Лікарські засобиСтатті

Різоптан® повертає в зону комфорту

02/04/2018

Насолоджуватися життям можна без мігрені

Різний, але нестерпний

Періодично кожна людина скаржиться на головний біль (цефалгію), але у деяких пацієнтів вона перетворюється на справжню проблему, зумовлюючи дезадаптацію та погіршуючи якість життя. Так, від цефалгії страждають майже 40% європейців. Найчастіше зустрічаються чотири типи головного болю, кожен з яких має свою нейробіологічну основу.

  1. Мігрень. Зазвичай епізодична, виникає у 12–16% осіб у загальній популяції. Співвідношення чоловіків і жінок становить 1:3 [1]. Мігрень — це захворювання нервової системи з пароксизмальним перебігом, яке проявляється нападами сильного головного болю однобічного характеру (гемікранія), здебільшого в лобно-скроневій ділянці. Зазвичай біль супроводжується нудотою, блюванням, непереносимістю яскравого світла (фотофобія) і голосних звуків (фонофобія). Після нападу людина почувається сонливою і млявою. Зазвичай вперше мігрень проявляється у віці від 10 до 20 років [2].
  2. Головний біль напруження (ГБН). Зазвичай епізодичний, час від часу він виникає у понад 80% людей; у 10% — часто, у 2–3% дорослих та іноді у дітей біль може бути хронічним. Епізоди ГБН тривають від 30 хв до кількох днів, можливий щоденний постійний головний біль. Він, як правило, дифузний, двобічний, охоплює чоло, скроні, потилицю чи всю голову, має слабку чи помірну інтенсивність, непульсуючий. При фізичному навантаженні не посилюється, іноді спостерігається легка нудота [3].
  3. Пучковий (кластерний) головний біль. Інтенсивний, але короткочасний біль, що часто повторюється, від якого потерпають троє з 1000 чоловіків та одна з 2000 жінок. Згідно з Міжнародною класифікацією головного болю (МКГБ-3 бета, 2013) — це атаки інтенсивного, чітко унілатерального (однобічного) болю в орбітальній (очне яблуко), супраорбітальній і/чи скроневій ділянках тривалістю 15–180 хв, частотою від 1 до 8 разів на день. Супроводжуються неспокоєм, почервонінням очей, закладеністю носа і/чи ринореєю, пітнінням чола і обличчя, міозом, птозом, набряком повік.
  4. Біль голови при надлишковому прийомі препаратів (викликаний ліками або абузусний, головний біль). Синдром хронічного щоденного головного болю, який виникає у 3% дорослих. Співвідношення жінок і чоловіків — 5:1. У дитячій і підлітковій популяції спостерігається в 1% випадків. Цей тип цефалгії належить до вторинних форм і виникає як ускладнення при мігрені або ГБН [4].

Слід зазначити, що в одного пацієнта може бути кілька типів головного болю.

Головний біль чи мігрень?

Для того аби достеменно впевнитися, що відвідувача аптеки діймає саме мігрень, провізор повинен поставити йому три основних запитання:

1. Чи супроводжувався головний біль нудотою або блюванням протягом останніх 3 міс?

2. Чи супроводжувався головний біль непереносимістю світла і звуків протягом останніх 3 міс?

3. Чи обмежував головний біль працездатність, навчання та повсякденні справи щонайменше на один день протягом останніх 3 міс?

У разі хоча б однієї позитивної відповіді з вірогідністю 93% [5] можна стверджувати, що у відвідувача аптеки мігрень.

Триптани проти мігрені

Чимало людей при мігрені традиційно намагаються усувати біль за допомогою анальгетиків. На жаль, при їхньому застосуванні больові відчуття дуже швидко повертаються з новою силою і ще більше погіршують самопочуття хворого. Саме тому при виражених та помірних симптомах мігрені Європейська федерація з вивчення головного болю рекомендує застосовувати триптани як лікарські засоби першої лінії терапії. Цей вибір можна пояснити тим, що триптани проявляють найбільшу ефективність при лікуванні мігрені порівняно з НПЗП/анальгетиками/ерготаміном [6]. Хоча дієвими вони є у будь-якій фазі нападу, проте найкращий результат можна отримати, застосовуючи триптани при перших ознаках ймовірного нападу. Більше того, триптани викликають у пацієнтів найбільшу задоволеність від лікування (83,1%) порівняно з іншими засобами (32,2%; р <0,001) [7].

Ефективність триптанів забезпечує специфічний механізм дії, який ґрунтується на трьох основних властивостях:

  • здатності з’єднуватися з рецепторами судинної сітки та звужувати мозкові судини;
  • блокувати виникнення болю на рівні рецепторів трійчастого нерва, що забезпечує іннервацію голови та обличчя;
  • впливати на інші симптоми мігрені — нудоту, блювання, звуко- та світлобоязнь.

Ризатриптан — перший серед триптанів

Ризатриптан є представником нового покоління триптанів. Його застосовують, якщо анальгетики чи інші НПЗП не дали очікуваного результату, оскільки доведено, що ризатриптан ефективніший за ерготамін/кофеїн [8]. Разом з тим він ефективніший, ніж інші триптани: його терапевтична дія розпочинається швидше, ніж дія золмітриптану і суматриптану (30 хв проти 45–60 хв до настання терапевтичного ефекту). Окрім того, ризатриптан ефективніший ще за двома критеріями: відсутність болю протягом 2 год і відсутність симптомів протягом 2 год.

Різоптан® — лікарський засіб, що містить ризатриптан. Він швидко та ефективно позбавить нападу мігрені. Різоптан® характеризується доведеною біоеквівалентністю оригінальному ризатриптану та має одну з найбільш доступних цін в Україні. Після перорального прийому ризатриптан швидко і повністю абсорбується. Пікова концентрація препарату в плазмі крові досягається приблизно через 1–1,5 год.

Список літератури знаходиться в редакції

UA-RIZO-PIM-032018-001

Р. П. МОЗ України: №UA/15160/01/01, Наказ МОЗ України від 18.05.2016 №453.

Повна інформація знаходиться в інструкціях для медичного застосування препаратів. Інформація для медичних і фармацевтичних працівників, для розміщення в спеціалізованих виданнях для медичних установ та лікарів, і для розповсюдження на семінарах, конференціях, симпозіумах з медичної тематики.

“Фармацевт Практик” #3′ 2018

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ