Статті

Рекомендації пацієнтам із цукровим діабетом 2-го типу щодо способу життя та дієти

Статті

Рекомендації пацієнтам із цукровим діабетом 2-го типу щодо способу життя та дієти

21/07/2017

В Україні на цукровий діабет 2-го типу страждає приблизно 3% населення. Пацієнти із цим діагнозом — часті відвідувачі аптек. Провізори та фармацевти мають бути готові надати їм консультацію не тільки про особливості застосування цукрознижувальних препаратів, а й про спосіб життя та харчування при Цукровому діабеті 2-го типу

Цукровий діабет 2-го типу — хронічне захворювання, що характеризується нечутливістю тканин організму до інсуліну в поєднанні з відносною недостатністю виділення інсуліну підшлунковою залозою. Цукровий діабет 2-го типу здебільшого розвивається у віці старше 40 років та поступово прогресує. При тяжкому Цукровому діабеті можуть проявлятися судинні ускладнен­ня: ретинопатія, нефропатія, ангіопатія нижніх кінцівок (діабетична стопа) тощо.

Щоб попередити прогресування та розвиток ускладнень Цукрового діабету 2-го типу, необхідно дотримуватися певних правил у по­всякденному житті та дієті.

Таблиця. Дієтичні рекомендації пацієнту з Цукровим діабетом 2-го типу

Дієтичні рекомендації пацієнту з Ц Д 2-го типу

Самоконтроль

Рівень глюкози в крові потрібно вимірювати за допомогою інди­відуального електронного глюкометра та тест-смужок двічі на добу натще та через 2–3 год після їди на початку захворювання та у разі погіршення самопочуття. Отримані показання слід заносити до що­денника. За умови стабілізації рівня глюкози в крові вимірювання слід проводити щонайменше один раз на тиждень.

Кожні 3–6 міс необхідно визначати рівень глікованого гемоглобіну (HbA1c), який свідчить про ступінь компенсації Цукрового діабету 2-го типу за по­передні 2–3 міс. Якщо рівень HbA1c ≥7%, треба терміново звернутися до лікаря для корекції терапії.

Щонайменше двічі на день треба вимірювати артеріальний тиск та вести щоденник спостережень. Якщо показники артеріального тиску перевищують 130/80 мм рт. ст., слід звернутися до лікаря для призначення антигіпертензивної терапії.

Цукровий діабет 2-го типу: що можна їсти (див. таблицю)

Їжу слід вживати невеликими порціями, в один і той самий час, не менше 5–6 разів на добу. Потрібно розділити добову норму їжі на 3 основних та 2–3 додаткових прийоми. Це сприяє підтриманню маси тіла у межах норми та попереджає різкі коливання рівня глюко­зи в крові після їди.

За надлишкової маси тіла або ожиріння необхідно дотримувати­ся низькокалорійної дієти (1800 ккал/добу і менше). Для цього слід обмежити вживання простих вуглеводів (цукор та продукти, соло­дощі, мед, шоколад, фруктові соки) та насичених жирів (вершкове масло, сало, жирні сорти м’яса, сметана, вершки, маргарин). Доцільно споживати більше продуктів, багатих на клітковину. Вживання солі необхідно обмежити до 3 г на добу.

У зимово-весняний період треба приймати полівітамінні препара­ти, що не містять глюкози.

Шкідливі звички

Важливо припинити курити: куріння погіршує перебіг Цукрового діабету 2-го типу та прискорює розвиток його ускладнень.

Вживання алкоголю слід обмежити до 30 г на добу або менше. Алкогольні напої є висококалорійними та підвищують ризик розвитку гіперглікемії.

Фізична активність при цукровому діабеті 2-го типу

При Цукровому діабеті 2-го типу показані регулярні фізичні навантаження — ходьба (2–3 км щоденно), теніс, лижі, фітнес. Навантаження слід збіль­шувати поступово, займатися щонайменше тричі на тиждень по 30 хв.

subscribe

Профілактика діабетичної стопи:

– не слід носити тісне взуття зі штучних матеріалів, синтетичні шкар­петки та панчохи;

– необхідно доглядати за нігтями на ногах: не залишати їх дуже коротким, краї нігтів мають бути прямими;

– щоденно слід оглядати стопи та обробляти пошкоджені ділянки;

– кожен день ноги необхідно мити водою кімнатної температури, після чого ретельно витирати шкіру, особливо міжпальцеві про­міжки. Щоденно стопи слід змащувати пом’якшувальним кремом, а міжпальцеві проміжки протирати спиртом;

– щодня слід виконувати гімнастику для стоп для покращання в них кровообігу.

При Цукровому діабеті 2-го типу самолікування неприпустиме. Кожен пацієнт має чітко виконувати рекомендації лікаря щодо дієти, способу життя та прийому лікар­ських препаратів.

За матеріалами Therapia № 10, 2012

“Фармацевт Практик” #7-8′ 2017

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ