Статті

Споживання молока вранці знижує рівень цукру в крові

21/08/2018

Канадські вчені вивчили* вплив вживання на сніданок молока з різним вмістом білка на рівень глюкози в крові та стверджують, що зміна харчових звичок може бути корисна пацієнтам з цукровим діабетом 2-го типу, метаболічним синдромом, ожирінням

Молоко підтримує норму цукру в крові краще ніж вода

В рандомізованому двойному-сліпому контрольованому дослідженні вчені з Університету Гвельфу та Університету Торонто вивчили ефект вживання на сніданок молока з високим вмістом білків на рівень глюкози та відчуття насичення після сніданку та після другої їжі. Виявилося, що молоко, вжите разом з високовуглеводною кашею (злаковими пластівцями), знижує постпрандіальний рівень глюкози в крові краще, ніж вода. А молоко з високим вмістом білків робить це краще, ніж звичайне молоко, причому зниження рівню глюкози спостерігається і після другої їжі (ланчу). Також збагачене білками молоко краще ніж звичайне забезпечує відчуття насичення, а також знижує кількість спожитої їжі під час ланчу, що важливо для людей з надмірною вагою.

subscribe

Як молоко підтримує норму цукру в крові

Автори вважають, що білки сироватки та казеїн, які містяться в молоці, викликають виділення в шлунку гормонів, які уповільнюють перетравлення багатих вуглеводами каш та пластівців. Це, по-перше, допомагає підтримувати нижчий рівень цукру в крові, а по-друге, сприяє відчуттю насичення. Причому білки сироватки забезпечують швидке настання такого ефекту, а казеїн, який розщеплюється довше, – його тривалість.

Автори зазначають, що їх дослідження підтверджує важливість здорового сніданку та служить вагомим аргументом включити в нього молоко.

Читайте також: Очень низкокалорийная диета может купировать гипергликемию при сахарном диабете

* Kung B, Anderson GH, Paré S, Tucker AJ et al. Effect of milk protein intake and casein-to-whey ratio in breakfast meals on postprandial glucose, satiety ratings, and subsequent meal intake // Journal of Dairy Science, Published online: August 19, 2018. DOI: 10.3168/jds.2018-14419

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ