Статті

Сучасне лікування хворих на гепатит С без інтерферону вже доступне в Україні!

Статті

Сучасне лікування хворих на гепатит С без інтерферону вже доступне в Україні!

23/04/2019

За щоденною рутиною малопомітною пройшла інформація про важливий здобуток медицини — сучасний революційний метод лікування хворих на вірусний гепатит С (ВГС). За даними ВООЗ та оцінками національних експертів, Україна належить до країн із середньою поширеністю ВГС. Щорічно майже у 6 тис. людей виявляють цю інфекцію. На сьогодні в країні в черзі на лікування налічується 24 786 пацієнтів, хоча, за оцінками інфекціоністів, реальна кількість носіїв може сягати 1 млн

Хороші новини

У липні минулого року очільниця МОЗ Уляна Супрун анонсувала, що з 2018 р. Україна закуповує ліки, які ефективно діють одразу на всі генотипи ВГС та відповідають новим рекомендаціям Європейської асоціації з вивчення хвороб печінки [1].

Дійсно, в системі Prozorro [2] можемо пересвідчитися у закупках заявлених препаратів, зокрема софосбувіру та ледипасвіру. Наприклад, софосбувір нам вдалося знайти лише в одній аптечній мережі Харкова за ціною близько 6 тис. грн за упаковку (табл., в/плівк. обол., 400 мг фл., № 28), що, на жаль, далеко не 89 доларів, як було анонсовано. Виникає доречне питання: чи розумно витрачаються кошти? У Національний перелік лікарських засобів, які мають закуповувати заклади і установи охорони здоров’я для лікування хворих на ВГС, включено три препарати: софосбувір, рибавірин та пегільований інтерферон [3]. Хоча до Переліку основних лікарських засобів ВООЗ включено більш ефективні ліки: даклатасвір, ледипасвір, велпатасвір тощо.

ВГС — одноланцюговий РНК-вірус, який налічує щонайменше шість генотипів. Його реплікація була досліджена на гепатоцитах людини і шимпанзе

Отже, світ поступово відмовляється від лікування пегільованими інтерферонами, які донедавна випускали два виробника. На сьогодні один з них вже відмовився від виробництва через появу інноваційних препаратів для терапії ВГС.

Навіть реєстрацію цих інноваційних ліків та початок їх закупівель в Україні можна вважати величезною перемогою та реальним проривом у боротьбі з ВГС. Ще донедавна цю вірусну інфекцію лікували малодоступними коштовними пегільованими інтерферонами у поєднанні з противірусним препаратом рибавірином, що супроводжувалося тяжкими побічними явищами, а весь курс тривав рік та лише на 50% гарантував одужання. Власне тепер «інноваційний курс лікування» — це просто таблетки, які пацієнти повинні приймати протягом 12 тиж. Ефективність курсу лікування доведена і сягає понад 90–95%, про що ми поговоримо нижче.

Читайте також: «Аппетитная мишень» для вирусов гепатита

Революційні рекомендації від ВООЗ

У світі налічується близько 240 млн людей з гепатитом В і 130–150 млн з ВГС. Ще в серпні 2018 р. ВООЗ закликала країни збільшити кількість послуг з тестування та лікування пацієнтів із гепатитами, щоб вилучити захворювання з переліку загроз для здоров’я населення вже до 2030 р. За оцінкою ВООЗ, для викорінення ВГС в Україні впродовж наступних 10 років необхідно лікувати щонайменше 100 тис. пацієнтів на рік. Зокрема ВООЗ рекомендує усім хворим, старшим 12 років, в яких діагностовано ВГС, розпочинати лікування, а пангенотипні препарати прямої противірусної дії (ПППД) призначати пацієнтам з 18 років. Нагадаємо, що ризик розвитку цирозу печінки протягом найближчих 20 років у людей з хронічним ВГС є у 15–30% пацієнтів. Зазначимо, що трансплантація печінки залишається практично недоступною та вельми коштовною процедурою.

Найбільш поширені способи інфікування ВГС: небезпечна ін’єкційна практика (наркоманія), неналежна стерилізація медичного обладнання (у тому числі тату- і косметологічних процедур) та переливання неперевіреної крові і препаратів крові

Дітей з хронічним гепатитом С рекомендовано починати лікувати у віці 12 років без використання інтерфероновмісних режимів (за винятком ситуацій, коли не існує альтернативи). Загальні клінічні рекомендації ВООЗ із лікування гепатиту С [4]:

  • застосування ПППД виключає необхідність генотипування до початку лікування;
  • для оцінки фіброзу печінки в умовах з обмеженими можливостями доцільно використовувати неінвазивні методи — співвідношення аспартат/тромбоцити FIB-4 тесту. Це може бути встановлено у разі наявності цирозу до початку лікування;
  • ПППД добре переносяться, хоча мають незначні побічні ефекти: на початку та в кінці лікування достатньо проводити лабораторний моніторинг токсичності;
  • по закінченні лікування ПППД для оцінки результатів лікування на 12-му тижні визначається стійка вірусологічна відповідь.

Читайте також: Редко, но метко: лекарственные поражения печени

ПППД-терапія

Таблетовані ПППД є універсальними ліками, оскільки ефективно діють одразу на всі шість генотипів ВГС та відповідають новим рекомендаціям Європейської асоціації з вивчення хвороб печінки. Серед ПППД важливе місце посідають інгібітори білка NS5A, які впливають на РНК вірусу гепатиту C в крові. За даними клінічних випробувань встановлено, що пацієнти добре переносять комбінацію ледипасвір + софосбувір. Високоефективною дана комбінація є у хворих, інфікованих ВГС 1-го генотипу, що найбільш поширений у США, Європі та Японії. Найбільш частими побічними ефектами є втома і головний біль [6]. Зауважимо, що комбінація із софосбувіром ефективніша порівняно з такою раніше синтезованих противірусних препаратів, справляє меншу кількість побічних ефектів і потребує у 2–4 рази меншого терміну застосування [7].

Результати тесту на ВГС 4367 учасників АТО (військовослужбовці ЗСУ, бійці Нацгвардії/МВС) виявилися позитивними майже у 4%. Основним чинником ризику інфікування визнано татуювання: 23% респондентів повідомили, що робили тату чи пірсинг до або під час перебування в зоні АТО [5]

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, термінове лікування ВГС показано в таких випадках:

  • виражений фіброз (F3) або цироз (F4), включаючи декомпенсований цироз;
  • наявність ВГС та ВІЛ;
  • діагноз гепатиту С і гепатиту В;
  • необхідність трансплантації печінки;
  • рецидив гепатиту С після трансплантації печінки;
  • клінічно значущі позапечінкові прояви;
  • ризик передачі гепатиту С іншим людям (особам, які вживають ін’єкційні наркотики; жінкам дітородного віку, які планують вагітність; пацієнтам, які перебувають на гемодіалізі; людям, які перебувають у місцях позбавлення волі; особам, схильним до ризикованих сексуальних практик).

Інгібітори білка NS5A рекомендовано вживати разом з іншими противірусними препаратами (групою інгібіторів протеаз, синтетичними нуклеозидними аналогами, інгібіторами NS3/4А серинової протеази, інгібіторами NS5B полімерази тощо) через схильність вірусу до розвитку резистентності.

Руслан Редькін, канд. фарм. наук,
Нінель Орловецька, канд. фарм. наук,
Оксана Данькевич, канд. фарм. наук

subscribe

Література

  1. Гепатит С — більше не вирок: в Україні вилікують усю чергу пацієнтів. Опубліковано 27 липня 2018 року.
  2. https://prozorro.gov.ua/
  3. Постанова КМУ від 16 березня 2017 р. № 180.
  4. За матеріалами прес-служби МОЗ України.
  5. Berden FA, Kievit W, Baak LC et al. (2014). Dutchguidance for the treatment of chronic hepatitis C virus infection in a new therapeutic era. Neth J Med 72 (8): 388–400.

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ