Статті

Синє світло може знижувати артеріальний тиск

12/11/2018

Опромінення синім світлом знижує артеріальний тиск, що зменшує ризик серцево-судинних захворювань. Про це в журналі European Journal of Preventative Cardiology повідомила* група вчених з Університету Суррею (Велика Британія), Дюссельдорфського Університету Генріха Гайне (Німеччина) та компанії Philips

Учасникам дослідження проводили опромінення всього тіла протягом 30 хв видимим синім світлом (довжина хвилі близько 450 нм). Таку дозу можна порівняти з дозою, яку людина зазвичай отримує природним чином на вулиці протягом дня. В інші дні в якості контролю учасникам проводили опромінення звичайним світлом. Для оцінки впливу на серцево-судинну систему перед, під час та протягом двох годин після опромінення синім та звичайним світлом учасникам вимірювали артеріальний тиск, артеріальну ригідність, розширення судин, рівень моноксиду азоту в плазму крові.

Дослідники виявили, що опромінення всього тіла синім світлом значно знижує систолічний тиск – приблизно на 8 мм рт.ст. – у порівнянні з контрольним освітленням, яке не впливало на тиск. Автори порівняли ефект синього світла з дією антигіпертензивних лікарських засобів.

subscribe

Окрім зниження тиску, синє світло покращувало інші серцево-судинні показники, зокрема зменшувало артеріальну ригідність та збільшувало розширення кровоносних судин. Також виявилося, що синє світло підвищує рівень моноксиду азоту, який є фактором, що розширює судини – він сигналізує м’язовим клітинам судинної стінки, що необхідно розслабитися.

Автори вважають, що синє світло проникає крізь шкіру у кровоносну систему, де сприяє розширенню судин, збільшенню кровотоку та зниженню артеріального тиску. Вони зазначають, що опромінення синім світлом є новим безмедикаментозним методом контролю артеріального тиску. На їх думку, використання портативних джерел синього світла, які можна носити з собою, виглядає гарною перспективою для пацієнтів з артеріальною гіпертензією, особливо таких, яким не вдається контролювати тиск за допомогою ліків.

Читайте також: Кардиологи снизили значение «нормального артериального давления»

* Stern M, Broja M, Sansone R et al. Blue light exposure decreases systolic blood pressure, arterial stiffness, and improves endothelial function in humans // European Journal of Preventive Cardiology, 2018, 25(17): 1875–1883. doi: 10.1177/2047487318800072

Вам також буде цікаво це:

https://rx.ua
ПЕРЕДПЛАТА
КУПИТИ КНИГИ