготовленні задіяно три фахівці — два асистенти та провізор-аналітик.

Ми готуємо багато ліків для дітей і людей похилого віку. Велика група засобів дерматовенерологічного спрямування, без яких пацієнти обласного шкірвендиспансеру не могли б отримувати необхідне лікування, а також для пацієнток гінекологічного відділення міської лікарні.

Відшукали призабуті прописи, навчилися виготовляти нові лікарські форми завдяки співпраці з науковцями НФаУ — це мазі на полегшеній гелевій і кремовій основі. Пропонуємо відвідувачам аптеки мазі від тріщин на п’ятах, спиртовий розчин етиленової синьки, мазі на основі воску. Ексклюзив «Гармонії» — це свічки, виготовлені методом виливання, розчин гіалуронової кислоти на декасані для загоювання виразок і тріщин, маски для обличчя з гіалуроновою кислотою, настоянки на основі ендемічних карпатських рослин.

Мабуть, недарма наша аптека називається «Гармонія». Особисто мені тут справді дуже гармонійно.

subscribe

Наталія Костреба, фармацевт
ПП «Гармонія», Чернівці

Фото в тексті: Ігор Садовий

“Фармацевт Практик” #12′ 2017

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ