Статті

Школа, уроки… сколіоз

17/09/2018

За даними статистики, у 90% українських школярів є порушення постави. Це одна з ортопедичних патологій, що найчастіше виявляють у дітей і підлітків. Кожна четверта дитина в Україні має порушення постави, у 5–6 осіб з тисячі це сколіоз

Сколіоз у дітей

Наталія П’єх

Наталія П’єх

— Новий навчальний рік щойно стартував, а діти вже починають скаржитися на біль у спині, — зазначає Наталія П’єх, лікар загальної практики, сімейний лікар вищої категорії Амбулаторії сімейної медицини № 1 комунальної 5-ї МКП (м. Львів). — Причин розвитку захворювань хребта, на жаль, багато. Це і парти, які не підходять школярам за зростом, надто важкі рюкзаки, тривале сидіння за комп’ютером, мінімум фізичних навантажень. Особливо швидко проблеми з хребтом розвиваються під час інтенсивного росту дитини — у ранньому підлітковому віці. І якщо для розвитку сколіозу достатньо півроку, то відновлення постави може тривати кілька років за умови регулярних щоденних занять. Оскільки формування дитячого хребта продовжується, сколіоз на ранніх етапах добре піддається лікувальній корекції.

Сколіоз у дітейСколiоз (бокове викривлення хребта) небезпечний тим, що тривало розвивається без виражених зовнішніх проявів, тому батьки повиннi регулярно перевiряти, чи не викривлений хребет у дитини. Зробити це достатньо просто: нехай дитина роздягнеться та стане спиною до вас. Серед найбільш очевидних ознак сколіозу у дітей виділяють такі: нерівномірність плечей (лінія плеча постійно зміщена в один бік); одна лопатка виступає більш помітно, ніж інша; нерівномірність талії; одне стегно вище, ніж інше. Отож, якщо ви помітили навіть незначні вiдхилення, доцільно проконсультуватися з хiрургом чи ортопедом. Адже сколiоз — це не лише косметичний дефект.

Лікування сколіозу

Одними з найбільш ефективних методів корекції сколіозу у дітей є спеціальна антисколіозна гімнастика та лікувальна фізкультура. Вправи і фізичне навантаження насамперед необхідні для того, щоб наростити навколо хребців м’язовий корсет, який не даватиме хребту викривлятися вбік.

subscribe

Масаж та фізичне навантаження допомагають сформувати і зміцнити м’язи поздовж хребта. Окрім того, для лікування сколіозу у дітей використовують корсетотерапію (постійне чи епізодичне носіння спеціально сконструйованого корсета, який впродовж зростання дитини не тільки не дозволяє кісткам викривлятися, але й допомагає їм набути адекватної форми). Найрадикальніший метод лікування сколіозу — хірургічне вручання з метою встановлення на хребті спеціальних конструкцій, які фіксують положення хребців.

Поради батькам при сколіозі

Сколіоз у дітейБатькам потрібно знати, що дитині з викривленням хребта небажано займатися певними видами спорту, зокрема, важкою атлетикою, боксом, рiзними видами боротьби, спортивною чи художньою гiмнаcтикою, а також тими видами, де є стрибки, оскільки струшування для викривленого хребта є досить небезпечним. Натомiсть позитивно впливатимуть плавання (змiцнює м’язовий корсет та розвантажує хребет), оздоровча гiмнастика, бальнi танцi, лижний спорт.

Дитина, у якої діагностовано сколіоз, повинна спати на твердiй поверхнi або спецiальному ортопедичному матраці. Подушка має бути низькою. Пiд час виконання урокiв необхідно сидiти прямо, а не перекошуватися на один бiк. Стiл та стiлець мають вiдповiдати зросту школяра. Ноги, зiгнутi в колiнах пiд прямим кутом, повиннi повною стопою стояти на пiдлозi або спецiальнiй пiдставцi.

Лариса Дедишина
Фото в тексті: Ігор Садовий

“Фармацевт Практик” #9′ 2018

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ