Статті

Сучасні лікарські засоби для лікування хламідійної інфекції

22/04/2015

Актуальним завданням фармацевтичної і медичної науки є розроблення, впровадження і застосування нових субстанцій та лікарських форм для лікування інфекційних захворювань. Інфекції, що передаються від людини до людини статевим шляхом, зустрічаються часто і на сьогодні є важливою медико-соціальною проблемою не тільки в Україні, а й в усьому світі

Останніми роками в Україні збільшилась кількість зареєстрованих випадків хламідіозу. Особливо високу захворюваність відзначено в осіб віком 15–19 років. Актуальним є питання родинного хламідіозу, коли батьки, хворі на урогенітальний хламідіоз, контактно-побутовим шляхом інфікують дітей.

Хламідії (Chlamydia trachomatis) — облігатні внутрішньоклітинні паразити, яким притаманна стійкість до багатьох антибіотиків. Вони виділені в самостійну групу через унікальний внутрішньоклітинний цикл розвитку і є збудниками запальних захворювань органів статевої і позастатевої сфери. Хламідій часто виявлюять з іншими мікроорганізмами, які зумовлюють переважно гонорею (30–40%), уреаплазмоз (20%), трихомоніаз (30%) та кандидоз (20%)

В Україні лікування хламідіозу регламентують відповідні нормативні документи державних органів охорони здоров’я. Затверджені «Формулярний довідник із використання лікарських засобів в акушерстві, гінекології» (Наказ МОЗ України № 8 від 14.01.2009 р.) та «Клінічні протоколи надання медичної допомоги хворим на дерматовенерологічні захворювання» (Наказ МОЗ України № 312 від 08.05.2009 р.).

У Формулярах описано препарати 7 основних груп:

  • протимікробні та антисептичні засоби (антибіотики, похідні хіноліну й імідазолу, ліки для лікування протозойних інфекцій та інші антимікробні й антисептичні засоби);
  • засоби, що підвищують тонус і скорочувальну активність міометрія (алкалоїди ріжків, простагландини);
  • препарати, що пригнічують скоротливу активність матки;
  • контрацептиви для місцевого застосування (внутрішньоматкові, вагінальні);
  • інші засоби, які застосовують у  гінекології;
  • гормони статевих залоз і препарати, які використовують у разі патологiї органів статевої системи;
  • аналоги гонадотропiн-рилiзинг гормону.

Актуальним на сьогодні є розроблення, впровадження і застосування нових субстанцій та лікарських форм найвищої фармакологічної активності і менш токсичних. Пошук серед органічних сполук флуоренового ряду високоефективних субстанцій широкого спектра фармакологічної дії сприяв одержанню флуренізиду, який доповнив і збагатив перелік протимікробних препаратів. Для лікування хламідійних захворювань в медичну практику впроваджено нову лікарську форму на його основі — супозиторії вагінальнi з флуренізидом по 0,1 г*.

Успішне виліковування хламідіозу залежить від своєчасно встановленого діагнозу, правильного вибору препаратів і схем лікування. Досягнення в сфері ранньої діагностики хламідіозу стали можливими завдяки науковим успіхам лікарів, мікробіологів, впровадженню імунохімічних і генних методів дослідження. Для лікування хворих на хламідіоз використовують індивідуальні засоби залежно від локалізації запалення, характеру патологічних змін і загального стану організму. Здебільшого це ліки зарубіжного виробництва.

У новому посібнику «Хламідіоз. Флуренізид. Супозиторії антихламідійної дії» наведено власні наукові досягнення співавторів у розробленні й створенні нових ефективних лікарських форм для лікування хворих на хламідіоз. Експериментально виявлено і клінічно доведено антихламідійну активність флуренізиду, виробництво якого запроваджено в Україні.

Випробувані упродовж десятиліть за якістю й ефективністю супозиторії вагінальнi з флуренізидом 0,1 г включено до державних медичних стандартів. Антихламідійну та імуномодулювальну активність препарату описано в аналітично-нормативній і нормативно-директивній документації МОЗ України.

Новий посібник професора Л.І. Петрух розкриває сутність хламідіозу, сприяє розумінню тонкощів фармакокінетичних і фармакодинамічних властивостей сучасних ЛЗ, які потрібні лікарям, провізорам, студентам медичних і фармацевтичних вищих навчальних закладів.

Оляна Михалик,

Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького

* Петрух Л.І. Хламідіоз. Флуренізид. Супозиторії антихламідійної дії / Л.І. Петрух, О.В. Павленко; автор передмови Л.І. Петрух. — Л.: Наукове товариство ім. Шевченка, 2015. — 348 с.

На фото поруч із заголовком: численні хламідії (зелений колір) в середині інфікованої клітини (червоний колір); скануюча електронна мікроскопія

Об уникальных свойствах хламидий как инфекционных агентов читайте:
Внутриклеточные интервенты

Об урогенитальном хламидиозе, его симптомах, диагностике, лечении читайте также:
Хламидиоз – “модная” болезнь XXI века

А также новые исследования в статье: Хламидиоз повышает риск развития рака?

“Фармацевт Практик” #04′ 2015

 

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ