Статті

Рекомендації хворим на артеріальну гіпертензію щодо способу життя та харчування

Статті

Рекомендації хворим на артеріальну гіпертензію щодо способу життя та харчування

20/12/2017

На артеріальну гіпертензію (АГ) страждає кожен третій дорослий житель України. Підвищений рівень артеріального тиску (АТ) спричиняє патологічні зміни в серці, судинах, нирках, сітківці, головному мозку, які призводять до погіршення зору, пам’яті, cну, зниження розумової діяльності, розвитку інфаркту міокарда та інсульту. Доведено, що ці патологічні зміни можна попередити, якщо контролювати рівень АТ. Самолікування АГ неприпустиме. Тільки лікар може призначати гіпотензивні ЛЗ, а провізори та фармацевти мають бути готові надати пацієнтам консультацію не тільки про особливості застосування гіпотензивних препаратів, а й про спосіб життя та харчування при АГ*

Самоконтроль рівня АТ. Нагадайте пацієнту, що рівень АТ — величина, яка постійно змінюється та не може бути охарактеризована на підставі одноразового вимірювання на прийомі у лікаря. Також не варто орієнтуватися на самопочуття: підвищення АТ можна й не помітити. Тому необхідно придбати тонометр та самостійно контролювати рівень АТ в звичайних умовах — вдома та на роботі, а також у разі поганого самопочуття. Треба завести щоденник самоконтролю АТ та занотовувати результати вимірювання його рівня (дата, час, значення систолічного та діастолічного АТ, пульс, скарги). Щоденник АТ допоможе лікарю підібрати оптимальне лікування та контролювати його ефективність.

Класифікація артеріальної гіпертензії за рівнем артеріального тиску (АТ):

Оптимальний АТ — <120/<80 мм рт. ст.
Нормальний АТ — < 130/<85 мм рт. ст.
Високий нормальний АТ — 130/85–139/89 мм рт. ст.
АГ 1-го ступеня — 140–159 та/або 90–99 мм рт. ст.
АГ 2-го ступеня — 160–179 та/або 100–109 мм рт. ст.
АГ 3-го ступеня — ≥180 та/або ≥110 мм рт. ст.
Ізольована систолічна гіпертензія ≥140/<90 мм рт. ст.

Суворе дотримання всіх призначень лікаря. Нагадайте пацієнту, що препарати для лікування АГ необхідно приймати постійно, їх не можна відміняти самостійно, не порадившись з лікарем. Раптове припинення лікування може мати негативні наслідки.

Читайте також: Знай цифри свого артеріального тиску

Шкідливі звички. Важливо припинити курити. Під впливом нікотину прискорюється пульс, виникає спазм судин та підвищується АТ. Ішемічна хвороба серця у курців розвивається в 4 рази частіше порівняно з тими, хто не курить.

Надмірне вживання алкоголю зумовлює підвищення АТ. Допустимі дози для практично здорових чоловіків — не більше 20 мл на добу, для жінок — 10 мл на добу в перерахунку на етанол.

Фізична активність. Достатня фізична активність сприяє зниженню рівня АТ, нормалізації маси тіла, тренує серцево-судинну систему та м’язи, усуває стрес та психоемоційне напруження, покращує сон і самопочуття. Рекомендована ходьба протягом 30–45 хв щодня або хоча б п’ять днів на тиждень. Не всі види спорту, типи та рівні навантажень припустимі при АГ, тому перед початком виконання фізичних вправ обов’язково слід порадитися з лікарем.

Нормалізація маси тіла. Індекс маси тіла (маса в кг, розділена на зріст в м, піднесений до квадрату ) не повинен перевищувати 25 кг/м2. У разі його перевищення необхідно порадитися з лікарем з приводу того, як змінити раціон (зменшити калорійність їжі) та збільшити фізичну активність. Якщо обсяг талії перевищує 88 см у жінок і 102 см у чоловіків, то це вказує на абдомінальний тип ожиріння, який часто супроводжується прогресуванням АГ, розвитком цукрового діабету та ішемічної хвороби серця. Масу тіла потрібно зменшувати поступово: краще схуднути на 5 кг за рік, ніж за місяць.

subscribe

Харчування (дивіться Таблицю). Щоденний набір продуктів повинен бути різноманітним, містити достатню кількість фруктів та овочів (ВООЗ рекомендує не менше 400 г на день) та продукти з цільних злаків. Кожного дня необхідно вживати знежирені молочні продукти, щонайменше 3–4 рази на тиждень — жирну морську рибу. Необхідно зменшити в раціоні кількість жирів тваринного походження, трансжирів, цукру, солодощів та продуктів, багатих холестерином.

Важливо обмежити вживання солі: зменшення в раціоні солі знижує рівень систолічного АТ на 4–6 мм рт. ст. та діастолічного — на 2–3 мм рт. ст. Слід виключити або мінімізувати в раціоні готові продукти та напівфабрикати, що містять надлишок солі: ковбасні вироби, копченості, консерви тощо.

Харчуватися краще частіше, але меншими порціями, не переїдати. Після 18.00 доцільно обмежити вживання їжі та віддавати перевагу низькокалорійним продуктам.

Читайте також: Тревожные симптомы: инсульт

Супутні захворювання. У випадку, якщо пацієнт хворіє на цукровий діабет, оптимальним для нього буде показник АТ 130/80 мм рт. ст. та нижче, а рівень загального холестерину — нижче 4,5 ммоль/л.

Психоемоційний стан. Пацієнтам з АГ бажано дотримуватися режиму праці та відпочинку, дбати про повноцінний сон, уникати стресових ситуацій, не допускати агресії, роздратованості, негативних емоцій. Позитивне сприйняття світу, спілкування з природою, домашніми тваринами, хобі допоможуть підтримувати психологічну рівновагу.

Таблиця. Дієтичні рекомендації пацієнтам з артеріальною гіпертензією щодо правильного вибору продуктів харчування

Дієтичні рекомендації пацієнтам з артеріальною гіпертензією

Читайте также: Кардиологи снизили значение «нормального артериального давления»

*«Артеріальна гіпертензія». Оновлена та адаптована клінічна настанова, заснована на доказах. — 2012 (Наказ МОЗ від 24.05.2012 р. № 384).

“Фармацевт Практик” #12′ 2017

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ