Лікарські засобиСтатті

Стопмігрен: зупини мігрень

29/06/2018

Коли людина страждає від мігрені, вона не може думати, працювати і займатись повсякденними справами. Напад мігрені не тільки спричиняє нестерпний біль, але й зупиняє звичний плин повсякденного життя. Як допомогти пацієнту?

Як лікувати мігрень?

Згідно з Державним формуляром лікарських засобів розрізняють підходи до терапії мігрені залежно від ступеня прояву захворювання. При легких та помірних нападах спочатку рекомендовані нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) або комбіновані анальгетики, але якщо ці засоби не допомагають, застосовують триптани. З цих самих препаратів розпочинають лікування помірно тяжких нападів мігрені, а за відсутності ефекту дозу триптану підвищують або замінюють його на інший засіб. А якщо й це не допомагає, то застосовують комбінацію «триптан+НПЗП». Якщо напади мігрені супроводжуються блюванням, використовують протиблювотні засоби, триптани та парентеральні форми НПЗП. Четверта стадія називається «мігренозний статус» і визначається як напад мігрені, що триває більше 72 год, незважаючи на лікування. У такому разі застосовують глюкокортикоїди, транквілізатори, у деяких випадках наркотичні анальгетики. Важливу роль відіграє профілактична терапія виникнення нападу мігрені.

Як можна помітити, триптани є універсальним засобом, що застосовують при різних проявах мігрені. І такий підхід відповідає рекомендаціям Європейської федерації з дослідження головного болю. В даному документі рекомендовано використання триптанів у таких клінічних ситуаціях: помірний та виражений ступінь тяжкості мігрені, незначний або помірний ступінь тяжкості мігрені при поганій відповіді на неспецифічне лікування (НПЗП або анальгетики), незначний або помірний ступінь тяжкості мігрені без вираженого зниження працездатності. Отже, триптани показані при мігрені як в українських загальнодержавних, так і у міжнародних експертних рекомендаціях.

Як діють триптани?

Триптани призводять до звуження судин черепно-мозкових оболонок та оболонок головного мозку, що зупиняє болісну пульсацію. Пригнічення виділення вазоактивних та альгогенних білків з трійчастого нерва сприяє зменшенню вираженості нейрогенного запалення та болю. А загальне зменшення центральної сенситизації зумовлено зниженням чутливості нейронів спинномозкового ядра трійчастого нерва.

Результати численних порівняльних досліджень ефективності препаратів різних класів проти мігрені наочно свідчать про беззаперечні переваги триптанів. Пацієнти висловлюють найвищий рівень задоволення терапією мігрені триптанами порівняно з анальгетиками, НПЗП та ерготамінами. Вибір пацієнтів обґрунтований гарною переносимістю, відсутністю необхідності прийому додаткового знеболювального засобу і тим, що застосування триптанів дозволяє швидко повернутися до звичної соціальної та професійної активності.

Препарат першого вибору

Як препарат першого вибору для терапії мігрені спеціалісти рекомендують Стопмігрен від вітчизняного виробника «Київський вітамінний завод». Таблетки Стопмігрен призначені для швидкого полегшення стану при нападах мігрені, з аурою чи без неї. Суматриптан — це селективний агоніст 5НТ1D-рецепторів серотоніну, що не впливає на інші 5НТ-рецептори. Ці рецептори містяться головним чином у черепно-мозкових кровоносних судинах. У ході експериментальних досліджень було встановлено, що суматриптан селективно діє на судини у системі сонних артерій, внаслідок розширення яких розвивається мігрень.

Стопмігрен чинить вазоконстрикторну дію, усуваючи симптоми мігрені і при цьому не впливаючи на мозковий кровообіг. Крім того, суматриптан гальмує активність трійчастого нерва. Саме завдяки цим механізмам проявляється антимігренозна активність суматриптану. Препарат ефективно усуває головний біль і симптоми, що супроводжуються нудотою та блюванням, непереносимістю світла та звуків. Стопмігрен рекомендовано застосовувати якомога раніше після початку нападу мігрені, хоча він є однаково ефективним на кожній стадії. Слід звернути увагу, що Стопмігрен не можна приймати з метою профілактики нападу.

Таблетки необхідно ковтати цілими, запиваючи водою. Рекомендована доза Стопмігрену для дорослих — 50 мг. В окремих випадках дозу можна підвищити до 100 мг. Якщо пацієнт відреагував на першу дозу, але симптоми з’явилися знову, другу дозу можна застосувати протягом наступних 24 год. Мінімальний інтервал між цими дозами має бути не менше 2 год. Загальна добова доза протягом будь-яких 24 год не повинна перевищувати 300 мг. Клінічний ефект спостерігається через 30 хв після перорального прийому лікарського засобу в дозі 100 мг.

Якщо необхідно швидко полегшити стан при нападах мігрені з аурою чи без неї, рекомендуйте Стопмігрен

Стопмігрен

Інформація для спеціалістів у галузі охорони здоров’я. Повна інформація про препарати міститься в інструкціях для медичного застосування

Р.П. МОЗ України № UA/7229/01/01, UA/7229/01/02 від  04.07.2017

“Фармацевт Практик” #6′ 2018

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ