Лікарські засобиСтатті

Стопдіар: літо кличе у дорогу

07/08/2018

«Нарешті довгоочікувана відпустка! Тепер тільки море, сонце, овочі, фрукти і розваги!» — про це мріє переважна більшість людей. Але кому як не фармацевту знати, чим може обернутись легковажність на відпочинку. Дехто ставиться до підоготовки відпустки більш ретельно, тоді як фармацевтам доводиться відповідати на найрізноманітніші питання і допомагати у формуванні аптечки мандрівника

За даними ВООЗ, влітку близько 50% населення страждають від наслідків харчових отруєнь. Не дивно, що в аптеку часто звертаються з різними питаннями з приводу профілактики і лікування діареї. Нижче наведено найчастіші з них.

— Діарея завжди «наздоганяє» мандрівників?

Рідкі випорожнення — це не обов’язково діарея. Про діарею говорять, коли вони відбуваються не менше трьох разів на добу (у дитини — 5–7) [1].

— Це зазвичай кишкова інфекція?

Ні. Діарея може виникати, наприклад, у тих, хто подорожує і йому доводиться різко змінити раціон і склад води, або у людей з лактозною недостатністю (непереносимістю молока), або у тих, хто вживав незрілі фрукти, чи приймає деякі лікарські засоби (антибіотики; антациди, що містять солі магнію; препарати калію, сульфаніламіди, антикоагулянти тощо) [1]. Але найвірогіднішою причиною діареї є гострі кишкові інфекції вірусної, бактеріальної або паразитарної природи. Збудниками діареї мандрівників найчастіше виступає Escherichia coli (55–75% випадків).

Найчастіше (30–70% випадків) діарея виникає під час подорожі країнами Азії, Африки, Латинської Америки, Середнього Сходу; рідше (10–20%) — країнами Південної Європи та Карибського басейну і вкрай рідко (менше 8%) — Північної Європи, США і Канади [2]

— Як не захворіти?

Найефективнішим методом профілактики діареї є дотримання правил особистої гігієни, вимог до приготування та зберігання продуктів харчування, вживання питної води. У країнах з несприятливою епідеміологічною обстановкою слід пити тільки бутильовану воду. А от воду з крана забороняється не тільки пити, але й використовувати для чищення зубів. Овочі і фрукти необхідно ретельно мити гарячою водою і перед вживанням зрізати шкірку. Особам, що збираються у подорож, слід взяти з собою аптечку першої допомоги [2].

— Які препарати слід взяти із собою?

Для симптоматичного лікування діареї аптечка мандрівника повинна включати: ентеросорбенти; засоби, що пригнічують перистальтику; препарати електролітів з вуглеводами, сольові сполуки для пероральної регідратації; ферменти та протимікробні засоби [3].

— Чи можна діарею вилікувати самотужки?

Якщо діарея триває понад 48 год, слід звернутися до лікаря. А можливо, і раніше, якщо наявні такі симптоми:

  • підвищення температури тіла;
  • наявність крові і великої кількості слизу у випорожненнях;
  • часті болісні позиви до дефекації;
  • нудота і блювання;
  • ознаки значного зневоднення: сильна спрага, сухість у роті, зморщена шкіра, зменшення маси тіла, значне зменшення кількості сечі.

Якщо діарея сталася у дітей віком до 1 року, у вагітних або від неї страждають декілька членів родини, потрібно негайно звернутися до лікаря [3].

— Мені раніше лікар призначав Стопдіар. Які його переваги?

Стопдіар — протимікробний засіб, що використовується у лікуванні кишкових інфекцій. Він ефективно усуває причину діареї, впливаючи на широкий спектр мікроорганізмів, які можуть спричинити захворювання. Результат лікування досягається швидко — вже у перші години після прийому. Стопдіар діє делікатно — активна речовина не всмоктується в кров, не спричиняє резистентності мікроорганізмів, не зумовлює перехресну стійкість бактерій до інших протимікробних засобів. Зазвичай препарат добре переноситься. Крім того, Стопдіар простий у застосуванні — всього 1 капсула 4 рази на добу.

— Що робити у разі захворювання?

Перш за все хворий повинен багато пити, а харчування має бути максимально щадним. Із раціону виключають всі незнайомі (екзотичні) і гострі страви, продукти з великою кількістю ефірних масел, жиру, клітковини. Дозволені лише теплі відварені або приготовлені на пару страви — протерті каші, слизисті супи, рибні або м’ясні кнелі, фрикаделі, суфле, овочеві пюре, підсушений білий хліб або сухарі з нього. Через 12 год, якщо гострий біль минув, харчування починають із неконцентрованого бульйону і солоного печива. При зниженні частоти дефекацій поступово до раціону включають рис, печену картоплю, курячий бульйон з рисом і домашньою локшиною; при нормалізації випорожнень — запечену рибу, банани, домашню птицю.

Дотримання правил гігієни, помірне вживання незнайомих страв і екзотичних продуктів допоможе провести відпустку без зайвих турбот. Крім того, важливо підготувати завчасно дорожню аптечку, в яку обов’язково повинні бути включені протидіарейні засоби.

Стопдіар — вірний помічник у лікуванні інфекційної діареї!

Література

  1. Фармацевтическая опека. Практическое руководство для провизоров и семейных врачей. — Х, 2003. — С. 179.
  2. Супрун Э.В., Пиминов А.Ф. Диарея путешественников — этиотропная и/или патогенетическая терапия? https://www.apteka.ua/article/234159
  3. Фармацевтична опіка. Практичний посібник. — К.: Фармацевт Практик, 2017. — С. 19–21; 63–69.

Стопдіар

Інформація для професійної діяльності медичних та фармацевтичних працівників, призначена для розповсюдження на науково-практичних конференціях.

Р.П. №UA/14478/01/01 від 08.07.2015.

“Фармацевт Практик” #7-8′ 2018

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ